0

И нжектирането на филъри е най-популярният нехирургичен метод в областта на естетичните корекции на лицето. Филърите са широко използвани за запълване на бръчки, контуриране на лицето, увеличаване на обема и корекция на формата на устните.

Хиляди жени у нас имат поставени филъри, като тази намеса изглежда естествено и често дори остава незабелязана. За целта обаче е важно да се полагат грижи и да се следват определени правила. Дерматологът д-р Самер Шокър от дерматологична клиника „Amber Beauty Club“ разказва повече за това от какво трябва да се въздържат дамите след поставяне на филър в устните и колко време е нужно за възстановяване след такава процедура. „Някои подутини и неравности могат да останат до две седмици“, отбелязва д-р Шокър. По думите му обаче е възможно партньорът изобщо да не разбере за филъра. „По-леките филъри, които не добавят много обем, наистина не могат да бъдат усетени. За разлика от по-плътните, които придават невероятен обем и форма, но е възможно да бъдат забелязани“, обяснява дерматологът.

Оказва се, че една от основните препоръки след поставяне на филър е да се въздържаме от целувки. Две са основните причини за това, като първата е повишеният риск от инфекция. „След инжектиране на филъри без значение зоната, в следващите минимум 24 часа трябва да бъдете много внимателни и да избягвате всичко, което би причинило инфекция или възпаление. Това включва и целуването“, казва д-р Шокър. Дерматологът обяснява, че е нужно време убожданията от иглата да зараснат, така че бактериите да не могат да проникнат през тях. Втората причина да избягваме целувките е времето, от което филъра се нуждае, за да се интегрира напълно с тъканта на устните. Натискът от целуване може потенциално да причини миграция. Това може да доведе до неравности, при които едната част на устните да е по-обемна от другата поради преместване на гела, предупреждава д-р Шокър и допълва, че филърът може да премине над лъка на Купидон на горната устна, създавайки визия на „маймунска уста“. В тези случаи може да се наложи дерматологът да разтвори с хиалуронидаза мигриралия гел и да повтори наново процедурата.

Д-р Шокър съветва след поставяне на филър да се изчака възможно по-дълго преди отново да се отдадем на целувки. Три дни са достатъчно време, стига да се придържате към по-нежна техника на целуване. Що се отнася до оралния секс обаче, въздържанието трябва да е по-дълго. Причината е, че при него се оказва още по-голям натиск върху устните, така че генерално лекарите препоръчват поне седмица „на сухо“, за да се намали вероятността от миграция на филъра. За останалите процедури, които се прилагат върху устните, препоръките са различни. Така например при поставяне на перманентен грим изчакването зависи до голяма степен от техниката на гримьора. Някои поставят пигмента по-повърхностно, докато други правят татуирането по-дълбоко в устните, причинявайки повече подуване, обяснява д-р Шокър. По думите му обаче и в двата случая кожата става много деликатна и чувствителна след това, затова е препоръчително да избягвате целувки в продължение на четири дни.

Не така стои въпросът с т.нар. лип флип процедура с ботокс или обръщане на устните, се инжектира невротоксин в средната част на горната устна, известна като лъка на Купидон. Така се блокират нервните сигнали, които мускулът орбикуларис орис изпраща. В резултат той се отпуска и разгъва устната леко нагоре и навън, като създава впечатление за обем, без реално да е добавен. Тази корекция на устните изисква и най-малко време на въздържание. Най-новите клинични изследвания показват, че свързването на невротоксина с нервните рецептори става в рамките на минути. Ето защо е нужен само около половин час преди отново да можете да се целувате. Повърхностната техника на инжектиране на ботокса и малкото количество, използвано по време на лип флип, намаляват до минимум вероятността от всякакви рискове, казва д-р Шокър.