0

Н ово приложение за смартфони ще позволи на гражданите да представят на полицията доказателства за превишаване на скоростта от джигити на пътя. Приложението, наречено Speedcam Anywhere (б.а. - Скоростна камера навсякъде), може да се използва и на таблети и в момента се тества от доброволци от американската благотворителната организация „20 ни стигат“, която се бори за по-ниски ограничения на скоростта.

Понастоящем апликацията е налична в Google Play Store, но се разработва приложение за iOS. Според разработчиците Speedcam Anywhere превръща вашия смартфон или таблет в преносима камера за скорост. Просто инсталирайте приложението, застанете на безопасно място отстрани на пътя и насочете камерата си към преминаващите автомобили. След това докоснете, за да заснемете кратко видео, което ще бъде анализирано, за да се изчисли скоростта на преминаващите автомобили.

Клипове

Вашите видеоклипове ще бъдат качени на сървъри на приложението и анализирани с помощта на изкуствен интелект, за да се създаде пълен и точен доклад, който ще ви бъде изпратен по имейл. Докладът ще включва къде (с географски координати) и кога (точна дата, час, минута и секунда) е заснето видеото, каква е скоростта на превозното средство и какво е ограничението на скоростта на пътя, по който се е движило. Той също така ще включва подробности за ефекта от скоростта върху качеството на въздуха, спирачния път и броя на загиналите пешеходци. От благотворителната организация казват, че даването на възможност на всеки с подходящо устройство да събира доказателства за превишена скорост и да го изпраща в полицията за обработка може да доведе до по-засилено правоприлагане и спазване на ограниченията за скоростта.

Идея

Род Кинг, създател и директор на проекта за приложението, казва: „Като позволим на общностите и местните власти да представят ясни и недвусмислени доказателства за невнимателно и опасно шофиране, тази технология ще промени играта в правоприлагането при нарушения на ограниченията на скоростта“. Според него това ще позволи на полицейските сили да се съобразяват с нуждите на общността за контрол на скоростта, но без да налагат повишено натоварване на полицията и разходване на голям човешки ресурс за това. „Очакваме това приложение да бъде приветствано от всички, които се интересуват от това да направим движението по пътищата по-безопасно“, добавя Кинг.

Използване

Speedcam Anywhere не издава глоби за превишена скорост и не изпраща информацията директно в полицията, но това е крайната цел на създателите му. Засега приложението е просто камера, с която можете да събирате доказателства за нарушения. Всяко наказателно или административно преследване винаги трябва да се извършва от полицията и по преценка на националните полицейски власти. Speedcam Anywhere засега не предава директно информация на полицията, но от компанията са в пълна готовност да започнат да го правят директно с цел да спестяват време на потребителите си.

Град

Speedcam Anywhere е предназначена за използване в градски райони, където пешеходците са изложени на по-голям риск от превишаващи скорости превозни средства, а не по пътища с високи ограничения на скоростта. Задръжте камерата неподвижна за 2 секунди, без да я местите и да проследявате автомобила с нея. Разстоянието, от което тя работи, варира в зависимост от качеството на камерата на телефона. При смартфон от висок клас обхватът обикновено е 15-20 метра. Това означава, че може да гепи джигит през 2-3 ленти от вас. Ще работи и от прозореца на паркирана кола или от прозореца на сградата до пътя.

МПС

Броят на видовете превозни средства, върху които изкуственият интелект (ИИ) работи, се увеличава през цялото време. Понастоящем камерата не хваща тежкотоварни автомобили, но работи за повечето други превозни средства. Всъщност ИИ работи на принципа, че колкото повече превозни средства вижда, толкова повече се научава да разпознава. В момента Speedcam Anywhere работи в Обединеното кралство и се оценява за стартиране в Съединените щати. Целта на създателите му е то рано или късно да заработи във все повече страни.

Точност

Speedcam Anywhere е доста точно, като дава отклонение до +/-3 км/ч. Speedcam Anywhere не използва сензори, които да изискват калибриране, а ползва ИИ. Единствените измервания, които приложението използва, са дължината на междуосието на превозното средство и времевите кодове на видеото, взети от часовника на телефона. Часовникът на телефона не е перфектно точен, но е достатъчно точен, че да осигури измерване с точност до стотна от секундата. Грешките в измерването на скоростта е възможно да са по-високи за превозни средства с нестандартни размери.

Приложението изчислява скоростта, като праща видеата за калкулация от изкуствен интелект.

 Приложението изчислява скоростта, като праща видеата за калкулация от изкуствен интелект.
speedcamanywhere.com