0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието.

Панирани агнешки черва

Вземаме няколко плетеници агнешки черва, измиваме ги добре със студена вода без да ги разплитаме, посоляваме и слагаме в тенджера с малко вода да врат на тих огън, докато водата им се изпари, а червата омекнат. Изваждаме ги в чиния да изстинат и се отцедят. Разбиваме 2 яйца и всяка плетеница потапяме от двете страни в яйцата после в брашното или счукан сухар и пържим на силен огън в повечко масло. Плетеничките пържим от двете страни докато добият хубав златист цвят, след което ги изваждаме в затоплена чиния. Украсяваме плетеничките със зелена салата и репички и поднасяме топли. В случай, че не можем да ги поднесем веднага, ги захлупваме със сух топъл капак или затоплена чиния, която държи червата топли и меки и не им дава възможност да изсъхнат.

Пиле с вино

Вземаме по-тлъсто пиле, половин чаша бяло вино, червен пипер, сол, лъжица брашно, 2-3 глави лук, масло.

Пилето нарязваме на парчета, които пържим в маслото докато се зачерви от всички страни. Прибавяме нарязания на дребно лук, добре да омекне, после брашното да се позапържи, сол на вкус, пипер и заливаме с виното, което се се смесва с малко гореща вода. Оставяме на тих огън да се задушава. Поднасяме с пържени картофи и салата.