0

Н аздравиците са неизменна част от новогодишната нощ. Често те следват една след друга и продължават до зори. Последствието: тежък махмурлук. Народната медицина предлага някои изпитани методи за облекчаване. Основните техники за изтрезняване, могат да се приложат в първия ден от новата година. Кафето е доста разпространено средство за изтрезняване.

Негов недостатък е, че действа ободряващо само в началото. Освен това може да раздразни допълнително стомаха.

Студената вода засилва кръвообращението и така алкохолът се изгаря по-бързо, но ефектът също е кратък, а и може да се простудите. По-безопасно е да измиете лицето си със студена вода.

Възможно е аспиринът преди пиянска вечер да предотврати главоболието на сутринта, но няма да се справи с гаденето. Не е препоръчително и да взимате лекарства съдържащи парацатамол, тъй като в комбинация с алкохола, уврежда черния дроб.

Компот и айрян.

Двете народни питиета могат да донесат  облекчение. При пиене на алкохол нивото на кръвната захар в организма рязко намалява и един от начините да я набавите е именно родният компот. Ако нямате компот и един айрян ще свърши някаква работа, като унищожи малко бактерии в стомаха.

Сред бабините илачи срещу махмурлук са лъжица-две мед преди лягане, но това е превантивна мярка, за която на 1 януари вече е късно.

Високото съдържание на фруктоза неутрализира действието на алкохола и подпомага неговото разграждане.

Зелето е един добър избор за борба с махмурлука. То съдържа много витамин С, а също и витамин В1, които са изключително полезни за възстановяване на организма след тежка вечер.

Шкембето е перфектно средство за изтрезняване.

Супата възстановява загубените от организма соли, протеини и минерали. Запознати твърдят, че трябва да е мазно, кисело и много люто, за да има още по-добър ефект.

Ако има универсално средство за изтрезняване и борба с махмурлука, то това определено е водата. Само че понякога не е достатъчно да се събудите на сутринта и да изпиете една чаша на екс. Единият вариант е да пиете повече вода и течности по време на самата вечер, а другият – непосредствено преди лягане. Пийте по една голяма чаша вода на всеки кръгъл час, за да останете хидратирани.

Лекарите препоръчват и плодове за закуска, тъй като те бързо неутрализират токсините в тялото. Динята също се смята за добро средство за изтрезняване, може би заради голямото съдържание на вода в нея. Леките упражнения, като бягане или скачане помогат на циркулацията на кръвта. Това допринася за по-бързото филтриране на алкохола. Пет минутният джогинг ще постигне невероятен успех. Изпийте две чаши сок от грейпфрут. Така ще убиете миризмата на алкохол, а освен това съдържа антиоксиданти и стимулира черния дроб. Вековната българска мъдрост срещу махмурлук гласи, че клин клин избива. Изследователи твърдят, че пиенето на две бири може много по-лесно да облекчи болката, отколкото приемането на хапчета.  Откритието са си го приписали учените от Университета на Гринуич. Те успели да докажат, че консумацията на бира намалява дискомфорта от махмурлука с една четвърт.

*Марина Асенова