0

О бикновено историите за ловците на морски съкровища започват с карта в изхвърлена на брега в бутилка или с легенди, повтаряни в пристанищните кръчми. Американецът Бърнард Кайзер научил за своето съкровище от канал „Дискавъри“. В предаването се разказвало за испанския генерал Хуан Убиля, живял по време на Войната за испанското наследство (1700-1713) между френските Бурбони и австрийските Хабсбурги. Убиля е бил привърженик на австрийския кандидат Карл, но войната приключва в полза на френския претендент Филип д'Анжу .И Убиля решил да скрие от него съкровището, което е натоварил в Лима и трябвало да отнесе до Испания.

Дезертьор

През 1714 г. корабите под неговото командване достигат необитаемия остров Мас-а-Тиера, разположен в Тихия океан. Неговите моряци закопали 800 бъчви със злато, сребро и други ценности, след което напускат острова. На следваща година корабите му попаднали в ураган близо до Флорида и потънали, като загинал и той самият. Но преди това съобщава за съкровището в Лондон, той като по време на войната Англия поддържала Карл Хабсбург 

Дневникът

След повече от два века чилиецът Луис Коусиньо намира на плажа край град Валпарайсо метален сандък, на който се различавали буквите „Еднорог“. А в него били открити дневниците на неговия капитан Корнелиъс Уеб. Уеб пише, че пристигнал в Мас-а-Тиера през 1761 г. с кораба „Еднорог“, следвайки инструкциите на адмирал Джордж Ансън. Той намерил съкровището, но поради лошото време не успял да го изрови. И едва се добрал с „Еднорог“ до Валпарайсо.

Когато вече бил почти стигнал до пристанището, Уеб разбрал, че моряците му готвят бунт. Той спуснал лодка и запали фитил в погреба, след което отплувал сам към брега. При експлозията загива целият екипаж, а на Уеб му се наложило дълго време да се крие в Чили под чуждо име. За тези свои несполуки той пише на Ансън, прилагайки карта и зашифровано послание. Копие от писмото, което Уеб оставя за себе си, било във въпросния сандък.

Прогонени

През 1950 г. Луис Коусиньо и неговият приятел - италианският граф Ди Джорджио, се отправили на Мас-а-Тиера, но експедицията се провалила. Местните жители заплашили, че ще убият иманярите само да се опитат да отнесат и едно песо. Коусиньо и Ди Джорджио предпочели да не предизвикват съдбата и си заминали.
Картите и записките наследила уругвайката Мария-Еухения – снаха на Луис Коусиньо, която след неговата смърт и тази на съпруга си от началото на 1990-ге години живее на острова.

Проучвания

Тайнственият паметник в Шагбъро.

 Тайнственият паметник в Шагбъро.

Всичко това увлича Бърнард Кайзер. Той сериозно прочел всичко, свързано със съкровището. В библиотеката на Музея на британската армия той научава, че Ансън през 1741 г. действително е бил на острова и подробно разказва за него в своята книга за околосветското си плаване. Естествено, за съкровището няма и дума. Но за него намеква загадъчен надпис на паметник в адмиралското имение Шагбъро. На него били изсечени буквите O, U, O, S, V, A, V и V, затворени между D и M. Всички са уверени, че това са зашифрованите координати на мястото, където са скрити съкровища. Кайзер се рови и в „Архива на Индиите“ в Севиля, където се пазят документите на испанската колониална администрация. И там открива, че генерал Убиля е обявен за изменник, който трябва да бъде заловен. Заповедта идва именно след датата, на която според легендата изчезва със съкровището. „Внезапно нещата си дойдоха на мястото“, спомня си Кайзер. Той се среща с Мария Еухения и сключва с нея договора за подялба на съкровището. 

Пречки

В края на 1998 г. Бърнард Кайзер стъпва на острова и започва да копае. И така 30 години без никакъв резултат. Дори решава да използва екскаватор, но на това се противопоставят еколозите, подкрепени и от местните жители, тъй като част от острова е резерват .Към тях се присъединяват и чилийските археолози, настояващи да се прекратят непрофесионалните разкопки. През 2020 г. екскаваторът бил върнат на континента, а самият Кайзер се връща у дома и сега изчаква да затихне ковид пандемията. Той все още твърдо вярва, че пробитият от него тунел води в правилната посока. «Съкровището е там – категоричен е Кайзер. - И моят геолог-геофизик също знае, че то е там. Затова искам да се върна на острова и да завърша започнатото.“

Тук е живял истинският Робинзон Крузо 

Остров Робинзон Крузо днес.,  

 Остров Робинзон Крузо днес.,  

Истинското богатство на Мас-а-Тиера е туризмът. Островът става все по-популярен сред богатите любители на екзотични дестинации. Защото малко преди идването на корабите на Убиля негов единствен обитател е бил шотландският моряк Александър Селкърк. През 1704 г. той дръзко заявява на своя капитан, че да плава на такова пробито корито е самоубийство. И поискал да го оставят на първия попътен остров. Разяреният капитан така и направил и на Селкърк се наложило почти пет години да живее сам на Мас-а-Тиера, докато не го прибрали отбили се на острова корсари. Историята му се разчува и вдъхновява Даниел Дефо да напише любимия на децата от цял свят роман „Робинзон Крузо“.