С ладкишите винаги са били един от големите върхове в кулинарията. Ние в случая няма да се опитваме дори да се доближим до тях, но предлагаме поредица от прекрасни рецепти, които са и особено апетитни. Но пък, от друга страна, добре приготвеният сладкиш повишава до висотите доверието от страна на тези, които го хапват в полза на готвача. Затова ето няколко идеи по въпроса, забелязани на matekitchen.com.
Крем-мус с тахан
Необходими продукти:
- 250 г халва
- 250 г животинска готварска сметана
- 250 г сладкарска сметана растителна
- 40 г сусамов тахан
- 50 г пудра захар
Начин на приготвяне:
Сложете халвата и животинската сметана в купа и с миксер разбийте докато халвата се разбие и се получи гладка смес. После добавете тахана и пудрата захар. Разбъркайте много добре с миксера. В отделна купа разбийте растителната сметана до пухкав крем. Прехвърлете разбитата сметана при сместа от халва и тахан и съберете двете смеси до хомогенен крем. Налейте го в десертни чашки. По желание декорирайте с карамел и ядки.
Съвет: Единственият ни съвет е да следвате точно количеството на сусамовия тахан, както е посочено в списъка с продуктите, и да не импровизирате с повече. Той има тежък и натрапчив вкус и ще съсипе крема, ако прекалите.
Шоколадово реване
Необходими продукти:
За реването:
- 4 яйца
- 110 г захар
- 100 г брашно
- 15 г какао
- 30 мл олио
- 1 пакетче бакпулвер - 8 г
За сиропа:
- 200 г захар
- 200 мл вода
За заливката:
- 100 мл прясно мляко
- 200 г млечен шоколад
- 20 г глюкоза
- 1 ч.л. желатин
Начин на приготвяне:
За реването разбийте с миксер яйцата и захарта до пухкав крем. Добавете олиото и продължете да разбивате. Към тази смес наведнъж прибавете пресятото брашно и бъркайте с шпатула, докато се усвои напълно. След това добавете бакпулвера и какаото и отново разбъркайте. Изсипете сместа във форма, покрита с хартия за печене, и изпечете на 180 градуса за 15 минути. Извадете блата от фурната и го оставете да се охлади напълно.
За сиропа смесете захарта с водата и оставете сместа да поври 2-3 минути. Залейте охладения блат с горещия сироп и го оставете да се охлади напълно.
За заливката разтворете желатина в студена вода. Смесете млякото и глюкозата в касерола и ги сложете на котлона да заврат. Залейте шоколада с врялата смес и добавете набъбналия желатин. Разбъркайте много добре, докато сместа стане гладка и еднородна. Залейте охладеното реване с топлата шоколадова заливка и го оставете да попие.
Баница с локум
Необходими продукти:
За баницата:
- 1 пакет точени кори за баница
- 3 яйца
- 150 г захар
- 150 г брашно
- 1/2 пакет бакпулвер
- 50 мл олио
- 100 г орехи смлени
- 2 кутии локум - обикновен или цветен
За сиропа:
- 300 мл вода
- 300 г захар
- 1 есенция ванилия
- 1 лимон
Начин на приготвяне:
За баницата разбийте яйцата със захарта, брашното, в което сте изсипали бакпулвера, и олиото. Разстелете две кори и наредете по дължина лентички нарязан локум. Сложете част от яйчено-брашнената плънка, посипете с орехи и завийте на руло. Сложете го в предварително намазана с олио тава. Направете същото с останалите кори. Печете на 180 градуса в продължение на около 45 минути, докато плънката се изпече и баницата с локум придобие златист загар.
Пригответе сиропа, като в тенджерка сипете водата, захарта, ванилиите и сока от лимона. Оставете да заври и разбърквайте докато захарта се разтвори напълно. Ще познаете, че сиропът е готов, когато гребнете с лъжица и когато го излеете, се проточва непрекъсната струя. Залейте изстиналата баница с горещия сироп и оставете да се напои добре. Сервирайте я нарязана на малки парчета.
Съвет: Можете да добавите елемент на атрактивност и допълнителен вкус с комбинация от няколко вида цветен – ментов, от рози, ягодов, портокалов, с вкус на нар или пъпеш. Баницата ще бъде не само по-шарена, а и по-богата. Избирайте мек, а не твърд и жилав. Можете да направите баницата на охлюв или да наредите корите една до друга в правоъгълна кора. След като я сиропирате, не бързайте да я ядете. Дайте й достатъчно време да попие и да стане сочна. И тук спазваме правилото за сиропиране, което важи за баклавата – горещ сироп върху студен сладкиш или студен сироп върху горещ сладкиш.
Чийзкейк със заливка
Необходими продукти:
За основата:
- 500 г какаови бисквити
- 200 г масло
- 80 г бадеми
- 80 г орехи
За крема:
- 500 г маскарпоне
- 200 мл сладкарска сметана
- 1 ч.ч. заквасена сметана
- 5 с.л. захар
- 1 ванилена захар
- 10 г желатин - 1 пакетче
- 60 мл вода
- 1 с.л. лимонова кора
- За заливката:
- 100 г натурален шоколад
- 150 мл сладкарска сметана
Необходими продукти:
За основата натрошете бисквитите на пясък в блендер или на ръка и ги изсипете в купа. Прибавете към тях смлените орехи и бадеми и разбъркайте добре. Добавете маслото при сухите съставки и разбъркайте всичко много добре, до хомогенност. Вземете форма за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см. Покрийте дъното с хартия за печене, а страните - със сладкарска лента или фолио. Разпределете сместа във формата. С помощта на чаша оформете малък страничен борд, след което приберете основата в хладилника да стегне.
За крема накиснете желатина във водата и оставете да набъбне. През това време налейте сметаната в купа и я разбийте на гъст крем заедно с ванилената захар. Добавете заквасената сметана и маскарпонето и разбъркайте добре. Добавете настърганата лимонова кора и продължете да бъркате. Разтопете желатина на водна баня и го прибавете към крема. Разбъркайте добре. Разпределете крема върху охладената основа, загладете и върнете обратно в хладилника за още 1 час.
За заливката затоплете сметаната и в нея изсипете начупения на парчета шоколад. Разбъркайте и оттеглете от котлона. Бъркайте до пълното разтапяне на шоколада. След като заливката се охлади, извадете сладкиша от хладилника и го залейте с нея. Разпределете я равномерно и върнете в хладилника за още 2 часа.
Десерт с грис
Необходими продукти:
- 1 л прясно мляко
- 150 г пшеничен грис
- 125 г натурален шоколад
- 60 г бадеми
- 3 яйца
- 5 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Във врящото прясно мляко пуснете гриса, настъргания шоколад и нарязаните бадеми. Бъркайте сместа на огъня докато се сгъсти и оттеглете, за да се охлади. Разбийте отделно 3 яйца с 5 лъжици захар. Сложете и тази смес на котлона и я разбърквайте докато се сгъсти. След това я свалете да изстине. Смесете грисовата и яйчената смес и всичко това изсипете в малка тавичка или форма за торта и приберете в хладилника за около час да стегне напълно. По желание може да полеете десерта с шоколадов сос и да го поръсите с натрошени бадеми.
Сметанов крем със сладко от боровинки
Необходими продукти:
- 1 пакетче желатин
- 500 мл течна сметана
- 100 г захар
- 1/2 бурканче сладко от боровинки
- 1 пакетче ванилия есенция ванилия или 1/2 капсула
Начин на приготвяне:
Накиснете желатина във вода и оставете да набъбне според инструкциите на опаковката. Кипнете сметаната заедно със захарта и ванилията и оттеглете от котлона. Към топлата сметана прибавете набъбналия желатин и разбъркайте, докато желатинът се разтвори напълно. Налейте сместа в купички за крем карамел и оставете да се охлади за няколко часа. Сервирайте, като обърнете купичката в подходяща чинийка. Декорирайте готовия сметанов крем със сладко от боровинки.
Меден кекс
Необходими продукти:
- 400 г брашно
- 400 мл прясно мляко
- 120 г мед разтопен
- 1 яйца
- 50 г бадеми
- 50 г стафиди
- 40 мл ром
- 4 с.л. олио
- 3 с.л. какао
- 7 г бакпулвер - 1 пакетче
- 1/2 ч.л. канела
- 1 ч.л. лимонова кора
Начин на приготвяне:
Накиснете стафидите в рома, а бадемите счукайте в хаванче или нарежете с нож. В купа смесете брашното, канелата, бакпулвера, лимоновата кора, бадемите и какаото. Към сухите съставки добавете меда, олиото, прясното мляко, яйцето и накрая стафидите. Разбъркайте всичко много добре, докато се получи гладко тесто. Прехвърлете тестото във форма с подвижно дъно, покрита с хартия за печене, и изпечете кекса в предварително загрята на 170 градуса фурна около 35-40 минути. Изчакайте готовия сладкиш да изстине, извадете го от формата, нарежете го и го поръсете с пудра захар.
Съвет: Важно е да пресеете всички сухи съставки.
Бадемов тарт
Необходими продукти:
За основата:
- 130 г натурален шоколад
- 200 г брашно
- 200 г смлени бадеми
- 80 г захар
- 180 г масло
- 250 мл течна сметана 45% масленост
- 3 жълтъка
- 1/4 ч.л. сол
- филирани бадеми за украса
За крема:
- 6 жълтък
- 160 г захар
- 60 г брашно
- 500 мл прясно мляко
- 160 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
За основата разтопете шоколада на водна баня и го оставете настрани да се охлади. Смесете в голяма купа брашното, бадемовото брашно, захарта и солта. Сложете в друга купа омекналото масло и жълтъците и разбийте с миксера на ниска скорост. Добавете начупения шоколад и разбийте за кратко. След това оформете сместа на гладка топка. Увийте тестото в прозрачно домакинско фолио и го оставете в хладилника за 1 час. Поставете тестото върху поръсена с брашно повърхност и го разточете на кръг с диаметър 25 см. Сложете разточения кръг в огнеупорна керамична или стъклена форма за пай с диаметър 23 см. Надупчете блата на няколко места с вилица. Печете 20-30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато подложката стане твърда на пипане. Извадете я от фурната и я оставете във формата, докато изстине.
За крема:
Сложете шоколада в голяма купа и го оставете настрани. Сложете в купа яйчените жълтъци и 1/3 от захарта и разбийте с миксер на висока скорост, докато сместа побелее и стане пухкава. Превключете миксера на висока скорост и добавете брашното, сипете в тенджера останалата захар и прясното мляко и ги затоплете на умерена температура. Веднага след като сместа заври, я свалете от огъня. Постепенно добавете подсладеното топло мляко към яйчената смес, като бъркате непрекъснато. Върнете крема обратно в тенджерата и го варете на слаб огън. Сипете получения яйчен крем върху шоколада и бъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно. Покрийте крема с прозрачно домакинско фолио и го оставете да изстине. Сипете шоколадовия крем върху изпечената и изстинала подложка. Сложете в средно голяма купа сметана и я разбийте с миксер на висока скорост, докато започне да стои. Добавете разбитата сметана върху пая и я размажете равномерно. Накрая поръсете с филирани бадеми.
Съвет: Ще ви останат 9 белтъка, не ги изхвърляйте. Приберете ги в хладилника, за да си направите по-късно ореховки, целувки или пък диетичен протеинов крем. Ако не планирате да ги ползвате в рамките на ден-два, можете да ги замразите и да ги ползвате по-късно.
Още на https://matekitchen.com/