0

А мериканската кухня първоначално е била английска, пригодена към местните продукти в съчетание с испанските, а по-късно и с френските кулинарни традиции. С времето тя взима от цял свят идеи и в момента е водеща. Нека си припомним някои класически сладки рецепти от тази страна. Ето няколко идеи, забелязани в receptite.com.

Сладкиш орео

Необходими продукти:

За основата:

  • 350 г бисквити тип орео - натрошени в блендер на трохи
  • 100 г разтопено масло

За пълнежа:

  • 800 г крема сирене на стайна температура
  • 4 яйца - разбити
  • 175 г захар
  • 200 г сладкарска разбита сметана
  • 350 г бисквити орео - начупени
  • 400 г заквасена сметана
  • 2 с.л. захар

За намазване:

  • 4 с.л. заквасена сметана
  • шоколадови стърготини
  • бисквити

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява до 190 градуса. Смесват се бисквитените трохи с маслото и се притискат силно в разкопчаваща се форма за торта (36 см). Разбива се крема сиренето, добавят се захарта, яйцата - едно по едно, и се смесват с разбитата сладкарска сметана. Изсипва се половината от нея върху бисквитената основа, поръсва се с начупените бисквити и се притиска. Изсипва се останалата част от крема и пак се притиска. Пече се 25 минути на средна скара, изважда се. Фурната се увеличава на до 240 градуса, през това време се разбива заквасената сметана със захарта и се намазва отгоре. Връща се обратно за 5 минути (когато фурната е увеличила градусите си). Изважда се и след като се е охладил, се намазва с 4 с.л. заквасена сметана и се поръсва с шоколадовите стърготини (едри) и се декорира с цели бисквитки.

Бисквити с шоколад

Необходими продукти:

  • 250 г шоколад
  • 200 г маргарин
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ванилия
  • 500 г брашно
  • 1 равна ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода

Начин на приготвяне:

Разбиват се яйцата със захарта, ванилията, бакпулвера и содата. Слагат се към мекият маргарин, като отново се бие. Прибавя се брашното. Шоколадът се нарязва на груби парченца. Слага се в тестото и се разбърква с лъжица (не се разбърква интензивно с тел или с миксер) . Приготвя се тава с хартия за печене. С мокра лъжица се взима от сместа и се размазва на тънки бисквити, големината им е според желанието. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8-10 минути.

Палачинки

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. захар
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1/4 ч.ч. олио

Начин на приготвяне:

В купа се смесват брашното, захарта, бакпулверът, содата и солта. В друг съд се разбиват яйцата, млякото и олиото. Изсипва се яйчената смес върху сместа с брашното и се разбърква. Така получената смес се пече като палачинки.

Гарнира се със сметана, плодове и много кленов сироп.

Ябълков пай от Масачузетс

Необходими продукти:

  • 250 г масло
  • 350 г брашно
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. (5 мл) оцет
  • канела
  • 1/3 ч.ч. (70 г) захар
  • 1,5 кг ябълки

Начин на приготвяне:

Ябълките се обелват и нарязват на кубчета. Посипват се със захарта (може да се сложи повече захар, ако ябълките са кисели), канела на вкус и 2 с.л. (20 г) брашно. Тестото се омесва от брашното, размекнатото масло и 2 с.л. (20 мл) вода, в която е разбъркано половината от яйцето и оцета. Тестото се разделя на две. Точат се 2 кори - с едната се постила дъното на малка тавичка, но така, че да излиза отстрани (целта е да може да се прищипе с горната кора). Изсипват се ябълките (не е проблем, че образуват доста голям куп). Покрива се отгоре с втората кора и прищипват краищата им. Може да се украси с изрязана от тесто ябълка и листенца. Като се позапече, се намазва с жълтък и се поръсва леко с кристална захар и отново се запича до красив цвят.

Съвет: Тавичката наистина трябва да е малка за да може паят да стане висок и най-добре да е алуминиева, но след изпичането трябва да се извади от нея. Не е необходимо да се подмазва, защото тестото е маслено.

Мъфини с течен шоколад

Необходими продукти:

  • 280 г течен шоколад
  • 62 г брашно (10 с.л.)
  • 2 яйца

Начин на приготвяне:

Всички съставки се смесват и разбъркват добре. Сместа се прехвърля във форми за мъфини. Пекат се на 180 градуса около 20 минути.

От посочените количества се получават 10-12 мъфина. Преди печенето могат да се украсят с лешници. Оригиналната рецепта е за сладкиш браунис. В този случай сладкишът се пече 30 минути.

Чийзкейк за 30 минути

Необходими продукти:

  • 200 г бисквити
  • 150 г масло или маргарин
  • 400 г течен шоколад (може и с такъв на копчета, който е предварително разтопен)
  • 800 г крема сирене или обезсолено цедено мляко-катък
  • 1/2 ч.ч. пудра захар
  • 30 г желатин
  • по желание за декорация пурички, поръски, крокан, орехи и др.

Начин на приготвяне:

Към маслото сложете 1 ч.л. от шоколада и загрейте докато се разтопи. Така сместа се овкусява. Смелете бисквитите на трохи и ги смесете с маслено-шоколадовата смес (ако използвам обикновени бисквити, аз леко ги запичам на тиган, докато станат златисти). Разстелете сместа по дъното на тава с отварящо се дъно с диаметър 20 см и по страните - около 1 см дебелина за дъното. Може да ползвате дъното на чаша за добро изглаждане докато още сместа е топла. Сложете в хладилника за охлаждане.

Към крем сиренето добавете останалия шоколад, пудрата захар и предварително накиснатия във вода и разтопен на водна баня (без да закипява) желатин. Объркайте добре. Изсипете сместа в тавата. Сложете отново тавата за 20-30 минути в хладилника. Ако използвате несолено цедено мляко, трябва да увеличите малко захарта.

Крем фъстъчено масло

Необходими продукти:

  • 130 г пресни фъстъци
  • олио, най-добре фъстъчено
  • сол
  • 1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Фъстъците се обелват от кафявите люспи и се запичат в сух тиган, докато започнат да ухаят. Смилат се, като се налива на тънка струйка само толкова олио, че да стане гладък крем. Накрая се слагат щипка сол (или повече) и захарта, бие се да се стопят.

На филии и тост, с конфитюр, с млечен карамел, с прясно сирене, или в теста за сладкиши – това е един от най-обичаните кремове в Америка.

Съвет: Ако кремът фъстъчено масло ще се използва за барбекю, към печено месо или за сосове и готвене, не се слага захар.

Мъфини с кола и маршмелоу

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. кола
  • 1/2 ч.ч. разтопено масло
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1/4 ч.ч. какао на прах
  • 22 големи бонбони маршмелоу
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1-2 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. ванилена захар
  • 1 ч.ч. пълномаслено мляко
  • 2 големи яйца

За глазурата:

  • 1/4 ч.ч. какао на прах
  • 6 с.л. кола
  • 1/2 ч.ч. разтопено масло
  • 3 и 3/4 ч.ч. пудра захар
  • 1 ч.ч. ситно нарязани орехи
  • 1 ч.л. ванилия

Начин на приготвяне:

В малка тенджера се смесват колата, маслото, олиото и какаото. Оставят се да кипнат, тенджерата се маха от огъня и се добавят бонбоните маршмелоу. Тенджерата се покрива с капак и сместа се оставя, докато бонбоните започнат да се разтапят. Разбърква се добре.

Смесват се брашното, захарта и содата в купа. Добавят се млякото, яйцата и ванилията и отново се разбърква. Прибавя се сместа от кола и маршмелоу и се разбърква добре.

Фурната се нагрява до 160 градуса. Във формата за мъфини се слагат хартиени формички и се сипва от тестото, докато запълни между 1/2 и 2/3 от формичката. Пекат се около 20 минути.

За глазурата в тенджера се смесват какаото, колата и маслото. Оставят се да кипнат. Тенджерата се маха от огъня и се добавят пудрата захар, орехите и ванилията. Разбърка се до получаване на еднородна смес. Глазурата се оставя да поизстине и се нанася на готовите кексчета.

Съвет: В оригиналната рецепта захарта е 2 ч.ч., но тъй като глазурата е сладка, аз слагам 1 ч.ч. захар в тестото.