0

Ц ветята и саксийните растения са носители на много силна енергия, влияят на нашите чувства, мисли и настроения, затова е от ключово значение да присъстват в дома. Приети като един от най-мощните елементи фън шуй философията, те заслужават специално място. Позиционирането на земята не винаги е добър избор – от една страна, заема повече пространство, а от друга – не разгръща напълно красотата им. Решението – елегантен артцветарник, в основна светла палитра, пригоден за всеки интериорен стил.

Вид

Сред най-търсените предложения са цветарниците тип “маса” -  те са изключително удобни и практични, не крадат от терена, като дори в повечето случаи пестят място заради повечето си на брой нива. Този вид най-често се предлага под дуо форма, включващ в себе си дърво и метал. Разбира се, подложките могат да бъдат от висококачествена пластмаса, която да издържи на тежестта на по-обемните саксии. Характерни са крачетата им или цялостната конструкция, която наподобява ножица. Освен красива, тя гарантира за своя дълъг живот. Сглобяването не изисква огромен опит, което я прави още по-примамлива за потребителите. Описана е като маса, тъй като на единия ред може да има цвете, докато на другия нещо съвсем различно – любима книга, сувенир или пък дори чаша чай.

Стил

Следващият безспорен хит, набиращ все по-голяма популярност, са цветарниците, които наподобяват пчелна пита. Позиционирани на стената плътно един до друг, те могат да разширяват обема си – като това зависи от личните ви предпочитания, разбира се, и брой растения. Нашият съвет е да заложите на подобен модел, ако имате просторна всекидневна или пък бохо тераса. Скандинавските линии също не отстъпват на предложението, което се превръща в задължителен компонент от кухнята или спалнята. Добре е в тях да поместите висящи цветя. Не пропускайте обаче да се запознаете с грижите, които изискват, както и с енергията, която ще провокират в жилището ви. Колкото и добре да стоят определени видове, то може и да не са най-подходящият избор.

Правила

С вида “пчелна пита” печелите място, по същия начин може да процедирате, ако имате повече саксии, само че – с палети по стената. Към всяка една от летвичките по ваша преценка може да монтирате поставка. Така вие отговаряте за визията на цветарника, но за да му придадете артособеност, ще се наложи да спазите няколко прости правила – комбинацията на бяло, бежово и зелено, разположението, което гарантира въздух около конструкцията и свободата, която трябва да осигурите на самите растения. Палетите могат да бъдат украсени със светлини или сламени елементи.

Драма

Ако мащабният цветарник не пасва на останалото обзавеждане, то поставете индивидуални поставки  за цветя на стената, без свързаност. Нашият съвет е да изберете едни и същи саксии - по този начин ще допринесете за по-елегантната визия на жилището си. Ако все пак сте ценители на уникалните подходи – закрепете шапки или кошници по стените, сякаш падащи, те ще спечелят одобрението на посетителите на дома ви с драматичната си нотка. Ако все пак дървото е важен елемент за вас, закрепете някаква част от него на стената. Така ту ще присъства, ту няма да доминира. Разбира се, ще блеснете с арт, ако заложите и на добре познатия цветарник тип “стълба”. За съжаление той не е един от най-популярните през 2022 г., но редица домакини го предпочитат заради комфорта, който предлага. Друго решение са металните цветарници, оформени като колела, дървета и пр. Може да вдъхнете нов живот на всеки от познатите стари модели с един прост трик – напръскайте ги тук-там с цветни петна. Така ще си осигурите стопроцентово внимание от приятелите и познатите, които няма да пропуснат да аплодират смелото и дръзко решение.