0

К ачамакът в продължение на столетия е смятан за храната на народа, но в последните години е издигнат във водеща роля заради ползите му за по-здравословен живот. Знае се, че е особено полезен за регулиране нивото на холестерола, за стомаха, костната система и т.н. Ето няколко идеи какво може да се приготви с качамак или полента по италиански, видени в gotvach.bg.

Качамак запечен с горгонзола

Необходими продукти:

  • 170 г царевичен грис за качамак
  • 750 мл зеленчуков бульон
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 1 с.л ситно нарязан риган
  • 120 г горгонзола или друго синьо сирене
  • 120 г сирене рикота
  • сол
  • черен пипер
  • чери доматчета по желание за украса

Начин на приготвяне:

Кипваме бульона в тенджера и постепенно сипваме сместа за качамака. Бъркаме постоянно, докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от съда. Добавяме магданоза и ригана, овкусяваме със сол и черен пипер и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и заравняваме. Оставяме го за 1 час да изстине. Загряваме фурната. В купа смесваме двата вида сирене и ги намачкваме с преса за картофи. Намазваме изстиналия качамак със зехтин и го нарязваме на квадрати. Запичаме го в горещата фурна за около 10 минути, след това обръщаме парчетата и върху тях разпределяме намачканата смес от сирене. Може да украсим с разрязани на две чери доматчета. Пече за около 2-3 минути - само докато сиренето се разтопи. Сервираме веднага със зелена салата.

Качамак с извара и спанак

gotvach.bg

Необходими продукти:

  • 1/2 пакет царевичен грис
  • 1,3 л вода
  • 1 с.л. шарлан (нерафинирано студенопресовано слънчогледово олио) – ако нямате – обикновено олио или зехтин също става
  • 2 равни ч.л. (хималайска) сол
  • 1 щипка черен пипер
  • 2 шепи листа спанак
  • 2 шепи натрошен карфиол
  • 6 с.л. извара
  • 1 щипка сушен босилек

Начин на приготвяне:

Първо сваряваме карфиола за няколко минутки. Нарязваме на ленти листата на спанака и добавяме към зеленчука. Овкусяваме с хималайска сол (1 и 1/2 ч.л.) и шарлан и бавно започваме да сипваме царевичния грис и разбъркваме бързо и старателно, така че да не се получат бучки. Варим за 10 минути, прибавяме черен пипер, готвим още 5 минути и качамакът е готов. Още докато е в тенджерата, към него добавяме изварата, която сме осолили с останалата хималайска сол и сме ароматизирали с малко сушен босилек. Разбъркваме и с помощта на черпак разпределяме в 3 порции. Сервираме, докато е топло, тъй като така вкусът и ароматът са най-наситени!

Качамак паниран с тофу

gotvach.bg

Необходими продукти:

  • 200 г царевичен грис
  • сол
  • 150 г тофу
  • олио за пържене
  • галета за овалване
  • 1 яйце
  • свеж магданоз

Начин на приготвяне:

Налейте в подходящ съд за варене около 3 ч.ч. вода. Овкусете със сол и оставете водата да заври. Прибавете царевичния грис на тънка струйка при непрекъснато бъркане с помощта на дървена лъжица. След като качамакът се сгъсти, отстранете съда от котлона. Оставете качамакът да се охлади за кратко. Нарежете тофуто на малки кубчета. Направете топчета от качамака, като предварително си потапяте ръцете във вода. Поставете парченце тофу в средата на всяко топче и оформете. Загрейте олио в съд за пържене - количеството трябва да е толкова, че да покрива топчетата. Разбийте яйцето. Потопете всяко топче в разбитото яйце, след което оваляйте в галета. Изпържете до златисто. Готовите качамачени топки наредете върху домакинска хартия, за да се отцедят от мазнината. Преди поднасяне поръсете със ситно нарязан свеж магданоз.

Панирано пиле с полента

gotvach.bg

Необходими продукти:

  • 250 г царевично брашно
  • 8 с.л. пармезан
  • 2 яйца
  • 4 бр. пилешки гърди
  • 50 г сушени домати
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. песто
  • 800 мл вода
  • 125 мл сметана
  • черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Смесете 50 г от полентата с 2 с.л. от пармезана. Разбийте яйцата в купа и оваляйте нарязаните на дълги ленти пилешки гърди. След това ги оваляйте в полентата. Сложете сушените домати в тава, овкусете ги с 1 с.л. зехтин, песто, черен пипер и сол. Изпечете ги за 5 минути. Сипете водата в купа, смесете с оставащото царевично брашно, кипнете сместа и разбъркайте, докато сместа се посгъсти. Добавете оставащия пармезан и овкусете. Махнете от огъня. Загрейте оставащия зехтин в тиган и запържете пилето. Загрейте леко полентата и сервирайте, гарнирана отгоре с пилешкото и сушените домати.