0

Ф ренски фермер слага бележки в стридите си, за да предпази продукцията си от крадци, съобщава dailysabah.com, цитирайки Ройтерс. Когато крадци задигнали три тона стриди от фермера Кристоф Гино, той взема решение – да слага тайна бележка в черупките на стридите, които да помогнат на полицията да влезе в дирите на крадците.

След като Гино въвежда този метод през 2016 г., кражбите във фермата му секнали. Това имаше възпиращ ефект, казва 60-годишният мъж от Льокат в Южна Франция. Стридите са рентабилен бизнес – в ресторант в центъра на Париж блюдо от 6 миди струва 24 евро. Търсенето е по-голямо през празничния период, когато е и най-натовареното време за крадците. Фермата на Гино се намира в крайбрежна лагуна в близост до френско-испанската граница. Стридите се отглеждат в клетки, закрепени с тел към метална рамка, която възспира отнасянето им от течението. Крадците стигат с лодка до клетките и ги изваждат от водата. Гино е взел мерки срещу крадците – в празна черупка от стрида слага малка навита бележка, закрепя я а с лепило и пуска черупката обратно в клетката. В бележката е написано, че който я открие, да се свърже с фермера, за да получи награда – стриди колкото собственото му тегло.

Всеки, които потърси наградата си, е молен да разкрие откъде е закупил стридите. Ако посоченото място не е сред тези, на които Гино доставя, фермерът се обръща към полицията да проследи крадците. Колегите му в района последвали неговия пример като също поставят бележка сред стридите. Досега никой не е поискал от Гино да му се даде награда, но такива случаи е имало в съседни ферми. Методът на Гино обаче дал положителен афект. След като се разчуло за бележките в стридите, през 2020 г. няма нито едно посегателство над фермите за стриди в района. За сравнение, през 2017-а били отчетени 19 кражби.