Продукти: 500 г готово тесто; 2 глави лук; 4 с.л. горчица; 40 мл зехтин или олио; микс от семена за поръсване; Приготвяне: Настържете лука на едро ренде и го запържете в мазнината. Добавете към него горчицата, разбъркайте добре и оставете встрани да поизстине. Сложете тестото на плота, прибавете към него изстиналата смес от лук и горчица и ги омесете заедно. Добавете няколко лъжици брашно, за да не лепне. След това оставете тестото да втаса на топло за около 1 час. Премесете втасалото тесто, за да извадите въздуха, и го разточете на кора с дебелина 0,5 см. Нарежете ленти с дължина 15-20 см и ги усучете, така че да се получат гризини. Наредете гризините в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете да втасат за още 15-20 минути. След това ги намажете със зехтин, поръсете ги със семена и ги изпечете на 170 градуса за около 25-30 минути или докато придобият златист загар.
Съвет: Можете да ги поднесете като мезе за бира, но и с бялото вино също се обичат много. Една от най-лесните и вкусни рецепти за домашни гризини, на които ще попаднете. Когато ги оформяте, се старайте да бъдат по-тънки, защото тестото се надига отново. Не като солети, защото ще изгорят лесно при печенето, но не и с по-голям диаметър от 0,5 см. Можете да ги оформите като малки гевречета, подобно на италианските тарали. Можете да ги направите на възелчета и всяка друга форма, която въображението и сръчността ви сътворят. Така ще изкушите децата с тях и ще им дадете възможност да оценят вкуса на домашната храна пред готовите решения от магазина. matekitchen.com