0

В секи знае, че селският хляб е най-вкусен. Великолепието на простичката храна, където обикновени продукти, събрани заедно, създават необикновен и неповторим вкус. Но как да си го направим у дома и в градски условия, идеи дава matekitchen.com.

Пилешка пържола

Продукти:

4 пилешки пържоли от бут

1 глава лук

3 домата

2 скилидки чесън

300 г гъби

100 мл бяло вино

50 мл олио

сол на вкус

черен пипер на вкус

 

Приготвяне:

Посолете и поръсете с черен пипер пържолите, намажете с олио и ги изпечете на скара или оребрен тиган. Загрейте олиото в тиган и запържете нарязаните на полумесеци гъби и лук. Сипете бялото вино и оставете да покъкри, докато течността се поизпари. Прибавете счукания чесън и нарязаните на едро домати. Посолете и оставете да се готви още 5 минути. Поднесете пържолите полети със соса. По желание можете да поръсите с нарязан магданоз и да украсите с парче лимон и люта чушка.

Свински дроб

Продукти:

1 кг свински черен дроб

4 глави лук

1 с.л. брашно

2 с.л. доматено пюре

100 мл олио

1/2 връзка магданоз

1 ч.л. червен пипер

чубрица на вкус

черен пипер на вкус

сол на вкус

 

Приготвяне:

В мазнината запържете едро нарязания лук. Добавете брашното, разбъркайте няколко пъти, докато промени цвета си, и сложете нарязания на хапки дроб. Бъркайте до побеляване. Сложете червения пипер и долейте вода до получаване на рядък сос. Подправете с черен пипер и чубрица и посолете. Варете, докато дробът омекне. Добавете доматеното пюре и разбъркайте. Варете на слаб огън още 5-6 минути и поръсете със ситно нарязан магданоз. Поднесете горещо.

Съвет:

Когато вземете дроба, трябва да го почистите от жилите, ако има такива. Може да го накиснете за час или повече в прясно мляко, преди да сложите да се готви. По този начин наистина става по-крехък. След това само го изплакнете добре с вода, подсушете го и мятайте на огъня.

Питките на баба

Продукти:

1 пакетче суха мая (за 500 г брашно)

1/2 ч.л. захар

1 с.л. сол

3 с.л. олио

100 мл бира

250 мл хладка вода

500 г брашно

Приготвяне:

Сложете маята, захарта и няколко лъжици брашно в топлата вода и изчакайте десетина минути да шупне. Пресейте брашното, направете кладенче в средата и в него сложете солта, олиото, втасалата мая и бирата и замесете тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно. Тестото трябва да е меко - колкото меката част на ухото ви. След като го омесите добре, го сложете в подходящ съд и го завийте, за да не изсъхне и да се получи коричка. Когато тестото удвои обема си, покрийте тавата с хартия за печене и оформете отделни питки. Наредете ги на разстояние една от друга и ги оставете да си починат за 15 минути. През това време включете фурната да се загрее на 150 градуса. С остър нож резнете на кръст всяка питка и ги сложете да се пекат, като усилите фурната на 180 градуса. Печете ги, докато се зачервят. Задължително сложете в някой ъгъл на фурната купичка с вода, която да се изпарява, докато вашите питки се пекат. Когато ги извадите, не ги покривайте с нищо, нито ги мокрете с вода. Така ще останат хрупкави отвън и меки отвътре.

Баница с кайма

Продукти:

1 пакет кори за баница

600 г кайма смес

1 яйце

1 връзка зелен лук

1 стрък пресен чесън

1 глава лук

2 моркова

1/2 връзка магданоз

50 мл олио

80 г масло

50 мл прясно мляко

сол на вкус

сминдух на вкус

черен пипер на вкус

чубрица на вкус

Приготвяне:

Почистете лука и чесъна и ги нарежете на дребно. Обелете моркова и главата стар лук и тях също нарежете на дребно. Накълцайте и магданоза. Загрейте олиото в тенджера и първо задушете стария лук и морковите. След като омекнат, добавете каймата и я задушете, докато стане на трохи. Подправете със сол, черен пипер, сминдух и чубрица и разбъркайте добре. Накрая добавете зеления лук, чесъна и магданоза. Оставете каймата да изстине, а през това време разтопете маслото. За да наредите баницата, вземете две кори, намажете ги с масло, сложете ги една върху друга и разпределете върху тях от каймата. Навийте на руло, след това на охлюв и го сложете в намазнена тава. Продължете по този начин до изчерпване на продуктите. Разбийте яйцето и прясното мляко и намажете обилно баницата с тази смес. Печете баницата с кайма на 200 градуса около 40 минути или докато придобие апетитен червен загар.

Съвет:

Можете да постигнете по-автентичен селски вкус, ако си омесите тестото за баница сами. За него ви трябват: 600 г брашно, 3 яйца, 150 мл прясно мляко, 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар. След като го замесите, го оставете да втаса. Щом удвои обема си, го разделете на 10 еднакви по големина топчета. Вземете едно топче, разточете го на малка кора с големината на чиния и го намажете с масло. Повторете с още едно и го поставете върху първото. Трябва да се получат общо 5 двойки. Всяко от тях разточете на тънка кора, разпределете част от плънката и навийте на не много стегнато руло. Завийте на охлюв и го сложете в тавата.

Миш-маш с печени чушки

Продукти:

5 чушки

4 домати

3 яйца

100 г сирене

50 мл олио

2-3 стръка магданоз

сол на вкус

Приготвяне:

Изпечете чушките, обелете ги, почистете ги от семките и ги нарежете на ивици. Доматите нарежете на дребно или настържете. Запържете за няколко минути изпечените чушки в загрятото олио, след което добавете доматите. Пържете ги докато течността почти напълно изври. Добавете натрошеното сирене и разбитите яйца и посолете. Разбъркайте леко и оставете ястието на котлона, докато яйцата се стегнат. Оттеглете от огъня, поръсете с нарязан магданоз и поднесете.