К ашкавалът в различни готвени форми и като допълнение към основни продукти е идеален и за мезе.
Картофи с чубрица
Необходими продукти:
За основната част:
- 800 г картофи
- 200 г кашкавал
- 50 г масло
- 1 с.л. чубрица
- 2 с.л. олио
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
За соса:
- 200 г майонеза
- 100 г кисело мляко
- 2 скилидки чесън
- 1/2 връзка копър
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
За основната част сварете картофите, обелете ги и ги намачкайте на едро в купа. Подправете с чубрицата, черен пипер и сол. Добавете и маслото и разбъркайте добре. С олиото намажете тавата, в която ще печете, и разпределете в нея картофеното пюре. Отгоре поръсете с настъргания кашкавал. Печете на 200 градуса докато кашкавалът се разтопи и придобие апетитен червен загар.
Докато ястието се пече, пригответе соса от майонезата, киселото мляко, счукания чесън, накълцания копър и сол на вкус. Оставете картофите да се охладят леко, отрежете парче и го поднесете полято със сос.
Млечен пастет за водка
Необходими продукти:
- 200 г кисело мляко с висок процент масленост
- 100 г сирене
- 100 г кашкавал
- 4 яйца
- 3 с.л. майонеза
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол на вкус
- магданоз по желание
Начин на приготвяне:
Сварете яйцата, охладете ги, обелете ги и ги настържете. Настържете кашкавала и натрошете с вилица на дребно сиренето. В купа смесете киселото мляко, майонезата, кашкавала, сиренето, яйцата, черния пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре до получаване на хомогенен пастет и го поднесете гарниран с маслини.