0

Р ецептата за пилешка курбан чорба е вариант на традиционната курбан чорба, която се раздава за здраве. По тази причина традиционно се готви в голямо количество, но пък е вкусна и затова може да си я приготвите и без да има специален повод. По правило такъв вид чорба се приготвя от агнешко месо. Тази модификация ще допадне именно на хората, които не консумират агнешко. В някои краища на България тя се приготвя за Петровден, който е на 29 юни (по стар стил е на 12 юли).

Когато се прави курбан чорба, в нея се слага точно определен набор от продукти. Това са лук, моркови, сладки и евентуално люти чушки, домати. Всички трябва да са нарязани на дребно и се варят заедно. Застройка не се прави, не се добавя и фиде, нито пък картофи. Евентуално може да се разбият яйца и да се добавят през гевгир, за да се получат на конци.

Технологията за приготвяне на курбан чорба е много проста. Месото се слага да се вари на бавен огън и когато е вече почти готово, към него се добавят зеленчуците, за да се сварят заедно. Може да се направи запръжка от олио и червен пипер, но на пилешкото не му отива, така че ние я пропуснахме.

Продукти:

  • 1/2 пиле
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 1/2 домат
  • 1/2 глава целина
  • 1/2 връзка магданоз
  • 50 г масло
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Приготвяне:

Нарежете пилето на порционни парчета и го сложете да се вари, като обирате отделилата се пяна. Измийте и нарежете на кубчета лука, моркова и чушката и ги сложете да се варят при месото. Когато пилето и зеленчуците се сварят, прибавете настъргания домат, маслото и солта. Варете още десетина минути и дръпнете чорбата от котлона. Подправете с черен пипер и нарязан на ситно магданоз.

Съвет:

Много важна подробност, когато готвите пилешка курбан чорба, е да свалите кожата на пилето предварително. Тъй като месото не се отделя от кокала, нито се накъсва на малки парченца, е по-добре да я отстраните още преди да влезе в тенджерата, защото сварена не е вкусна. Ако решите да я оставите, за да направите бульона по-мазен, непременно трябва да я махнете, преди да поднесете.

Още на matekitchen.com.