0

Продукти: За поничките: 4 яйца; 4 с.л. олио; кората на 1 портокал; 50 г захар; 375 г брашно; 1 с.л. бакпулвер; 500 мл олио за пържене; За сиропа: 200 г захар; 200 г мед; 1 с.л. лимонов сок; 500 мл вода;

Приготвяне: За поничките пресейте брашното и го смесете с бакпулвера. Разбийте яйцата, олиото, портокаловия сок и портокаловата кора на хомогенна смес. Започнете да добавяте брашното лъжица по лъжица, без да спирате да бъркате. Трябва да се получи много меко и еластично тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса за около 30 минути. Загрейте олиото. От втасалото тесто оформете 10 плоски топки и им направете отвори в средата с дръжката на лъжицата. Изпържете ги докато се зачервят – по 2-3 минути от всяка страна. Извадете ги върху кухненска хартия да се отцеди излишното олио. След това ги потопете в медения сироп да се напоят добре и ги поднесете веднага. За да приготвите сиропа, сложете в тенджерка захарта, меда, водата и лимоновия сок. Бъркайте, за да се разтворят напълно. Варете сиропа 5 минути и го дръпнете встрани, но го дръжте на топло.