0

В съвременния забързан свят най-големият хит в кулинарията са рецептите, които стават бързо, приготвят се лесно, а и са вкусни. Пример за това е италианската кулинарна традиция, но не само тя. Идеята, че най-обикновените съставки дават най-добрия резултат без нуждата от прекалено много овкусяване, действа. Ето няколко забележителни примера за това от matekitchen.com.

Канелони с доматена плънка и бекон

Необходими продукти:

  • 8 броя канелони
  • 800 г стерилизирани домати на кубчета
  • 150 г бекон
  • 100 г пармезан
  • 250 г сирене рикота
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. риган
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете бекона на тънки ивици и го запържете в зехтина. Извадете го и на негово място сложете чесъна само да се парне и веднага след това излейте доматите. Оставете ги да се варят около 30 минути. След като ги дръпнете от котлона, добавете при тях рикотата, ригана и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре. Част от сместа разпределете на дъното на намазнена тава. Напълнете канелоните и ги подредете в тавичка, а останалото количество сос разпределете между тях. Върху канелоните подредете ивиците запържен бекон, поръсете ги с пармезана и сложете ястието да се запече за 30 минути на 200 градуса.

Шунка със сирене на фурна

Необходими продукти:

  • 250 г шунка
  • 250 г сирене
  • 6 яйца
  • 60 г масло
  • 1/2 ч.ч. галета
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата добре. Към тях прибавете намачканото на много дребни парченца сирене, червения и черния пипер. Нарежете шунката на дребни парченца. Разтопете маслото и с половината намажете дъното и стените на малка тавичка. Сипете половината от сместа от сирене и яйца. Отгоре разпределете половината от шунката. Покрийте с останалото сирене и яйца и накрая завършете с шунка. Покрийте с плътен слой галета и върху нея налейте останалото масло. Печете ястието на силна фурна, докато галетата се зачерви равномерно и яйцата стегнат. Поднесете го горещо, нарязано на парчета.

Съвет: Масло, а не олио. Галета, щедро поръсена отгоре, за да се получи хрупкава коричка.

Кошнички от шпек и яйце

Необходими продукти:

  • 350 г шпек
  • 12 яйца
  • 70 г кашкавал
  • магданоз за поръсване
  • шарена сол за поръсване​

Начин на приготвяне:

Нарежете салама на тънко. Вземете форма за мъфини и във всяко от гнездата оформете кошничка от 5 парчета салам - едно на дъното и 4 отстрани. Във всяка от кошничките сложете настърган кашкавал и върху него чукнете 1 яйце. Печете кошничките в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Извадете кошничките от формичките и ги поръсете с шарена сол и ситно нарязан магданоз.

Пилешки дробчета с праз, бира и сметана

Необходими продукти:

  • 600 г пилешки дробчета
  • 3 стръка праз
  • 100 мл бира
  • 100 мл готварска сметана
  • 60 мл олио
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете дробчетата за 5-7 минути в подсолена вода. Отстранете образувалата се пяна. Извадете ги от водата и ги отцедете, а през това време нарежете праза. Запържете нарязания праз в сгорещеното олио за 3-4 минути и върнете дробчетата при него. Прибавете бирата и сметаната, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте добре. Прехвърлете всичко в йенска тенджера и довършете ястието във фурната на 200 градуса за 15-20 минути. Извадете дробчетата от фурната, поръсете с нарязан магданоз и поднесете.

Още на https://matekitchen.com/