0

В еликден е най-важният празник през годината, а приготвянето на трапезата за него е традиция, която се спазва от всяко семейство. Но след празника остава и въпросът какво да правим с някои от вече приготвените неща, като козунаци и яйца. Ето някои идеи за вкусотии на празника и след това, забелязани на matekitchen.com.

Гювеч с агнешко

Продукти:

1 кг агнешко месо
150 г бекон
750 г картофи
4 връзки зелен лук
2 връзки пресен чесън
4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус
черен пипер на вкус

Приготвяне:

Нарежете агнешкото месо на хапки. Поръсете го със сол, червен и черен пипер, разнесете подправките с ръце и го оставете за 1 час на хладно.  През това време обелете картофите и ги нарежете на едри парчета. Сложете ги на дъното на глинен гювеч. Почистете и нарежете зеления лук и чесън на едри парчета и ги разбъркайте заедно. Бекона нарежете на ивици и го наредете върху картофите. Върху него разпределете половината от зелениите. Отгоре сложете агнешкото и покрийте с останалата част от лука и чесъна. Полейте с олиото и чаша и половина гореща вода. Сложете капака и печете гювеча на 180 градуса, докато агнешкото се сготви напълно и ястието остане само на мазнина.

Дроб-сарма в було

Продукти:

агнешки комплект дреболиите от 1 агне
2-3 агнешко було
2 връзки зелен лук
1 стрък пресен чесън
300 г ориз
100 мл олио
1 с.л. доматено пюре
1 връзка пресен джоджен
1 връзка пресен девесил
сол на вкус
черен пипер на вкус

Приготвяне:

Измийте агнешкия комплект и го сварете в подсолена вода. Извадете го и нарежете на кубчета. Накиснете булото в хладка вода. Нарежете лука на дребно и го задушете в загрятото олио. След като омекне, прибавете ориза, нарязаните дреболии, солта и черния пипер, както и нарязаните джоджен и девесил. След като всичко се задуши заедно, налейте 600 мл от бульона на сварените дреболии, в който сте размили доматеното пюре. Варете 10-15 минути или докато течността се абсорбира. Дръпнете от котлона и оставете сместа леко да се охлади, а през това време нарежете на еднакви парчета с големина по желание булото. Разстелете парче було, сложете от дроб сармата в него и завийте на пакетче като зелева сарма. Наредете отделните сарми в тавичка, налейте бульон до средата и сложете да се пече на 200 градуса за около 15-20 минути.

Козуначени филийки на фурна

Продукти

1 стар козунак
50 г масло
черен пипер на вкус

Приготвяне:

Нарежете козунака на филийки и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Намажете филийките с масло и поръсете с малко черен пипер. Запечете филийките на 180 градуса, докато се зачервят леко. Поднесете ги топли. Вървят чудесно с бяло вино или розе.

Великденска торта

Продукти:

1 козунак
3 пакетчета крема сирене
5 яйца
2 портокала
300 г захар
150 г течен шоколад
1 щипка сол

Приготвяне:

Настържете кората на портокалите, изстискайте сока и го кипнете със 100 г от захарта. Нарежете козунака на филии с дебелина 2 см и ги наредете във форма за торта. Сиропирайте ги с подсладения портокалов сок и оставете настрани за 10 минути. Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с останалата захар, прибавете две от пакетчетата сирене крема и портокаловата кора. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица. Разбийте белтъците на сняг и прибавете с плавно бъркане към крема. Когато стане пухкав и гладък, изсипете половината върху сиропирания блат. Наредете още един пласт козунак, сиропирайте го и добавете останалия крем. Оставете в хладилника за няколко часа, за да стегне кремът. В отделна купа смесете едно пакетче крема сирене с течния шоколад до получаване на гладък крем. С него намажете тортата отстрани. Украсете с настърган шоколад и портокалова кора. Поднесете я с чаша ароматно капучино.

Салата с яйца и колбас

Продукти:

8 сварени яйца
8-10 кисели краставички
200 г шпек или друг колбас
200 г майонеза
1 връзка зелен лук
1 стрък пресен чесън
1 с.л. горчица
копър на вкус
магданоз на вкус
сол на вкус
черен пипер на вкус

Приготвяне:

Сварете яйцата (за около 7-9 минути) или използвайте от великденските, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Сложете нарязаните яйца в купа и към тях прибавете нарязаните кисели краставички, салама, лука, майонезата, горчицата и всички подправки. Разбъркайте добре и оставете салатата в хладилника за 1 час, след което сервирайте.