0

Ю ли е особено подходящо време летните страсти в кухнята да се разгорещят – в пряк и преносен смисъл. А готвещите понякога се чудят какво да направят, че да е хем апетитно,хем обилно хапването. Ето няколко идеи от supichka.com.

Дробчета с лук и гъби на тиган

Продукти:

500 г пилешки дробчета

3 глави лук

300 г гъби

2 с.л. краве масло

3 с.л. олио

2 с.л. брашно

3 стръка мащерка

1/2 ч.л. черен пипер

Приготвяне:

Най-добре е да изберете охладени, а не замразени пилешки дробчета, но ако имате последния вариант, то ги размразете предварително. Измийте дробчетата добре, след което ги оставете да престоят в купа с вода за около 30 минути, после ги отцедете възможно най-старателно от водата, например с помощта на гевгир. Лука почистете и нарежете на полумесци. Гъбите измийте и нарежете на филийки. В дълбок тиган на котлона сложете маслото и олиото, когато се загреят добре, добавете нарязания на полумесеци лук. Разбъркайте и оставете лука да се задуши, докато омекне добре. Старателно отцедените от водата дробчета осолете и оваляйте леко в брашно, след което ги добавете към лука. Запържете, като разбърквате за около 5 минути. Добавете черния пипер и нарязаните на филийки гъби, 1/2 чаена чаша вода (или сухо бяло вино), разбъркайте добре, добавете и мащерката и оставете дробчетата с лук и гъби да къкрят на слаб огън, като разбърквате периодично. След като сосът изври, дробчетата са готови да бъдат сервирани.

Домати с ориз и маслини

Продукти:

1 кг домати

1 и 1/2 ч.ч. ориз

2 глави лук

2 скилидки чесън

1/2 връзка магданоз

100 г маслини

1/2 ч.л. захар – по желание

Приготвяне:

Рецептата може да бъде изпълнена, както с бял, така и с кафяв ориз, с какъвто е приготвено ястието на снимките. Ако ползвате кафяв ориз, е добре предварително да го накиснете за час-два. Доматите измивате, обелвате и нарязвате на кубчета. Нарязвате лука на ситно. В дълбок тиган или тенджера загрявате 1/2 чаена чаша олио, изсипвате нарязания лук и бъркате ,докато омекне, след което добавяте измития ориз и отново разбърквате 3-4 минути, докато стане стъклен. Добавяте 1 чаена лъжица сол, захарта (за българския вкус може и без нея), нарязаните домати, нарязаните на ситно маслини и чесъна и отново разбърквате добре. Оставете ястието на тих огън на котлона, докато сокът на доматите изври, след което добавете и 4 чаени чаши вода.

Ако желаете, след като оризът е почти сварен, изсипете ястието в тава и запечете в предварително загрята фурна, до готовност на ориза.

Филенца с майонеза и кашкавал

Продукти:

300 г пилешко месо - най-добре бяло месо

3 с.л. майонеза

1 с.л. горчица

100 г кашкавал

1/4 ч.л. черен пипер

Приготвяне:

Измивате добре пилешкото месо и го осолявате, добавяте и черния пипер и го втривате с ръце. В купа поставяте пилешките филенца, добавяте майонезата и горчицата и разбърквате много добре с ръце, така че месото да се овкуси. Нареждате филенцата в тава и ги печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 минути, докато придобият леко златист цвят. Докато пилешките филенца се запичат, настъргвате кашкавала и след като са се позапекли ги поръсвате с него. Запичате за още няколко минути, докато кашкавалът леко се запече с апетитна коричка.

Ярешко с лук

Продукти:

1,5 кг ярешко месо

4 връзки пресен лук

1 връзка джоджен

1 връзка магданоз

1 с.л. червен пипер

1 ч.л. смлян черен пипер

1 к.ч. олио

Приготвяне:

Измивате лука и подправките и ги нарязвате на ситно. Ярешкото месо измивате добре, след което го намазвате с олио и го натривате с подправките и 1 чаена лъжица сол. В дълбока тава изсипвате нарязаните лук и подправки и посолявате с 1/2 чаена лъжица сол. Върху канапето от лук и подправки поставяте овкусеното ярешко месо, добавяте 1 и 1/2 чаена чаша вода и покривате добре тавата с алуминиево фолио. Печете ярешкото печено с лук в предварително загрята на 200 градуса фурна за около два часа и половина, след което махате фолиото, намаляте фурната на 180 градуса и печете още 30 минути, за да придобие ярешкото месо апетитна златиста коричка.

Пълнени чушки с кайма и ориз

Продукти:

500 г кайма

1 к.ч. ориз

1/2 ч.ч. олио

2 глави лук

3 домата

12 чушки

1 ч.л. червен пипер

1/2 връзка магданоз

1/2 ч.л. черен пипер

За соса:

400 г кисело мляко

2 с.л. брашно

2 яйца

Приготвяне:

Измивате и почиствате чушките от семето, нарязвате лука на ситно, измивате и отцеждате ориза. Каква кайма ще изберете зависи от вашите предпочитания, може да е свинска, телешка или най-традиционното е да е смес. В дълбок тиган или тенджера изсипвате олиото и след като се сгорещи, добавяте лука, а малко по-късно и ориза и запържвате за 3-4 минути, докато оризът стане стъклен. Добавяте червения пипер и 2 настъргани домата, както и 1 кафена чаша вода. След като оризът поеме течността, добавяте и каймата, като старателно разбърквате, за да не стане на бучки. Добавяте черния пипер, 1 чаена лъжица сол и нарязания на ситно магданоз, разбърквате и сваляте сместа от котлона. Пълните чушките със сместа, като запушвате всяка с резен домат и ги нареждате в тава. Добавяте 1 чаена чаша вода и ги слагате да се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете за около час, докато чушките придобият кафеникав загар.

За приготвянето на соса в сух сгорещен тиган изсипвате брашното и като разбърквате с дървена лъжица, го запичате за 2-3 минути докато стане леко розово. Сваляте тигана от котлона и към препеченото брашно добавяте няколко лъжици от соса на ястието, разбърквате добре и добавяте и сместа от разбитите яйца и кисело мляко. Разбърквате до получаване на хомогенна смес.