0

М акарони с калмари е превъзходна комбинация, която вече е предпочитана не само от почитателите на средиземноморската кухня.

С доматен сос

Необходими продукти:

  • 500 г калмари
  • 900 г гъби
  • 600 г стерелизирани домати на кубчета
  • 300 г макарони
  • 250 мл готварска сметана
  • 150 г пармезан
  • 70 г масло
  • 1/2 пакет кори за баница
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 70 мл зехтин
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 2 с.л. кетчуп
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • 1 щипка индийско орехче
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете калмарите на дребно и ги гответе на умерена температура докато цялата течност, която пуснат, се изпари. Обелете гъбите и ги сложете в кухненски робот, за да се накълцат на много ситно. Загрейте 2 лъжици зехтин в подходящ тиган, сложете гъбите вътре и ги запържете за 5 минути, докато започнат да придобиват кафеникав загар. След това ги дръпнете от огъня. Запазете 2 лъжици от зехтина, а останалото количество загрейте в голям тиган. Сложете вътре настъргания лук и накълцания чесън и ги задушете на тих огън докато омекнат, като от време на време разбърквате. Добавете калмарите и гъбите, доматите, доматеното пюре, кетчупа, дафиновия лист и подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре, сложете капака и задушавайте за 25-30 минути. Когато сосът се сгъсти, а калмарите станат крехки, дръпнете от огъня, поръсете с нарязан магданоз и, ако е нужно, добавете още сол и пипер.

Размийте нишестето с 2 лъжици вода. Изсипете сметаната в касерола, налейте размитото нишесте и оставете да заври. Гответе докато започне леко да се сгъстява. Добавете индийското орехче и подправете със сол и черен пипер. Налейте вода в подходяща тенджера и щом заври, налейте останалия зехтин и сварете макароните за 8-10 минути. Трябва да са ал денте. Отцедете сварените макарони и ги разбъркайте със сметаната и настъргания пармезан. Покрийте дъното на намазана с олио дълбока тава с размери 25 х 35 см с половината от корите за баница. Намажете ги обилно с разтопено масло и разпределете отгоре половината от макароните. Излейте всичкия сос и го разпределете равномерно. Отгоре сложете другата половина от макароните и покрийте с останалите кори за баница. Намажете ги с останалото масло и след това разрежете ястието на 6. Напръскайте с малко вода и печете на 200 градуса в продължение на 40-50 минути. След като извадите готовото ястие от фурната, го оставете да почине за десетина минути след това го поднесете.

Можете да ползвате класическите дълги макарони за пастицио или къси. Тук е въпрос на лични предпочитания. Единственото изискване е да са тръбички, за да се изпълнят със сос. Важен детайл при поднасянето е ястието да е топло, но не и горещо.

Чеснови

Можете да ползвате замразени калмари, да ги оставите да се отпуснат на стайна температура или да си купите пресни – изборът е изцяло ваш. Във всички случаи трябва да са почистени от кожата, която прилича на прозрачна ципа и за тази операция най-добра работа ще ви свърши тънък нож. Калмари се готвят за кратко време, максимум 2 минути, защото иначе стават гумени. Ако термичната обработка продължи над 30 минути, те отново омекват, но обемът им спада наполовина. Като цяло времето за готвене зависи от рецептата.

Необходими продукти:

  • 500 г макарони
  • 1 кг калмари
  • 1 малка глава червена цикория
  • 1 връзка зелен лук
  • 6 скилидки чесън
  • 7 с.л. зехтин
  • 5 с.л. бяло вино
  • 1 връзка прясна мащерка
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете тялото на калмарите на пръстени с широчина 1,5 см. Пипалата оставете цели. Нарежете чесъна на тънки филийки. Загрейте 5 лъжици зехтин в голям тиган или тенджера, сложете чесъна и гответе на ниска температура около 2 минути. След това увеличете температурата до максимум, сложете калмарите и ги изпържете за 1 минута. Налейте виното, добавете мащерката, покрийте с капак и задушавайте около 50 минути или докато калмарите станат крехки, а сосът се сгъсти.

Запазете 6 листа от цикорията за сервиране, а останалото нарежете на тънки ивици. Зеления лук нарежете на дребно и го добавете в тигана при калмарите заедно с цикорията. Подправете със сол и черен пипер и гответе, докато омекнат.

Междувременно налейте вода в подходяща тенджера и я сложете да заври. Когато заври, добавете останалия зехтин, посолете и изсипете макароните. Варете 8-10 минути, трябва да са ал денте. Отцедете добре сварените макарони и ги изсипете при соса с калмарите. Обърнете няколко пъти и оттеглете от котлона. Поднесете макароните с чеснови калмари в листата от цикория, поръсени с прясно смлян черен пипер.

Още на matekitchen.com