0

К аквото и да си говорим, смартфонът не може да замени негово величество лаптопа. Преносимите компютри са идеални като размер за работа, онлайн срещи, гледане на филми и други забавления вкъщи и при някоя неочаквана ваканция. А вече има безжичен интернет дори във високопланинските хижи, където човек спокойно може да се труди, без да изпуска нищо от телевизионните канали през някоя стрийминг платформа. В следващите редове ви предлагаме няколко идеални по-тънки в ценово и габаритно отношение лаптопа, подходящи за някоя неочаквана ваканция или командировка.

Работен кон

„Ейсър Суифт 3“ (Acer Swift 3) е доста бюджетен работен кон, който от години предлага перфектна комбинация от цена, надеждност, живот на батерията и удобна клавиатура. Доста добър избор е модификацията SF314-43-R2YY, предлагаща се около 900 лева у нас. В нея има пъргав процесор (AMD Ryzen 7 5700U) и оперативна памет (RAM) от 8 GB. Това изглежда достатъчно, за да се справите с всичко, което трябва да свършите, а дори може да разпуснете с леки игри без никакви проблеми. Компютърът тежи само 1,2 кг, с които съвсем няма да ви изпоти, дори да поемете към някоя хижа пеша. Наред с това лаптопът предлага цял ден живот на батерията и фантастично качество на изработка – с първокласна алуминиева конструкция, гарантираща отлична издръжливост.

Дори някоя пролетна буря да ви спре тока, то не бихте се тревожили, защото клавиатурата си има подсветка. Дисплеят също е чудесен за цената си – с резолюция 1080p, той е много остър и ярък, има си дори антиотражателно покритие. Така че спокойно можете да използвате машинката на открито или в ярко осветени помещения, без да напрягате очите си. Освен това дисплеят има отлично възпроизвеждане на цветовете, покривайки до 100% от цветовата гама sRGB. Получавате и всички портове, които някога ще са ви необходими, за да свържете външните устройства от бюрото си. Има и безжичния стандарт Wi-Fi 6 за по-бърза връзка.

Мощен и евтин

С около 300 лева по-скъпо излиза „Леново Айдия Пад 3 Джен 6“ (Lenovo IdeaPad 3 Gen 6). Това може да се каже, че е най-мощният лаптоп, който бихте получили в този ценови диапазон. На практика той осигурява достатъчно производителност за писане на документи, сърфиране в мрежата и за игри. Освен това работи хладно и тихо (с три режима скорост на вентилатора), което означава, че можете да го използвате в някоя градска библиотека или обща хижарска стая, без да притеснявате околните. „Леново“ се слави с фантастичните си клавиатури и IdeaPad 3 Gen 6 също не разочарова. Той има добър ход на клавишите, голямо разстояние между тях и LED подсветка, която гарантира, че няма да пропуснете нито една буква, докато чатите с някой любим в социалните мрежи. На борда си моделът има и някои тънкости, като предпазител на уебкамерата за по-голяма сигурност, скенер за пръстови отпечатъци, режим за намаляване на напрежението в очите, блокиране на фоновия шум на микрофона. Последното е доста полезно, особено когато посещавате онлайн уроци или извършвате видеоразговори. 

Балансиран

„Ейсър Аспайър 5“ (Acer Aspire 5, A515) балансира бюджета и производителността като никой друг лаптоп. Той се позиционира сред топмоделите за хора с по-ограничен бюджет. Има различни версии, като за предпочитане са онези с „Интел“ (Intel Core i3 или Intel Core I5). Това определено са процесори от добър клас, осигуряващи производителност за многозадачност, сърфиране в мрежата, посещаване на онлайн уроци, работа с документи и дори с по-леки инженерни приложения. При офис софтуера този лаптоп се усеща невероятно бърз и отзивчив. Зарежда за секунди и отваря повечето програми по-бързо от други конкуренти в същия ценови диапазон. В допълнение лаптопът си има изненадващо контрастен 15-инчов дисплей, който предлага много екранна площ за потапящо изживяване. В същото време качеството на изработка на корпуса е отлично за бюджетен лаптоп. 

Екшън

Ако сте фенове на екшън съдържанието, филми, спорт и най-вече видеоигри, то на доста прилична цена може да се обзаведете с гейминг лаптоп, чийто клас по принцип предполага по-солени цени над 2000-3000 лева. „Гейминг Дел Инспирейшън 5510 Джи 15“ (Gaming Dell Inspiron 5510 G15) обаче може да се намери и около 1550 лв. Той си има пъргав процесор на „Интел“ (i5-10200H) - десето поколение, който може да се форсира до честота от 4,1 GHz. С този модел ще може да играете повечето игри, изискващи по-среден хардуер и дори някои от висок клас. Но този лаптоп се откроява от останалите със своя дисплей с висока честота на опресняване от 120 Hz. С него ще може да реагирате по-бързо в играта и като цяло да чувствате лаптопа по-гладък и отзивчив. А при гледане на спорт като тенис на корт от платформи с високо качество и динамични екшън филми размазване не би трябвало да има. Единственият недостатък е, че на клавиатурата липсва подсветка, но това не е болка за умиране на фона на екстрите в комбинация със здравия и ергономичен дизайн на машината.

Бизнес модели за закъсали предприемачи

Ако сте предприемач, но в момента заради инфлацията и скъпия ток не може да отделите голям бюджет за лаптоп, то погледнете „Про Бук“ (Pro Book) и Елит Бук (EliteBook) на технологичния гигант „Ейч Пи“ (HP). Това са бизнес сериите на бранда, но и тук се намират по-достъпни в ценово отношение предложения (около 1400-1700 лева). Изработката им е изключително качествена от алуминий, магнезий и премиум чаркове, с което устройствата би трябвало да издържат изпитанията на времето и да не ви подведат точно при някоя презентация пред важни клиенти. 

Най-ниско в ценово отношение стои HP ProBook 450 G8. Той си има 15.6-инчов ярък екран, отлична памет като размер и стандарт, мощен процесор и висококачествена видеокарта. Всичко това гарантира бърза и безпроблемна работа с множество приложения и програми едновременно.