0

Баница

Продукти: За палачинките: 250 г брашно; 500 мл вода; 4 яйца; 2 с.л. олио; 1/2 ч.л. сол; Допълнително: сирене; 1 яйце; олио (за тавата); Приготвяне: Яйцата се разбиват заедно с водата. Добавят се брашното, олиото и солта. Разбърква се до получаването на гладка смес, която престоява в покрит съд около половин час преди пържене. Тиганът се намазва с мазнина (олио или масло) само за първата палачинка. Пържат се на слаб огън. Взимат се 2 от готовите палачинки. Слагат се една до друга, като леко се застъпват. В долния край, се слага от предварително натрошеното сирене и се завиват на стегнато руло. Редят се като охлюв в намаслена тава. Мажат се с разбито яйце и се запичат на умерена температура.

С кайма и бекон

Продукти: 8 тънки палачинки; 500 г кайма; 2-3 с.л. майонеза; 1 глава лук; сол, черен пипер; подправки на вкус; 3 твърдо сварени яйца; 300 г бекон; 200 г кашкавал; Приготвяне: Каймата се смесва с нарязания лук, добавят се пиперът и солта и се омесва добре. На всяка палачинка се слага от каймата, слага се още една палачинка и отново кайма. Посипва се с настърган кашкавал и се слагат две четвъртинки яйца. Навива се на руло и се завива с тънко нарязан бекон. Запича се в загрята на 180-200 градуса фурна около 30-40 минути.

Руло

Продукти: 6 палачинки; 250 г извара или крема сирене; 2 кренвирша; 2 краставици; 2 домата; 2 зелени чушки; 2-3 скилидки чесън; 100 г майонеза; сол, черен пипер и магданоз; Приготвяне: Изварата се смесва със счукания чесън, 50 г майонеза, сол, черен пипер и магданоз на вкус. Върху найлон или фолио се нареждат 3 палачинки, като се застъпват една с друга. Намазва се с изварата. Отгоре се редят резени краставица и домат. Намазват се тънко с майонеза. Върху нея се нареждат другите 3 палачинки. Мажат се с изварата. Слагат се кренвиршите и лентички чушки. Пак се намазват тъничко с майонеза. С помощта на найлона или фолиото се завиват на стегнато руло. Слага се рулото за 1 час в хладилник, за да стегне. Сервира се нарязано, със салата по избор.

Лазаня

Продукти: 6 готови палачинки; 1 морков; 1 глава лук; 250 г кайма; 2 домата; 1-2 кисели краставички; 6-7 маслини без костилки; кашкавал; 2-3 с.л. олио; Приготвяне: Нарязаните на ситно лук и морков се запържват в олиото до златисто. Прибавя се каймата и чаша вода и се бърка, докато каймата стане на трохи и потъмнее. Слагат се нарязаните на ситно домати и се запържват. Плънката се сваля от котлона и се охлажда добре. Киселите краставички се нарязват на кубчета, маслините - на шайби. Прибавят се към каймата и сместа се разбърква добре. В леко намаслена тавичка се слага първата палачинка, върху която се разпределя част от плънката. Пластовете се редуват до изчерпване на продуктите, като накрая се завършва с палачинка. Палачинковата лазаня се поръсва с настърган кашкавал и се пече в умерена фурна, докато той стане златист на цвят. Може да се украси с домати и маслини.

С червени чушки и маслини

Продукти: 2 яйца; 1 ч.ч. прясно мляко; 1/2 ч.ч. вода; 2 ч.ч. брашно; 60 г зелени маслини; 5 печени червени чушки; 50 г краве сирене; 100 г цедено мляко; босилек; сол, захар и сух чесън; зехтин; Приготвяне: За приготвяне на палачинките пасирайте яйцата, млякото, водата, брашното, щипка захар и щипка сол. Сместа трябва да стане хомогенна и с гъстотата на боза. Изсипете готовата смес в купа. Пасирайте червените чушки със зехтин, чесън и босилек. Прибавете ги към сместа за палачинки, заедно със ситно нарязаните маслини и разбъркайте добре. Пържете палачинките в тиган, докато добият кафяв загар. За приготвяне на соса смесете цеденото мляко с настърганото сирене. Овкусете ги със сол, ситно нарязан босилек и сух чесън. Поднесете палачинките със стрък босилек.