0

Т ази година фронтменът на група „Сигнал“ чества 70-годишен юбилей. Празникът му ще е двоен, защото ще отбележи и 50 години от първия си професионален запис.

Признава, че в живота си е имал тежки моменти и изпитания, но нито една трудност не го е отказала от музиката. На прага на своите 70 години Йордан Караджов споделя пред „Телеграф“, че годините са само бройка за един активен човек и дори за секунда не мисли да напусне сцената, напротив, чувства се в апогей и заедно с любимия „Сигнал“ са готови да творят и радват почитателите си.

„Музиката е моя орисия“ - дори за секунда не си представя той живота без нея. Един-единствен път в началото на 90-те години, когато България минава през тежките години на прехода, знаменитият рокаджия изпада в тежко състояние, което е на път да го извади от обувките му на музикант. „Не е депресия, не харесвам тази дума, но бях в състояние на несигурност, една такава успешна група като „Сигнал“ да не може да направи нищо за развитието си“ , тогава баланса в живота му връща Мариана. „Съпругата ми ми подаде ръка и ме накара да повярвам, че имам сили да премина през това и отново да бъда себе си“. Йордан Караджов открива Мариана, когато е на 18, а тя е само на 15 години и така до днес - вече над 50 години. Силна ученическа любов свързва двамата. Заради нея бащата на Мариана в началото на отношенията й с Данчо стреля с пушка по него. С времето бъдещият зет показва, че е човек на честта и може да му се има доверие. Като всяка друга любов и в тяхната има редица малки изпитания, но накрая надделява. След 6-годишна връзка двамата се женят през 1976 г. Жената на сърцето му се превръща и в негова муза, на Мариана има посветени няколко песни, между които „Сам дори в съня“ записана със „Златни струни“, и „Луда нощ“ песен от албума „Сигналистика“, издаден през 1999.

„Връзката ни се крепи може би на това, че когато се срещнахме, бяхме просто деца, приятелството ни се превърна в една прекрасна дружба и истинска любов“. За всички тези години музикантът споделя, че не е имал нито един конфликт със съпругата си, след който двамата да са тръгвали в различни посоки. Според Караджов рецептата за успешна и дълга семейна връзка се крие в способността на двамата да правят малки компромиси и признава, че двамата с Мариана отлично са намерили баланса в отношенията си: „Никой не дърпа чергата съм себе си“ . От брака си с Мариана Йордан Караджов има две деца - Даниел и Лора. Блондинката усилено върви по стъпките на известния си баща, който винаги я е подкрепял в музиката и й е давал съвети. Лора е майка на две прекрасни дечица, за които баща й много й помага. Караджов има внучка от сина си Даниел. Именно мъниците го правят най-щастливия човек на света.

Най-голямата страст в живота на певеца е музиката. Запален е по нея още от най-ранна детска възраст. Спомня си как на 13години с група приятели от училището, в което учи, правят музикална банда. И така звездата им изгрява с изпълнение по повод празник на училището за 24 май. „Не мога да кажа, че това е моето съдбовно излизане като музикант, но много рано започнах да се занимавам с музика“, споделя пред „Телеграф“ музикантът. В семейството на Йордан Караджов няма професионални музиканти. Баща му е боксьор, но носи в себе си артистичен талант и участва в хор „Кавал“. Именно той му посочва пътя към музиката. На около 10-годишна възраст му купува първата китара. Спомня си, че когато я получава като подарък - изненада не е впечатлен особено. По онова време малкият Данчо е увлечен повече от географията. Не минава много време обаче и през 1971 става вокалист на група „Кенари“ към читалище „Светлина“ . Пеят песни на „Ролинг Стоунс“, „Бийтълс“ и други популярни английски групи по онова време, но създават и авторска музика. „Аз от преди това много слушах „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“, учил съм се от тези групи, особено от „Ролинг Стоунс“. Възхищавам се на тези хора, които разполагат с огромни възможности не само като талант, но и по отношение на стратегия как се постига един успех. И неслучайно те са 60 години на сцена“, споделя пред „Телеграф“ роклегендата.

Пътят към славата се появява на един общ концерт на група „Кенари“ с „Викингите“, където пее Вили Кавалджиев. Тогава от група „Златни струни“ харесват Караджов, малко по-късно е поканен на официално прослушване и избран за вокалист на „Златни струни“ и така до 1978 година. С удоволствие и гордост си спомня за хубавите години, прекарани със „Златни струни“ и пълните зали. „През 1978 година с две момчета от групата се отделихме от „Златни струни“ и така създадохме „Сигнал“ . Още преди да я представят пред публика, рокаджиите вече имат и своето първо парче „Любов“.  Караджов се превръща в лидер  на групата от самото й създаване, като именно той стои зад текстовете на едни от най-популярните песни на „Сигнал“ . „И до ден-днешен се гордеем всички от групата, че си изкарваме прехраната с това, което ни е хем хоби, хем най-приятното, хем считаме, че сме оставили дълбоки следи в подсъзнанието на нашите почитатели. И продължаваме да вярваме... че можем и още“, откровен е изпълнителят.  Първия си албум „Вечен кръстопът“ новосформираната група „Сигнал“ записва през 1979 година.  И така Йордан Караджов се превръща в един от най-обичаните музиканти у нас. Следват вечните хитове „Да те жадувам“, „Сляп ден“, „Между ад и рай“, „Може би“, „Сбогом“, „Съжалявам“, „В друго време, в друг свят“, „Зелени сигнали“, „Вечен кръстопът“ - песни, които се пеят от три поколения българи.

Група Сигнал в оригиналния си състав

 Група Сигнал в оригиналния си състав

„Да те жадувам аз, да те жадувам!“ -  уникалната балада на „Сигнал“ е включена като редова песен в албума „Каскадьори“ през 1981 г. Бандата тръгва на турне, за да представя албума си, но фронтменът на групата дори не е включил в репертоара си песента „Да те жадувам“ и така след два концерта публиката започва сама да търси баладата. До края на турнето песента е включена към репертоара на групата и така до ден-днешен „Сигнал“ завършва всеки един свой концерт с тази песен.  „Обичам всяка една наша песен, те са като мои деца, човек не може да ги дели. Композирайки една песен и след това като дойде и друга, аз не мога да кажа тази не става, ще я захвърля. Наистина ги усещам песните като децата. Може би имам по-емоционални напримери  - „В друго време, в друг свят“, „Да те жадувам“, „Липсваш ми“. Много са наистина. Да правя равносметка, още ми е рано, защото се чувствам активен музикант. Заедно със „Сигнал“ имаме силите да дадем още от себе си на нашата вярна публика, която вече 44 години ни следва. Ако не беше тя, нямаше как да съществуваме. Затова считам, че един активен музикант или човек в личен план не би трябвало да прави равносметка. Ако някой ден престана, сляза от сцената, може и книга да напиша.“ Роклегендата е напълно сигурен, че най- голямото признание е любовта на публиката. „Тя прави известните песни, тя прави хитовете. Тя държи един артист на сцената, тя го маха от сцената.“

Със съпругата си Мариана

 Със съпругата си Мариана
БУЛФОТО

За успешната си музикална кариера роклегендата е благодарен на публиката, а пътят към сърцето й се крие в искреността. Успешната формула на групата според него се крие в няколко компонента: „Първо, може би сме имали късмета да уцелим времето, в което сме създали група „Сигнал“. След това късмета да композираме песни, които са преборили отдавна времето и вече са на 44-45 години. Това, че публиката разбра от самото начало, че сме безкрайно искрени към нея. А тя разбере ли, че си искрен, няма как да не се получи това взаимодействие между артист и публика. Те виждат в нас любовта, с която работим, с която изпълняваме своите песни. И не на последно място, никога не сме я лъгали, не сме си позволявали да свирим на плейбек и подобни такива лъжи. Така че всичко това, като се събере като обстоятелства, това е пътят на дълголетието ни“.

На сцената музикантите са във вихъра си.

 На сцената музикантите са във вихъра си.

Правят голям концерт през пролетта

По повод юбилея на фронтмена на групата „Сигнал“ предвиждат голям концерт през април или май. На него ще бъде представен десетият студиен албум на „Сигнал“, който е само по текстове на Александър Петров. В албума ще бъдат включени и три вече популярни негови песни - „Между ад и рай“, „Съжалявам“ и „В друго време, в друг свят“. 

Йордан Караджов

 Йордан Караджов

Притежава над 40 китари

Фронтменът на група „Сигнал“  притежава забележителна колекция  от над 40 китари. Те се пазят в специална стая в дома му. На някои от инструментите са  свирили музиканти като Джордж Харисън, Кийт Ричардс, Джими Пейдж, Браян Мей, Пол Стенли. Първата си китара Караджов получава през 1962, това е малка китара дамски модел, която му подарява баща му. Интересът към нея се появява, след като баща свири  на нея модерния по онова време италиански шлагер „Марина, Марина“. Следва акустична китара „Бостън“ и накрая акустична „Орфей“.  Докато в един момент започва да мечтае за инструменти като на музикантите от „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“. Като дете желае да има китара Rickenbaker като на Джордж Харис толкова силно, че я рисува върху раклата на леглото, на което спи, затова днес тя е една от най-скъпите в колекцията му. Купува я през 2008. Първата китара, която влиза в колекцията на музиканта, е купена от Норвегия през далечната 1988 г. - червен Charvel. Успява да се сдобие с нея срещу 700 долара и две бутилки уиски. Тази китара и до днес е негов талисман.