0

С ъюзът на ловците и риболовците в България ще организира през септември безплатни риболовни училища в София и страната. Учениците трябва да имат само свои въдици и такъми. Децата, които ще могат да се записват, трябва да бъдат под 14-годишна възраст. Долна граница няма, може да има и 5-6-годишни дечица, те ще бъдат малко, но ние няма да ги върнем. Това съобщи пред „Телеграф“ Любомир Стефанов, експерт по любителски риболов и спортно-състезателни мероприятия в СЛРБ.

Идея

Идеята е броят на децата да съвпадне с годината – 2022. Но ако са повече – още по-добре. Ограничение за бройката няма. Риболовните училища ще започнат след края на лятната ваканция, защото сега малчуганите са на море, планина или при баба и дядо. Нещата по места ще се организират от ловно-рибарските сдружения. В момента с тях се водят разговори кои ще се включат, но отсега желание да участват в тази инициатива са заявили организациите в Пазарджик, Асеновград, Монтана, Панагюрище и др. Сдруженията ще се свържат с всяко училище на тяхна територия. Ръководството на съответното школо ще реши дали да участва в инициативата.

Етапи

Обучението на малчуганите ще бъде на два етапа. Първата част ще бъде теоретична и по възможност ще се провежда в самите класни стаи. Биолози или преподаватели по биология ще обясняват на децата устройството на рибата и други теоретични неща. Втората част ще бъде практическо обучение на водоем. Лекторите ще бъдат професионални рибари от сдруженията. Те ще показват на децата как да си разпънат въдицата, как влакното да мине през водачите, как да вържат кукичката, как да утежнят влакното, така че куката да е на подходяща дълбочина, в каква посока и как се замята. Ще има и обучение по мерки по безопасност. Децата сами ще си носят пособията – въдиците и такъмите.

Риболовното училище ще приключи с финално състезание на всички деца на водоеми по места.

Награди

“В тази възраст всички деца ще получат предметни награди, свързани с риболова. Така че това ще е състезание в кавички. Идеята е да ги накараме да почувстват тази тръпка, която носи риболовът. Така че няма да има награждаване за първо, второ място и т.н., за да не накараме децата да изпитат някакъв негатив. Искаме просто да ги запалим по този спорт“, обяснява още Любомир Стефанов.

Условие

Състезанието обаче ще има едно задължително условие – уловената рибка ще трябва да се пусне обратно във водоема. Няма да има изискване какво точно ще се лови – може да са шарани, каракуди, а защо не и хищници като щуки например. Захранките и стръвта ще бъдат осигурени от риболовните сдружения. А крайната цел на инициативата е децата толкова да се запалят по риболова, че да станат членове на ловно-рибарските сдружения. Един от плюсовете е, че за младежи риболовният билет е безплатен.

Подходящи са малки и леки пръчки

Идеята е риболовните училища да се провеждат в рамките на 7-10 дни. Теоретичната и практическата част ще отнемат 40 часа. На пазара няма специални въдици за деца, но е хубаво да се изберат такива с по-малки размери и по-олекотени. Ако един възрастен риболовец може да замята с телескоп 3-4 метра, добре е за детето въдицата да бъде не по-голяма от два метра. Очаква се децата да са добре оборудвани с въдици и такъми, тъй като повечето ще са от семейства, в които поне единият родител да е риболовец и съответно да е наясно какво е нужно за упражняването на това хоби.