0

Б ританската кралица Елизабет II има своя тайна за дълголетие. За своите 95 години тя е в забележителна форма. Бившият й готвач разказва за начина й на хранене, благодарение на който тя е в добра форма. В „черния списък“ на Елизабет II влизат няколко групи храни. Кралицата никога не яде аленгле. Тя моли готвачите да й сервират само добре изпечено месо, тъй като полусуровото може да съдържа бактерии, които да причинят опасни инфекции. Кулинарният специалист Дарън Макгрейди е работил в Бъкингамския дворец 11 години, пише “Хелоу”. Той разкрива, че основната тайна на монарха е умереността в храненето. Елизабет II се старае да яде малко и никога не преяжда. Кралицата яде, за да живее, а не живее, за да яде, отбелязва той. Известно е, че членовете на кралското семейство не ядат определени храни, особено такива, които не са сготвени. Кралицата, по-специално, има готвач, който готви леки, но високо хранителни ястия, в които липсват картофи, ориз и тестени изделия.

Артритът засяга три пъти повече жените

Жените са три до пет пъти по-засегнати от артрит от мъжете, съобщават от  Организацията на пациентите с ревматологични заболявания. На 2 февруари, по инициатива на Американската фондация на хора с ревматоидни заболявания се  отбелязва Световния ден за информираност за ревматоидния артрит (РА). Засяга най-често хора в активна възраст, включително деца. В България няма точни данни колко са хората с поставена диагноза, но по неофициални броят им е между 60 000 -70 000 души. Въпреки, че през последните години млади лекари започнаха да проявяват интерес към специалността ревматология, броят им все още е недостатъчен. В момента у нас са малко над 150, а са необходими поне от 200 – 250. В цели области на страната няма нито един ревматолог, а в други работи само по един.

Инфрачервени очила водят незрящи 

Учени от Германия са разработили инфрачервени очила, които помагат на незрящи хора да се ориентират в пространството, пише сп. "Ню сайънтист", цитирано от БТА. Направените тестове са показали, че точността на устройството е 98 процента. Специалните очила, създадени от учени от Техническия университет в Мюнхен, сканират пространството и информират потребителя за препятствия. Чрез задействане на инфрачервени камери очилата предават стерео изображения към малко компютърно устройство, което създава карта на заобикалящата среда. Инфрачервените очила са отпечатани на 3D принтер, а на предмишницата на човека се поставя специална гривна с 25 сензора. Когато обектът се приближи, тя започва да вибрира с нарастваща честота. Благодарение на инфрачервения спектър потребителят може да се придвижва дори в пълна тъмнина.

227 герои дариха кръв за непознат

227 доброволни и безвъзмездни кръводарители се отзоваха на апела на „Пирогов" под наслов „Стани нечий герой", съобщиха от лечебното заведение. Кампанията се проведе в периода 23-30 януари, а броят на доброволците е пет пъти повече, спрямо инициативата през миналото лято. От спешната болница изразяват дълбоката си признателност към десетките граждани, които дариха кръв безвъзмездно. Нуждите на лечебното заведение от кръв и кръвни съставки са високи и всяка помощ е безценна, допълват от болницата, изразявайки надежда  хората ще продължат да се отзовават и в извънкампаниен период на нуждите на лечебното заведение

Ходенето в преспи товари сърцето

"Натоварващи дейности като ходене в дълбок сняг или изриване на снега с лопата може да натовари сърцето по начин, с който хората не са свикнали", казва д-р Джон Озбърн, основател и директор на кардиологични клиники в Далас, Тексас. "Сърцата ни трябва да работят още по-усърдно в студеното време, за да поддържат здравословна телесна температура". Затова трябва да бъдем активни, но безопасно. Облечете се с няколко слоя дрехи, за да поддържате телесната температура при спорт на открито, за да не рискувате хипотермия или премръзване. Правете почивки. Важно е да бъдете активни през цялата година, но се старайте да не се претоварвате през зимните месеци, казват специалистите.