0

В еликият пост започва на 13 март и до тогава имаме две седмици заговезни, в които постепенно се отказваме от хапването на животински продукти.

За християните е важно великият пост да не бъде приеман като 40 и няколко дни диета, а като време да преосмислят постъпките си, начало и мотивация за духовно търсене и телесно очистване. Постът е подготовка за най-важния празник – Възкресение. Обикновено той продължава над 40 дни. Той е главният пост в годината. През целия период примерните християни се молят, черкуват и съблюдават диета и така повтарят направеното от Христос преди влизането му в Йерусалим, за да срещне предсказаната си смърт и разпъване. Това е време на велика скръб, защото и Спасителят, и майка му Дева Мария са знаели какво очаква Христос. Знаели са каква е мисията му на Земята - да се жертва за опрощение на човешките грехове. Постът завършва с главния празник – Възкресение, в който Христос показва, че физическата смърт не означава и духовна. Великият пост през 2022 г. започва на 13 март и трае 42 дни до 23 април включително. Това е време всеки да приведе душата си в ред, да се очисти от скверните мисли и да се покае за делата си, вършейки добрини. Най-силният пост е в Страстната седмица, а след това Пасха се чества още една седмица. А хората си честитят Възкресение 40 дни след него. Ето традиционни рецепти за днешните Месни заговезни, забелязани на matekitchen.com.

Свинско с праз на фурна

Продукти: 1 кг свински врат; 6 стръка праз; 1 к.ч. олио; 1 к.ч. вода; сол на вкус; люто по желание; Приготвяне: Нарежете месото на хапки. Почистете праза и го нарежете на едро. Сложете месото в подходяща тава. Подправете със сол, налейте олиото и разбъркайте. Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете до полуготовност. Когато месото започне да се къса, го извадете от фурната и сложете праза. Разбъркайте и върнете обратно във фурната. Печете още 15-20 минути, отново извадете от фурната и подправете с червения пипер и лютото. Разбъркайте, върнете във фурната и печете до готовност. Поднесете вкусното свинско с праз топло. Питие: Западната традиция предполага бяло вино, но нашенската е категорична – руйно червено.

Кебап по странджански

Продукти: 600 г свинско месо крехко, без кост; 2 глави лук; 8 кисели краставички; 100 г доматено пюре; 50 мл червено вино; 50 мл олио; 1 с.л. брашно; 1 ч.л. червен пипер; 1 ч.л. чубрица; сол на вкус; черен пипер на вкус; Приготвяне: Нарежете месото на хапки, овкусете го със солта и черния пипер и запържете в сгорещено олио за няколко минути. Добавете ситно нарязания лук и оставете да се задуши под капак за десетина минути. Поръсете с брашното, сипете доматеното пюре, сложете червения пипер, разбъркайте и налейте виното. Добавете вода колкото да покрие месото. Подправете със сол и черен пипер и оставете да къкри 20-30 минути под капак. Накрая прибавете нарязаните на ивици кисели краставички и чубрицата, задушавайте още 5 минути и сервирайте. За гарнитура можете да сложите варени картофи, картофено пюре, сварен ориз, мешана салата и т.н. Питие: Каквото вино в манджата, такова и за пийване с нея – т.е. червено. Светлата бира също е подходяща.

Кюфтета по мандраджийски

Продукти: За кюфтетата: 600 г телешка кайма; 100 г сирене; 50 г ориз; 1 глава лук; 1 яйце; 1 връзка магданоз; 2 скилидки чесън; За заливката: 2 яйца; 1 ч.ч. прясно мляко; 1 с.л. брашно; 1 с.л. лимонов сок; Приготвяне: За кюфтетата в купа смесете каймата, натрошеното сирене, предварително сварения в 150-200 мл вода ориз, нарязаната на ситно глава лук, смачкания чесън и ситно нарязания магданоз. Подправете със сол и черен пипер и омесете много добре. Оформете кюфтенца с размер по ваш вкус и ги пуснете във вряща вода за 15 минути. Извадете сварените кюфтенца и ги прехвърлете в тавичка. За заливката разбийте яйцата, прясното мляко, брашното и лимоновия сок до хомогенна смес и с нея залейте кюфтенцата. Печете ги на 180 градуса за 20-25 минути, докато заливката хване златиста коричка. Питие: Бяло вино – шардоне, семийон, пино блан.

Пържоли с чесън по кюстендилски

Продукти: 1 кг свински врат на пържоли; 1 глава чесън; 1 ч.ч. червено вино; 1/2 ч.ч. олио; 5 с.л. брашно; сол на вкус; черен пипер на вкус; Приготвяне: Изберете пържоли без кост. Начукайте ги добре и ги поръсете със сол и черен пипер от двете страни, след което ги оваляйте в брашно. Загрейте олиото на умерена температура в тенджера, изтръскайте пържолите от излишното брашно и ги изпържете до златисто от двете страни. Докато пържолите се пържат, обелете чесъна и го нарежете на филийки. Когато всички пържоли са изпържени, запържете чесъна в същата мазнина. Върнете при него пържолите и налейте виното. Според това какво вино изберете – бяло или червено – пържолите ще станат по-тъмни или по-светли на цвят. Покрийте тенджерата с капак и задушавайте около 20 минути. Питие: Леки червени вина с плодов привкус – гъмза, мерло, пино ноар.