0

С началото на септември започва новият сезон 2020/2021 на театрална работилница "Сфумато", която по време на извънредното положение в разгара на пандемията от коронавирус ежеседмично излъчваше свои емблематични по-стари спектакли онлайн.

С началото на септември започва новият сезон 2020/2021 на театрална работилница "Сфумато", която по време на извънредното положение в разгара на пандемията от коронавирус ежеседмично излъчваше свои емблематични по-стари спектакли онлайн.

В събота на сцената на театралната работилница ще се играе спектакълът „На тЯтър съм“. В програмата следват „Приключенията на Иванка Курвоазие“ (8 септември) и „Кокошка (10 септември).

В средата на този месец (15 и 16 септември) ще се състои първата премиера в театъра – представлението "Катастрофа" по произведенията "Пресконференция", "Нощ", "Последна чашка" от Харолд Пинтър и "Катастрофа" от Самюъл Бекет. То е под режисурата на Антон Угринов с художник Ирена Дойчева и композитор Калин Николов. Спектакълът е с участието на актьорите Владислав Стоименов, Василена Кънева, Боряна Маноилова, Боян Петров и Йордан Върбанов.

След дълго отсъствие от програмата на ТР "Сфумато" на 14 септември се завръща спектакълът „Луда трева“ по текстове на разкази от сборниците на Йордан Радичков „Ноев ковчег“, „Свирепо настроение“ и „Хора и свраки“. Сценичната версия и режисурата са на проф. Маргарита Младенова, сценографията на Борис Далчев и Михаела Добрева, музиката на Христо Намлиев. В постановката участват актьорите Албена Георгиева, Жана Рашева, Галя Костадинова, Каталин Старейшинска, Надя Керанова, Биляна Георгиева, Антонио Димитриевски, Иван Николов, Димитър Крумов, Румен Драганов, Георги Богданов.

Проектът замисля да възсъздаде на сцената Радичковия свят и неговите човеци в контекста на ХХI век, да направи нов театрален превод на неговите послания – предупреждения за съдбата на уникално българското в срещата му с Европа и света, да реабилитира живата връзка на българина с природното и магичното в битието и да ги защити като непреходна ценност, обясняват идеолозите на проекта Маргарита Младенова и Иван Добчев.

„Ноев ковчег“ е програма от две представления – „Нова библия“ (Суматоха) и „Луда трева“.

Малко по-рано "Сфумато" обяви резултатите от творческата работилница на Малък сезон 2020. Над 40 проекта бяха кандидатствали за финансиране. "Имаше няколко десетки сериозни, смислени и интересни проекта, създавани с респект към големите текстове и идеи как младият театър да се съизмери с тях, както и нови драматургични опити, през които проговаря едно ново поколение - на свой език, за своите болки", обясниха от театъра.

Подкрепа в размер на 3500 лв. (2000 лв. за хонорари и 1500 лв. за производствени разходи) и реализация в новия сезон на "Сфумато" получават Бюрхан Керим - за "Край на играта" по Хулио Кортасар, Надежда Колева и Румен Драганов - за "Бели нощи" от Достоевски, Ростислав Георгиев - за "Мерсие и Камие" на Самюъл Бекет. Поощрения с финансова подкрепа в размер на 1000 лв. и готовност за диалог с авторите получават Владимир Давчев - "Сподели /!/ се", Делян Илиев - "Два пъти убит" за живота и творчеството на Никола Вапцаров, Елизабет Динкова - "Гняв" по едноименния романа на Стивън Кинг, Катерина Георгиева - "Тържество на самотата", Лилия Нова - "Мечтите на Офелия", Мартин Петрушев - пиеса по кореспонденцията между Томас Бернхард и неговия издател Зигфрид Унздел, и Олга Кочанова - "Пауза".

Творческата онлайн работилница приключи на 15 август след 3-месечна работа. "Целта беше да се използва максимално "затвореният" поради пандемията период като благоприятен за творческа концентрация и активно създаване на нови пиеси, сценарии за представления, драматургични версии на идеи върху сериозни недраматургични литературни бази и убедителни защити на намерения в слово и образ", допълват от "Сфумато".