0

Ж елязко Демирев - Императора е легенда за родните иманяри, а над двадесет години след убийството му все още се рови за съкровището му. Според мълвата антики от римско и тракийско време са заровени близо до родното село на Императора Мрамор край Тополовград.

Легендите гласят, че Императора заровил имането си дни преди да го убият на 8 март 2000 г. тъкмо заради него. Затова и около къщата му периодично се навъртат мераклии да прекопаят двора.

Герой

Легендарният иманяр е парашутист и герой от Втората световна война. Още от младите си години се захваща задълбочено с издирване, незаконна търговия и колекциониране на ценни антики. След убийството му официалните власти не са проверявали дали въобще има някакво негово съкровище и къде би могло да е заровено то. Според местните обаче Императора е имал уникална колекция от дребни артефакти, златни и сребърни накити и оръжия. Събраното от него в днешни времена би могло да се конкурира единствено с откритото в мазетата под офисите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, коментират още запознати. Към 8 март 2000 г. в протоколите от обиска на двуетажната къща на Императора в края на село Мрамор е записано, че са открити 28 скъпи антични предмета: монети, фибули и други артефакти, почти всички те са били включени в личния му каталог. Повечето от находките били намерени на сравнително лесни за откриване места: под прага на кухнята, под балатума в стаята, под дограмата на прозорците.

Познавач

Говори се, че имало и специален каталог и карта, която указвала къде са античните находки. Местните са категорични, че бай Желязко никога не е бил прост изкопчия, а рядък познавач и ценител на старинните археологически обекти. С годините развил страхотна мрежа от информатори. Знаел на практика кой, къде и кога е попаднал на нещо ценно. Редовно изкупувал артефакти, подкупвал работници, които били наемани от археолозите да копаят в древни обекти от националната археологическа карта на България. Така копачите му снасяли информацията.

Пазарлък

Смъртта си Императора намира на 79-годишна възраст. Убит е по време на сделка с тогава 36-годишния новозагорец Георги Малчев Георгиев, познат в средите на иманярите с прозвището Лари. Убиецът изстрелял един-единствен куршум с преработения в боен газов пистолет ИЖ в тила на жертвата. Старецът рухнал на прага. Формалният повод за стрелбата е скандал при пазарлък около цената на две бронзови чаши от типа ойнохое. Твърди се обаче, че Лари е изнудвал Иманяра за каталога и картата с много по-ценни артефакти, но той така й не му разкрил къде ги е заровил. На 30 март 2001 година тричленeн състав на Ямболския окръжен съд с председател Георги Георгиев осъжда Лари на 12 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване. Сред адвокатите му е бившият главен прокурор Иван Татарчев. Новозагорецът напуска килията предсрочно на 19 декември 2007 г. Днес не желае да говори за миналото. Категорично се крие от медии и според негови познати 58-годишният Лари се прехранва като охранител.

Набези

Сега къщата на Желязко Императора е собственост на младо семейство, което я закупува след смъртта му. Местните разказват, че периодично в двора има набези по тъмна доба или пък се дебне кога обитателите на дома ги няма. Те не живеят в селото, а ползват къщата като вила предимно лятото. Това пък допълнително подмамва иманярите да проникват в двора и да копаят. Императора има трима синове, единият живее в София, а другите двама в чужбина. В селото от години никой от родствениците му не е идвал. За гроба на именития иманяр се грижела вдовицата на единия от братята му, баба Радка, която обгрижвала и местната черква „Архангел Михаил“. В двора на храма има издигнат малък паметник за загиналите жители на село Мрамор във войните за национално обединение. Той е издигнат с пари, дарени от Императора, който в селото се помни само с добро.

Негово откритие е гробницата в Старосел

Благодарение на Желязко Императора днес всички можем да се радваме на древната тракийска гробница край Старосел. Увлечението му към търсенето на дребни артефакти и антики го отвежда до южните склонове на същинска Средна гора. Императора се натъква на основния храм (от V век пр. Хр.), който се намира в Четиньова могила, твърдят запознати. Той имал информация, че екип с археолози начело с Георги Китов обследва района и ги изпреварва с няколко дни. След това вече е разкрит целият блясък на комплекса и единствената гробница хероон с колонада, разположена в могилата Хоризонт. Към момента са открити общо 120 могили, а от тях едва 22 са проучени. Императора така и не е ясно дали е успял да отмъкне нещо от Старосел. Прякорът му пък идва от факта, че десетилетия наред носи на дясната си ръка личния златен пръстен на римския император Марк Аврелий Север Антоний Август, известен като Каракала.