0

О т край време гювечът е апетитно блаженство, което е влязло и като нарицателно в езика за непозволено похапване. Някои от видовете гювеч намираме на matekitchen.com.

Манастирски със свинско, маслини и булгур

Продукти: 1 кг свинско месо; 300 г гъби; 100 г черни маслини, без костилки; 1 глава лук; 1 зелена чушка; 1 червена чушка; 1/2 ч.ч. булгур; 1/2 малка консерва стерелизирани домати на кубчета; 1/2 връзка магданоз; 7-8 с.л. олио; 1 ч.ч. бяло вино; 2 ч.л. червен пипер; сол на вкус; Приготвяне: Нарежете месото на порционни парчета и го запържете в олиото в дълбок тиган или тенджера. Нарежете лука на дребно и го прибавете към месото. Нарежете гъбите и чушките на по-големи парчета и добавете и тях заедно с виното. Задушавайте всичко за десетина минути. Прехвърлете продуктите в гювеч, добавете булгура, маслините и доматите. Поръсете със сол и червен пипер, прибавете нарязания на дребно магданоз и налейте около 300 мл гореща вода. Печете гювеча на 180 градуса за около час и половина. Питие: У нас традиционни свинското върви с руйно вино, още повече в гювеч.

matekitchen.com

Зеленчуков с пресни подправки

Продукти: 4 патладжана; 4 тиквички; 4 домата; 4 големи картофа; 4 скилидки чесън; 100 мл зехтин; 4-5 стръка пресен джоджен; 3-4 стръка пресен босилек; 1/3 връзка магданоз; 100 мл вода; сол на вкус; черен пипер на вкус; Приготвяне: Измийте и почистете зеленчуците и ги нарежете на големи парчета. Сложете зеленчуците разбъркани в дълбока тава с диаметър 34 или 36 см. Смесете чесъна със зехтин в блендер и изсипете върху зеленчуците. Поръсете със сол, пипер и нарязаните пресни подправки. Разбъркайте, налейте водата, покрийте тавата с фолио и сложете гювеча да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. След 30 минути махнете фолиото и върнете ястието да се допече за още 15-20 минути. Поднесете го охладено. Питие: Бяло вино или светло пиво.

matekitchen.com

С три вида месо

Продукти: 300 г свинско месо; 300 г телешко месо; 300 г агнешко или шилешко месо; 100 мл олио; 300 г стерелизиран зелен боб може и пресен или замразен; 3 глави лук; 2 патладжана; 3-4 червени чушки; 3-4 моркови; 3 домата; 1 тиквичка; 1 връзка магданоз; 1 с.л. червен пипер; зърна черен пипер на вкус; сол на вкус; Приготвяне: Измийте трите вида месо и го нарежете на средно големи парчета. В загрято олио запържете предварително нарязания лук колкото да омекне, след това добавете месото, запържете го и дръпнете тигана от огъня. Обелете патладжаните, нарежете ги на кубчета, посолете ги и ги оставете да се оцедят. Изчистете и останалите зеленчуци и ги нарежете на парченца. Отцедения вече патладжан добавете към зеленчуците. Подготвените зеленчуци поставете в по-голяма намазнена тава, посолете ги, добавете черния пипер на зърна, червения пипер и сол на вкус. Размесете добре, добавете месото и размесете повторно. Завийте тавата с фолио и я поставете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 40 минути. След това намалете температурата на 200 градуса и го оставете за още час и половина. Извадете гювеча, отстрането фолиото и го върнете във фурната за още 20-25 минути. Сервирайте го поръсен с магданоз. Приготвяне: Традицията повелява у нас с гювеч винаги да се пийва червено вино, обикновено гъмза или мерло, но тук са идеални грузинските оранжеви вина, както и светло пиво.

matekitchen.com

С бекон

Продукти: 150 г бекон; 750 г свинско месо; 300 г картофи; 2 пушени наденици; 3 глави лук; 3 домати; 1 зелка; 2 ч.ч. нарязани гъби; 3 с.л. доматено пюре; 1 ч.л. червен пипер; 50 мл олио; 100 мл бяло вино; 2 кубчета зеленчуков бульон или вода; 5 стръка магданоз; сол на вкус; черен пипер на вкус; Приготвяне: Затоплете олиото в дълбок тиган или тенджера и запържете нарязания на кубчета бекон. Извадете го и го сложете настрани. В тенджера налейте чиста мазнина и сложете нарязаното на кубчета свинско. След като цветът му се промени и се позадуши, добавете нарязания на ситно лук. След като лукът леко се задуши, добавете нарязаната на кръгчета наденица, доматеното пюре, червения пипер, солта и черния пипер. Разбъркайте добре и след това добавете виното. След като алкохолът се изпари, добавете нарязаното на ивици зеле. Разбъркайте, оставете да се готви минута-две и сложете картофите, които предварително сте нарязали на кубчета, гъбите, и настърганите домати. Накрая сложете и запържения бекон. Разбъркайте всичко много добре и оставете да се задушава под капак. През това време разтворете кубчетата зеленчуков бульон в половин литър топла вода. Прехвърлете цялото съдържание на тенджерата в дълбока тава за печене, налейте бульона и покрийте с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40-50 минути. След като това време изтече, отстранете фолиото и оставете за още 10 минути във фурната. Разпределете топлия гювеч с бекон и свинско в чинии, поръсете с нарязан магданоз и поднесете. Питие: Каквото виното в манджата, такова и на масата. В случая – бяло. Но не се притеснявайте и да експериментирате.