0

Н а 27 февруари, са Месни заговезни. Подходящо време да хапнем и пийнем всякакви вкуснотийки с месо. Кебапчетата безспорно са прекрасен принос на родната, а и въобще на балканската кулинария. Затова ето няколко различни варианти по темата, забелязани в receptite.com.

Лясковски

Продукти: 500 г кайма смес; 1 филия сух бял хляб; 1 и 1/2 ч.л. смлян кимион; 1/3 ч.ч. прясно мляко; 5-6 скилидки чесън; сол; Приготвяне: Хлябът се накисва в прясното мляко, след това леко се изстисква и се смесва с каймата, заедно със запечения леко на сух тиган смлян кимион и със счукания чесън. Каймата се омесва добре. С мокри ръце се правят кебапчета, които се заглаждат с пръсти, потопени в смес от вода и оцет. Кебапчетата се пекат върху силно загрята скара, която предварително е намазана с мазнина. По време на печенето се обръщат от всички страни. Тази рецепта е от магерницата на Лясковския манастир Св. св. Петър и Павел. Питие: Макар че някои пият ракия, други бира, за нашенските кебапчета червеното вино е непреходна класика.

По сръбски

Продукти: 1,5 кг телешка кайма; 3 глави червен лук; 4 скилидки чесън; 150 мл газирана вода; 1 ч.л. черен пипер; 1 щипка кимион; 1 с.л. червен пипер; 3 с.л. олио; 4 ч.л. бакпулвер; сол; Приготвяне: Каймата се поставя в дълбока купа, добавят се червения и черния пипер, кимиона, олиото, бакпулвера, газираната вода и сол. В кухненски робот се смилат червения лук и чесъна, и се добавят към каймата. Каймата се меси около 20 минути и се оставя за 30 минути в хладилник. Оформят се кебапчета, с дължина 10 см и дебелина около 1,5 см. Готовите кебапчета се оставят да пренощуват в хладилник, покрити с прозрачно фолио. Пекат се на силно загрята и добре намазнена скара. По желание се добавя лют червен пипер в каймата. Кебапчетата се пекат за кратко, за да се запази сочността им. Питие: Гладки сухи бели вина.

С лук на скара

Продукти: 700 г смляно телешко месо; 300 г смляно свинско месо; 1 ч.л. (5 г) сол; 1 ч.л. смлян кимион; бира; 1 глава кромид лук; 1 ч.л. (5 г) черен пипер; люти чушлета (по избор); Приготвяне: Смесват се двата вида месо, заедно със солта, черния пипер и кимиона. Като се меси с 1 ръка се налива бира - колкото поеме (около 1/2 ч.ч. - 100 мл). Може да се прибавят накълцани на ситно люти чушлета, предварително затоплени на нагорещен котлон. Каймата се оставя да престои 24 часа на хладно място. Прибавя се нарязания на ситно лук. Отново се омесва каймата, с вода - колкото поеме. Правят се кебапчета, които се пекат на предварително нагорещена скара. Питие: Бира и кебапчета – най-добрата комбинация.

Руло

Продукти: 10. сурови кебапчета; магданоз; чубрица; 4 триъгълничета топено сирене; 100-150 г кашкавал; 2 моркова; 3 бр. картофа; 1 глава лук; Приготвяне: Кебапчета се омесват с магданоз и чубрица. Разстила се каймата в тавата и в средата се слага топеното сирене. След което се настъргва кашкавалът. Увива се във формата на руло и от страни се нарязват картофите, морковите и лукът. Пече се в предварително загрята фурна. Питие: И тук може би бирата би била най-правилният избор, иначе - червено вино.