0

С коро ще се навършат 60 години от смъртта на една от най-емблематичните фигури на Холивуд за всички времена - Мерилин Монро. Но смъртта й все още е обвита в загадки и е обект на конспиративни теории.

Вечерта на 4 август 1962 г. Монро се прибира с телефона в спалнята си. Актьорът Питър Лоуфорд, съпруг на сестрата на президента Джон Кенеди Патриция, твърди, че Мерилин му звъняла в тази нощ и преплитащ се език му казала: „Кажи сбогом от мен на Пат, на президента и на самия себе си, защото си добър човек“.

Братята Кенеди са споделяли много тайни със звездата.

 Братята Кенеди са споделяли много тайни със звездата.
i.people-lifestyle.com

След полунощ икономиката Юнис Мърей забелязала в стаята, че още свети. Тя излиза на двора и през прозореца вижда, че Мерилин лежи облечена на леглото. Тогава Юнис звъни на доктор Ралф Гринсън – психиатър, наблюдаващ Монро, и на личния й лекар доктор Хаймън Енгелбърг.

Гринсън намира мъртвото тяло на Монро, стиснала в ръката си телефонната слушалка. На пода се търкаляла празна опаковка от сънотворни хапчета, а на нощната масичка празни шишенца от други лекарства  - общо 14. Предсмъртна бележка липсвала.

Тялото е изпратено за експертиза в моргата. След аутопсията патоанатомът Томас Ногъти  заключава, че причина за смъртта е „натравяне с барбитурати в резултат на предозиране“. Бил съставен и полицейски доклад, в който пишело: „Вероятно самоубийство“.

Въпреки това за  много хора самоубийството на актрисата не изглеждало толкова очевидно. Упорито се говорело, че косвен виновник за смъртта на Мерилин е нейният психиатър Ралф Гринсън, който й  предписал хлоралгидрат след нембутала.

Също така се лансирала версията, че не става въпрос за свръхдоза от лекарства, а от наркотици.

Но и до днес  най-популярната версия за смъртта на Монро е, че тя е убита от агенти на американските спецслужби по нареждане на братята Джон и Робърт Кенеди, с които звездата е имала сексуална афера.

През 1973 писателят Норман Мейлър публикува книгата си „Мерилин: Биография“, в която твърди, че е възможно актрисата да е била убита от ФБР или ЦРУ, за да бъдат сплашени семейство Кенеди.

В друга документална книга - „Убийството на Мерилин Монро: делото е закрито“, пише, че Мерилин може да е била имала информация, дискредитираща президента и неговия брат.

Убиецът Норман Ходжес

 Убиецът Норман Ходжес
mzk1.ru

През 1982 частният детектив Майло Сперджилио публикува книгата „Мерилин Монро: Прикриване на убийство“, в която твърди, че актрисата е убита от профсъюзния водач Джими Хофа и мафиота Сам „Мо“Джанкана.

Според Перджилио Монро е имала дневник, в който е била записала тайни, които биха могли да компрометират семейство Кенеди и затова е била убита. Той твърди, че по тялото на актрисата е имало наранявания, които не са били отбелязани в официалните доклади.

Нова сензация през 2015 г. предизвиква признанието на 78-годишния ветеран от ЦРУ Норман Ходжес. Старецът го прави преди смъртта си в болница в щата Вирджиния. По думите му от 1959 до 1972 г. той е извършили 37 убийства на хора, застрашаващи сигурността на САЩ.

Сред тях се оказва и Мерилин Монро. Шефът на Ходжес - Джими Хейвърс, му казал, че поради близките си отношения не само с братята  Кенеди, но и с кубинския лидер Фидел Кастро тя разполагала със стратегически важна информация, която може да предаде на комунистите, а те на Москва.

Така на 5 август 1962 г. между полунощ и един часа килърът проникнал в спалнята на киноактрисата и й инжектирал смес от хлоралхидрат и нембутал… Разбира се, няма никакви основания да се смята тази изповед за достоверна. Така че тайната за смъртта на Мерилин Монро засега остава загадка.

Десетки полицаи охраняват погребението на актрисата.

 Десетки полицаи охраняват погребението на актрисата.
img.cms.bweb.bg

Вълна от самоубийци последват Монро в отвъдното

Погребението на актрисата е уредено от втория й съпруг, бейзболиста Джо Димаджио. И макар на церемонията да са поканени само 30 от най-близките й хора, се налага полицейски кордон да възпира хилядите фенове, събрали се да изпратят звездата.

успешната си кариера Мерилин Монро се е превърнала в идеал за много жени и мечта за много мъже. По тази причина смъртта й вдъхновява и насърчава много хора да посегнат на живота си.

През месеците след смъртта на Мерилин Монро самоубийствата в САЩ се увеличават с 12%. През следващите години започва да се дискутира доколко е редно медиите да отразяват самоубийствата на звездите.

Според социолога Дейвид Филипс, когато известните личности сложат край на живота си, те насърчават своите фенове, най-вече младежите, да направят същото: „Когато чуват за самоубийствата, уязвимите младежи го приемат като един вид разрешение за действие.“