0

М инa времето, когато световните лидери си говореха помежду си по червен правителствен телефон. Сега всеки има в джоба си смартфон, по който лесно може да звънне на някой президент, премиер или влиятелна личност от ранга на Бил Гейтс. Експерти по сигурността обаче коментират, че днешните телефони, тъй като приличат на компютри, са доста по-лесни за хакване и подслушване, отколкото старите модели. Ето защо световните лидери ги използват рядко, а когато го правят, гледат да не казват нещо повече от това как съпругата им да опече пържолите.

Инвазия

За трите месеца от началото на руската инвазия президентът на Украйна се обади на почти всички държавни глави в света. Той често се включва и на живо от площада в Киев или някое селце за видеообръщение. Мнозина предполагат, че това се случва през неговия „Айфон 12“ (iPhone 12). От началото на войната с Русия обаче САЩ са предоставили на Володимир Зеленски специални непроследими за руснаците комуникации. Видеото се прави с мобилна камера и през лаптоп (в офлайн режим) се качва на сателит. Зеленски говори по телефон, който не използва SIM карта, нито обичайните безжични мрежи за пренос на данни. Връзката се осъществява посредством мобилен сателитен терминал, който кодира разговорите и ги качва на системата от 66 спътника, известна като „Иридиум“. По информация на Си Ен Ен само мобилният апарат вероятно е „Иридиум 9575 A“ (Iridium 9575 A). Той издържа пет часа при разговор и до цял ден в режим на готовност. Има и SOS бутон, който Зеленски може да задейства, ако надуши опасност от покушение. Иначе в своя кабинет той има добре познатите телефони от времето на соца. Те са свързани с ограничен брой абонати - лични, от администрацията и Радата. Има един в цвят слонова кост без никакви бутони, подобен на тези в Кремъл, коментират техноексперти.

Агенция за сигурност

След началото на войната в Украйна на президента на САЩ Джо Байдън доста по-често му се налага да говори по телефона си. Наблюдатели отвъд Океaна коментират, че той най-често ползвал два „Айфон 13” (iPhone 13), дело на щатската компания „Епъл“ (Apple). Няколко фотографии с голямо приближение показаха, че мобилката на демократа е покрита с нещо, което изглежда като тъмносин или черен калъф. Върху него има златен надпис: „Печат на президента на Съединените американски щати“. Хора на „ти“ с протокола разкриват, че всеки US президент след инагурацията си получава от Агенцията за национална сигурност (NSA) модифициран смартфон, който е по-трудно уязвим за хакване. Не всички хазяи на Белия дом обаче приветствали тези правила.

Тръмп

Доста пристрастни към своите стари смартфони бяха Барак Обама (с „Блекбъри“) и президентът Доналд Тръмп. Последният пускаше знаменитите си туитове (коментари в социалната мрежа Туитър) от култовия модел „Самсунг Галакси Ес III“ (Samsung Galaxy S III). Това е един от най-здравите и успешни ретро модели на корейската компания от 2012 г. След идването му на поста се появиха информации, че Тръмп е заменил малката машинка с американския айфон (iPhone), въпреки че отношенията му с компанията „Епъл“ бяха обтегнати.

Кремъл

Не е тайна, че президентът на Русия Владимир Путин бяга от модерните телефони като дявол от тамян. Още през 2020 г. той проговори за своята технофобия, признавайки, че не ползва мобилни апарати от мерки за сигурност, т.е. от страх да не бъде подслушван. Путин още обясни, че си има специален официален телефон, по който може да се свърже с всеки номер, който пожелае. Извън тези откровения тук-там се появяват информации, че Путин известно време все пак е ползвал руския смартфон MTS-Glonass 945, базиран на операционната система „Андроид“. Друг смартфон, заподозрян, че е стоял в джоба му, е „Йотафон 2 (YotaPhone 2). Преди време самодържецът от Кремъл подари на китайския си колега Си Дзинпин именно този модел руски смартфон. Той има два екрана, като външният е с технологията електронно мастило, за да пести батерията.

Китай

Лидерът на Китай също умело крие какъв смартфон ползва и дали. Но пък първата дама беше забелязана преди време да носи гордо „Айфон 5“ (iPhone 5) при посещение в САЩ. Това предизвика негативни коментари в нейната родина. По-късно тя се поправи, преминавайки към смартфона „Нубия“, дело на китайската компания ZTE.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун ползва корейско-китайската разработка „Пйонгянк“ (Pyongyang). Смартфонът има доста екстри като лицево разпознаване. Преди време Ким Чен беше забелязан до мобилно устройство, дело на тайванците от HTC.

Ало-ало

Президент на Франция Еманюел Макрон жонглира с няколко телефона. След като стана ясно, че е бил прихванат от израелския шпионски софтуер „Пегас“, той вече е особено бдителен. По време на първия си мандат Макрон бе забелязан със „Самсунг Галакси Ес7“ (Samsung Galaxy S7 edge). Успоредно с това ползваше и няколко айфона. Твърди се, че в момента има „Самсунг“ със специални защити срещу хакване. Наблюдатели разкриват още, че той се е въоръжил и с военния мобилен телефон „Теорем“ (Teorem). По него той провеждал важните разговори с членове на правителството и други държавни глави.

Кореец в дамската чанта на Елизабет II

Според британски медии 70-годишната Елизабет II е доста на „ти“ с високите технологии и дори има тайни акаунти в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм. Близки до кралското семейство коментират, че тя ползва устройство на „Самсунг“ (Samsung), но конкретният модел остава загадка. „Той бил достатъчно малък и лек, за да се вмъкне в дамската й чанта“, споделя кралски иконом. Все пак смартфонът е обзаведен с криптиращ софтуер, който пази от подслушване най-дълго управлявалия жив монарх в света.