0

К ашкавалът в различни готвени форми и като допълнение към основни продукти е идеален и за мезе.

Картофи с чубрица

Необходими продукти:

За основната част:

  • 800 г картофи
  • 200 г кашкавал
  • 50 г масло
  • 1 с.л. чубрица
  • 2 с.л. олио
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

За соса:

  • 200 г майонеза
  • 100 г кисело мляко
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 връзка копър
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

За основната част сварете картофите, обелете ги и ги намачкайте на едро в купа. Подправете с чубрицата, черен пипер и сол. Добавете и маслото и разбъркайте добре. С олиото намажете тавата, в която ще печете, и разпределете в нея картофеното пюре. Отгоре поръсете с настъргания кашкавал. Печете на 200 градуса докато кашкавалът се разтопи и придобие апетитен червен загар.

Докато ястието се пече, пригответе соса от майонезата, киселото мляко, счукания чесън, накълцания копър и сол на вкус. Оставете картофите да се охладят леко, отрежете парче и го поднесете полято със сос.

Млечен пастет за водка

Необходими продукти:

  • 200 г кисело мляко с висок процент масленост
  • 100 г сирене
  • 100 г кашкавал
  • 4 яйца
  • 3 с.л. майонеза
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус
  • магданоз по желание

Начин на приготвяне:

Сварете яйцата, охладете ги, обелете ги и ги настържете. Настържете кашкавала и натрошете с вилица на дребно сиренето. В купа смесете киселото мляко, майонезата, кашкавала, сиренето, яйцата, черния пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре до получаване на хомогенен пастет и го поднесете гарниран с маслини.