0

И зключителна радост за сетивата, палачинките са наслада за сетивата през цялата година. От matekitchen.com дават прекрасни примери какво може да се направи с тях и сладко, и солено. Стават за десерт, предястие и основно. Още на matekitchen.com.

Пълнени

Продукти:

8 овесени палачинки (от нашата рецепта за овесени палачинки)
500 г свинска кайма
1 малка кутия стерилизирани домати на кубчета
1 глава лук
1/4 ч.ч. олио
1 с.л. риган
сол на вкус
черен пипер на вкус

За заливката:

2 яйца
100 г пармезан или кашкавал
1 и 1/4 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. индийско орехче
сол на вкус

Приготвяне:

Затоплете олиото в дълбока тенджера на умерена температура и задушете лука и каймата. Добавете доматите, солта, пипера и ригана и варете на слаб огън, докато течността се изпари и се получи гъста плънка, подходяща за пълнене в палачинки. Разпределете плънката в палачинките, навийте ги и ги наредете със затворената страна надолу в намазнена тава.
За заливката разделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на сняг. Разбийте киселото мляко с жълтъците, солта, пармезана (или кашкавала) и индийското орехче. Внимателно смесете с белтъците. Излейте тази смес върху палачинките в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се запече равномерно и придобие приятен червен загар.

Овесени

Продукти:

8 яйца
8 с.л. овесени ядки
1 пакетче ванилена захар по желание

Приготвяне:

Смелете овесените ядки в блендер. Добавете ванилената захар, а след това и яйцата и блендирайте до гладка смес. Ако стане много гъста, разредете с няколко лъжици вода. Загрейте тиган с незалепващо покритие и изпържете палачинки. Имайте предвид, че стават много тънки и трябва да следите, за да не изгорят. Поднесете овесените палачинки със сладко на вкус или течен шоколад.
Рецептата е базова. Това означава, че можете да направите овесени палачинки и със солен пълнеж. Пропуснете ванилията, сложете им щипка сол и ги напълнете със сирене, месо, гъби, зеленчуци – изборът е ваш. След това само ги заливате със смес от прясно мляко и яйца или бешамелов сос и ги изпичате. Или пък си ги хапвате без допълнителни приготовления.

Запеканка с ябълки

Продукти:

За палачинките:
5 яйца
300 мл прясно мляко
200 г брашно
2 броя ванилия
1 щипка сол

За плънката:
500 г ябълки
100 г стафиди
5 с.л. захар
4-5 с.л. галета
кората от 1 лимон

За заливката:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
100 г масло
2 броя ванилия
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
От яйцата, млякото, брашното, ванилиите и щипката сол пригответе тесто и изпържете палачинки.
За плънката обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на дребни кубчета. Смесете ги със стафидите, захарта, галетата и кората от лимона. С тази смес напълнете палачинките и ги подредете в намаслена тавичка.
За заливката разбийте продуктите без маслото. Излейте получената смес върху палачинките и разтръскайте леко, за да влезе в палачинките. Разпределете отгоре маслото и запечете на 180 градуса, докато заливката се стегне и десертът се запече. Поднесете десерта охладен.

Рулца с пушена сьомга

Продукти:

2 яйца
2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. бакпулвер
150 г крема сирене
100 г пушена сьомга

Приготвяне:

Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците заедно с брашното, солта и захарта. Намалете скоростта на миксера и последователно добавете прясното мляко и бакпулвера. Разбийте белтъците с щипка сол и внимателно ги прибавете към сместа. Накрая добавете и олиото и разбъркайте. От тази смес направете палачинки.  Намажете всяка палачинка с крема сирене, в единия край сложете парче пушена сьомга и завийте на руло. Разрежете рулата по диагонал или на филийки и ги поднесете охладени.

Солена торта

Продукти:

За палачинките:
250 г брашно
2 яйца
500 мл прясно мляко
50 мл олио
1 щипка сода бикарбонат

За плънката:
250 г майонеза
250 г крема сирене
300 г шунка или свинско филе 
350 г сладка царевица
3 домата
1 краставица
1 ч.л. горчица

За украсата:
1/2 бр. зелена салата
2 краставици
350 г броколи
100 г маслини
6 пъдпъдъчи яйца
6 чери домати
50 г филе „Елена“
магданоз за поръсване

Приготвяне:
За палачинките пресейте брашното в дълбока купа, чукнете вътре яйцата, сипете олиото и содата и разбъркайте. Наливайте прясното мляко малко по малко и разбивайте с миксер, докато се получи смес с гъстотата на боза. От нея изпържете палачинки.
За плънката нарежете в една купа свинското филе и го смесете с майонезата и горчицата. В друга купа смесете крема сиренето и царевицата.  Вземете подходяща чиния и подредете зелената салата в кръг, след това сложете първата палачинка. Сложете половината от сместа с майонезата, филето и горчицата. Отгоре сложете втората палачинка и нанесете втората смес с царевицата и кремата сирене. Започнете да режете краставицата и доматите на тънки кръгчета и ги подредете последователно, като ги редувате. Сложете третата палачинка и сложете останалата смес с майонезата. Сложете четвъртата палачинка и повторете стъпката, която направихте при втората палачинка. Сложете и последната палачинка и намажете тортата с крема сирене от всички страни.

За украсата нарежете краставицата на кръгчета и започнете да ги подреждате отстрани на тортата. Поставете броколите в най-външната част на тортата, като оформите кръг. След това подредете маслините, сложете и пъдпъдичите яйца в кръг, добавете чери доматите. Накрая филето „Елена“ може да направите под формата на розичка и да я поставите по средата или по ваш избор. За завършек поръсете с магданоз.

Катми

Продукти:

400 г брашно 
750 мл прясно мляко 
1 пакетче прясна или суха мая - 10 г
200 г сирене или конфитюр по желание
1 ч.л. захар
20 мл олио за намазване на тигана
1 щипка сол

Приготвяне:
Налейте 100 мл прясно мляко в купичка и прибавете в него маята и 1 с. л. брашно. Оставете да втаса 20 минути. Пресейте брашното. Постепенно налейте млякото, като бъркате непрекъснато. Добавете втасалата мая, захарта и солта. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес и оставете да втаса. Готово е, когато увеличи обема си двойно. Загрейте плитък тиган или тиган за палачинки, намажете с олио, гребнете с черпак от тестото и разпределете равномерно по цялото дъно на съда. Когато започнат да се образуват шупли, обърнете катмата да се изпече и от другата страна. Продължете така, докато сместа свърши. Катмите могат да се поднесат както със сирене, така и с конфитюр или мед, а са вкусни и с двете заедно.

Пухкави

Продукти:

4 яйца
50 г захар
200 г брашно 
300 мл прясно мляко
20 г масло
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилена захар
мед на вкус
пудра захар за поръсване
малини за украса
къпини за украса

Приготвяне:
Най-важното за постигането на пухкавия ефект в тази рецепта за палачинки е отделното разбиване на белтъците и жълтъците. Затова първото, което трябва да направите, е да разделите жълтъците и белтъците. В купа разбийте жълтъците със захарта и ванилията. Прибавете прясното мляко, след което бакпулвера и брашното и разбийте до хомогенност. В отделна купа разбийте белтъците на сняг. Добавете ги към жълтъчната смес, като бъркате внимателно на ръка. При смесването на белтъците и жълтъците в никакъв случай не използвайте миксер. Тестото трябва да бъде хомогенно и в същото време да остане пухкаво. Загрейте тиган, намазнете го леко и изпържете палачинките. Гарнирайте ги с мед, къпини и малини. По желание поръсете с пудра захар.