0

Е теричните масла са използвани от векове за успокояване на нервите, за пречистване и освежаване на въздуха, за намаляване на стреса, за справяне с безсънието и т.н. Така че никак не е чудно, че те носят и перфектното новогодишно настроение.

За истинското лечение с благоуханията се използват висококонцентрирани етерични масла, извлечени от целебни растения. Те се получават чрез дестилация или студено пресоване на листа или цветове. Истинските етерични масла се изпаряват във въздуха, не се разтварят във вода, а в мазнина или алкохол. За да се запази благоуханието им, когато се нанасят по кожата, трябва да се съчетаят с масажни базови масла – като например бадемово, маслиново, кокосово или палмово. По празниците пък могат да се използват в дифузер за създаването на още по-новогодишно настроение у дома. Етеричните масла са силно препоръчителни за онези, които са склонни да изпадат в депресия по празниците, уточняват лекарите.

Етеричното масло от бор създава идеалния новогодишен аромат вкъщи, защото въздухът започва да ухае на дърво. Но това не е всичко. Това етерично масло помага в ускоряването на метаболизма, което е от голяма полза при наличието на цялата тази вкусна храна на празничната маса. Освен това маслото от бор ще ни помогне да се отпуснем и да балансираме емоциите си. Препоръчителната ежедневна употреба е 8-10 капки в специални за целта керамични лампи или дифузери за разпръскване на ароматите.

Вероятно няма по-добро етерично масло от това, когато става дума за новогодишни празници. То задейства всичките ни сетива и стимулира паметта. Канелата ухае на уют, комфорт и домашна топлина, а това ни успокоява. Освен това поддържа имунната ни система в добро състояние и готовност за среща с циркулиращите отвън вируси. Ефикасно е при болки, активира кръвообращението, помага и при чернодробни проблеми. Освен в керамичната ароматна лампа можете да добавите капки от етерично масло от канела и към водата във ваната или към базовото масажно олио, препоръчват специалистите.

Това етерично масло има антидепресивно, тонизиращо, еуфорично, отпускащо, антисептично, антицелулитно, противовъзпалително, имуностимулиращо, противокашлично, кръвоспиращо, стягащо, диуретично и обезболяващо действие. Наред с това е идеален афродизиак, т.е. подканя ни към по-интимни преживявания по празниците. Препоръчва се също така по време на менструален цикъл, защото облекчава дискомфорта. Лекарите съветват да добите няколко капки от маслото към вашата вана, ароматна лампа или нанесете върху корема и масажирайте нежно (това ще намали спазмите).

Може да изглежда като странно решение по време на празниците, тъй като е свеж аромат, свързван предимно със слънцето. Лавандулата обаче е едно от най-релаксиращите и успокояващи етерични масла. А както добре знаем, новогодишните празници могат да бъдат доста изнервяща – пазаруването на подаръци, готвенето и задължителните семейни вечеря са предизвикателство дори за хората с най-здрави нерви. Няколко капки в дифузера ще ни дадат увереност, че всичко ще бъде наред. Те не само ще намалят стреса и ще успокоят нервите ни, но и ще ни помогнат при наличието на проблеми със съня, обясняват медиците. И допълват, че трябва да добавяме по няколко капки от това етерично масло към водата във ваната, да масажираме стъпалата си или да освежим въздуха у дома с помощта на ароматна керамична лампа.

Кедровото дърво зарежда дома ни с чудесен аромат през целия зимен сезон (не само около Нова година), стига да го поставите в дифузера. Тази богата дървесна миризма създава уют и привлекателно отстъпление от суровото студено време навън. Кедровото дърво също така е чудесно за детоксикация на организма, за стимулиране на метаболизма и за успокояване на кашлицата. Ежедневната употреба се свежда до капването на 8-10 капки в специалните за целта керамични лампи или дифузери за разпръскване на ароматите.

Етеричното масло от портокал действа ободряващо, но най-силната му страна е в това да подобрява настроението, особено ако човек е изпаднал в предпразнична депресия. Ароматът от сладък портокал се съчетава перфектно с този на карамфила и канелата. Така осигурява прекрасен аромат за дома по време на почивката. Също така служи и за детоксикация, мощна релаксация и облекчаване на болката при възпалителни процеси. За да се постигне лечебен ефект добавете няколко капки масло от портокал към душгела си, обясняват още специалистите. И допълват, че това мигновено ще ви освежи и ще ви зареди с повече енергия през студените и мрачни зимни дни.

Това е още един чудесен аромат, който събужда спомените ни за топъл и уютен дом. Но това не е всичко. Предлага и редица ползи за здравето – от лечение на храносмилателни проблеми и артрит до естествена помощ за сладък сън. Освен това може да ни мотивира, както и да направи деня ни наистина специален. Увеличава енергията и ни насърчава да взимаме по-ясни решения, а това е важно в новогодишната нощ, когато се заричаме да променим живота си. Успокоява възпалените и уморени мускули, помага за подобряване на паметта и концентрацията. Може да се нанесе директно върху кожата, за да успокои артритните болки. Както и да се капнат няколко капки във ваната – за успокояване на уморените мускули след физическо натоварване. Етеричните масла от тамян и смирна създават спокойствие и уют в новогодишната нощ. Освен че имат дълбоко духовно значение от гледна точка на религията, те са и чудесно средство за подсилване на имунната система, облекчават тревожността и успокояват болката.

Как етеричните масла помагат за постигането на зимна романтика?

Етеричните масла работят за увеличаване на сексуалното желание чрез задействане на специфична област в мозъка, наречена лимбична система. Тази област играе важна роля в сексуалната възбуда и също така се произвеждат мозъчни химикали и невротрансмитери, които регулират всичко от настроението ви до емоциите ви и дори либидото ви. Лимбичната система е уникално стимулирана от усещането за миризма. Използвайте някое от тези етерични масла самостоятелно или ги комбинирайте, за да направите свой собствен персонализиран романтичен бленд по празниците.