А мериканската кухня първоначално е била английска, пригодена към местните продукти в съчетание с испанските, а по-късно и с френските кулинарни традиции. С времето тя взима от цял свят идеи и в момента е водеща. Нека си припомним някои класически сладки рецепти от тази страна. Ето няколко идеи, забелязани в receptite.com.
Сладкиш орео
Необходими продукти:
За основата:
- 350 г бисквити тип орео - натрошени в блендер на трохи
- 100 г разтопено масло
За пълнежа:
- 800 г крема сирене на стайна температура
- 4 яйца - разбити
- 175 г захар
- 200 г сладкарска разбита сметана
- 350 г бисквити орео - начупени
- 400 г заквасена сметана
- 2 с.л. захар
За намазване:
- 4 с.л. заквасена сметана
- шоколадови стърготини
- бисквити
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 190 градуса. Смесват се бисквитените трохи с маслото и се притискат силно в разкопчаваща се форма за торта (36 см). Разбива се крема сиренето, добавят се захарта, яйцата - едно по едно, и се смесват с разбитата сладкарска сметана. Изсипва се половината от нея върху бисквитената основа, поръсва се с начупените бисквити и се притиска. Изсипва се останалата част от крема и пак се притиска. Пече се 25 минути на средна скара, изважда се. Фурната се увеличава на до 240 градуса, през това време се разбива заквасената сметана със захарта и се намазва отгоре. Връща се обратно за 5 минути (когато фурната е увеличила градусите си). Изважда се и след като се е охладил, се намазва с 4 с.л. заквасена сметана и се поръсва с шоколадовите стърготини (едри) и се декорира с цели бисквитки.
Бисквити с шоколад
Необходими продукти:
- 250 г шоколад
- 200 г маргарин
- 2 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ванилия
- 500 г брашно
- 1 равна ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода
Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта, ванилията, бакпулвера и содата. Слагат се към мекият маргарин, като отново се бие. Прибавя се брашното. Шоколадът се нарязва на груби парченца. Слага се в тестото и се разбърква с лъжица (не се разбърква интензивно с тел или с миксер) . Приготвя се тава с хартия за печене. С мокра лъжица се взима от сместа и се размазва на тънки бисквити, големината им е според желанието. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8-10 минути.
Палачинки
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 2 с.л. захар
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода
- 1/2 ч.л. сол
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 2 яйца
- 1/4 ч.ч. олио
Начин на приготвяне:
В купа се смесват брашното, захарта, бакпулверът, содата и солта. В друг съд се разбиват яйцата, млякото и олиото. Изсипва се яйчената смес върху сместа с брашното и се разбърква. Така получената смес се пече като палачинки.
Гарнира се със сметана, плодове и много кленов сироп.
Ябълков пай от Масачузетс
Необходими продукти:
- 250 г масло
- 350 г брашно
- 1 яйце
- 1 ч.л. (5 мл) оцет
- канела
- 1/3 ч.ч. (70 г) захар
- 1,5 кг ябълки
Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват и нарязват на кубчета. Посипват се със захарта (може да се сложи повече захар, ако ябълките са кисели), канела на вкус и 2 с.л. (20 г) брашно. Тестото се омесва от брашното, размекнатото масло и 2 с.л. (20 мл) вода, в която е разбъркано половината от яйцето и оцета. Тестото се разделя на две. Точат се 2 кори - с едната се постила дъното на малка тавичка, но така, че да излиза отстрани (целта е да може да се прищипе с горната кора). Изсипват се ябълките (не е проблем, че образуват доста голям куп). Покрива се отгоре с втората кора и прищипват краищата им. Може да се украси с изрязана от тесто ябълка и листенца. Като се позапече, се намазва с жълтък и се поръсва леко с кристална захар и отново се запича до красив цвят.
Съвет: Тавичката наистина трябва да е малка за да може паят да стане висок и най-добре да е алуминиева, но след изпичането трябва да се извади от нея. Не е необходимо да се подмазва, защото тестото е маслено.
Мъфини с течен шоколад
Необходими продукти:
- 280 г течен шоколад
- 62 г брашно (10 с.л.)
- 2 яйца
Начин на приготвяне:
Всички съставки се смесват и разбъркват добре. Сместа се прехвърля във форми за мъфини. Пекат се на 180 градуса около 20 минути.
От посочените количества се получават 10-12 мъфина. Преди печенето могат да се украсят с лешници. Оригиналната рецепта е за сладкиш браунис. В този случай сладкишът се пече 30 минути.
Чийзкейк за 30 минути
Необходими продукти:
- 200 г бисквити
- 150 г масло или маргарин
- 400 г течен шоколад (може и с такъв на копчета, който е предварително разтопен)
- 800 г крема сирене или обезсолено цедено мляко-катък
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- 30 г желатин
- по желание за декорация пурички, поръски, крокан, орехи и др.
Начин на приготвяне:
Към маслото сложете 1 ч.л. от шоколада и загрейте докато се разтопи. Така сместа се овкусява. Смелете бисквитите на трохи и ги смесете с маслено-шоколадовата смес (ако използвам обикновени бисквити, аз леко ги запичам на тиган, докато станат златисти). Разстелете сместа по дъното на тава с отварящо се дъно с диаметър 20 см и по страните - около 1 см дебелина за дъното. Може да ползвате дъното на чаша за добро изглаждане докато още сместа е топла. Сложете в хладилника за охлаждане.
Към крем сиренето добавете останалия шоколад, пудрата захар и предварително накиснатия във вода и разтопен на водна баня (без да закипява) желатин. Объркайте добре. Изсипете сместа в тавата. Сложете отново тавата за 20-30 минути в хладилника. Ако използвате несолено цедено мляко, трябва да увеличите малко захарта.
Крем фъстъчено масло
Необходими продукти:
- 130 г пресни фъстъци
- олио, най-добре фъстъчено
- сол
- 1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Фъстъците се обелват от кафявите люспи и се запичат в сух тиган, докато започнат да ухаят. Смилат се, като се налива на тънка струйка само толкова олио, че да стане гладък крем. Накрая се слагат щипка сол (или повече) и захарта, бие се да се стопят.
На филии и тост, с конфитюр, с млечен карамел, с прясно сирене, или в теста за сладкиши – това е един от най-обичаните кремове в Америка.
Съвет: Ако кремът фъстъчено масло ще се използва за барбекю, към печено месо или за сосове и готвене, не се слага захар.
Мъфини с кола и маршмелоу
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. кола
- 1/2 ч.ч. разтопено масло
- 1/2 ч.ч. олио
- 1/4 ч.ч. какао на прах
- 22 големи бонбони маршмелоу
- 2 ч.ч. брашно
- 1-2 ч.ч. захар
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. ванилена захар
- 1 ч.ч. пълномаслено мляко
- 2 големи яйца
За глазурата:
- 1/4 ч.ч. какао на прах
- 6 с.л. кола
- 1/2 ч.ч. разтопено масло
- 3 и 3/4 ч.ч. пудра захар
- 1 ч.ч. ситно нарязани орехи
- 1 ч.л. ванилия
Начин на приготвяне:
В малка тенджера се смесват колата, маслото, олиото и какаото. Оставят се да кипнат, тенджерата се маха от огъня и се добавят бонбоните маршмелоу. Тенджерата се покрива с капак и сместа се оставя, докато бонбоните започнат да се разтапят. Разбърква се добре.
Смесват се брашното, захарта и содата в купа. Добавят се млякото, яйцата и ванилията и отново се разбърква. Прибавя се сместа от кола и маршмелоу и се разбърква добре.
Фурната се нагрява до 160 градуса. Във формата за мъфини се слагат хартиени формички и се сипва от тестото, докато запълни между 1/2 и 2/3 от формичката. Пекат се около 20 минути.
За глазурата в тенджера се смесват какаото, колата и маслото. Оставят се да кипнат. Тенджерата се маха от огъня и се добавят пудрата захар, орехите и ванилията. Разбърка се до получаване на еднородна смес. Глазурата се оставя да поизстине и се нанася на готовите кексчета.
Съвет: В оригиналната рецепта захарта е 2 ч.ч., но тъй като глазурата е сладка, аз слагам 1 ч.ч. захар в тестото.