Пълнени чушки с калмари
Ако панираните калмари и калмарите на плоча са ви омръзнали и искате да опитате нещо по-различно, ето ви едно интересно предложение. Плънката с ориз и калмари се различава доста от тази, с която традиционно сме свикнали. Вкусът е свеж и различен, но за да се получи, е важно да следвате стъпките за приготвянето на ястието точно. С морската храна не е добре да се импровизира, особено ако сте още начинаещ кулинар.
Камбите имат плътна структура и са приятно сладникави. Може да напълните и най-обикновени чушки, както и чушки долма. Приготвихме рецептата и с червени, и със зелени и сме категорични, че ястието е по-вкусно с червените, пишат от matekitchen.com.
Необходими продукти:
- 500 г калмари
- 1 кг камби
- 1 червена чушка
- 1 домат
- 1 връзка зелен лук
- 3 скилидки чесън
- 150 г ориз
- 4 ч.ч. зеленчуков бульон може и от кубче
- 1/2 ч.ч. зехтин
- 1/2 ч.ч. бяло вино
- 1/2 връзка копър
- 5 с.л. кедрови ядки
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Отрежете дръжките на камбите и внимателно почистете семките. Намажете ги със зехтин, сложете ги в огнеупорен съд и ги изпечете за 35 минути на 150 градуса, докато започнат да омекват.
През това време нарежете зеления лук и червената чушка на дребно, а чесъна - на тънки филийки. Загрейте половината от зехтина в тиган и сложете заедно лука, чушката и чесъна. Запържете ги на силен огън за 5 минути, като периодично разбърквате. Добавете предварително изчистения ориз и го запържете заедно със зеленчуците за 2-3 минути, докато стане прозрачен. Бъркайте, за да не залепне. Добавете бульона на части. Налейте половин чаша, изчакайте оризът да го поеме и след това налейте още толкова. Процедирайте по този начин докато оризът поеме цялата течност и стане мек и кремообразен.
Нарежете калмарите на малки парченца. Обелете домата, отстранете семките и нарежете на дребно месестата част. Налейте останалата част от зехтина в тиган, сложете нарязаните калмари и ги гответе на умерен огън докато течността, която пуснат, се изпари. Тогава увеличете температурата на максимум, налейте бялото вино и гответе още няколко минути, докато алкохолът се изпари. Прибавете калмарите, накълцания домат, нарязания на ситно копър и кедровите ядки към ориза.
Подправете с черен пипер и разбъркайте внимателно с вилица. Напълнете запечените камби с тази смес и ги запечете за 35 минути. Поднесете ги горещи или на стайна температура.
Още на matekitchen.com