Н ещо бързо, което да приготвим за вечеря. В забързаното ни ежедневие това винаги е сложен въпрос. Ето няколко идеи.
Гъби с пармезан
Продукти:
1 лимон
1 с.л. накълцан пресен розмарин
2 с.л. зехтин
300 г печурки
20 г настърган пармезан
сол и смлян черен пипер
Приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. Гъбите се почистват и нарязват на филийки. Нареждат се в огнеупорен съд, застлан с хартия за печене. Лимонът се измива под течаща гореща вода и се подсушава. Настъргва се кората, а след това се изстисква сокът. В малка купа се разбърква лимоновата кора, розмаринът и зехтинът. Половината от получената смес се разпръсква върху гъбите. Пекат се 10 минути, след което се поръсват с пармезана. Гъбите се връщат и се пекат още 5 минути. Изваждат се и се поливат с останалия зехтин с лимоновата кора и розмарина.
Шницели пане
Продукти:
4 свински шницела
3 с.л. олио или зехтин
смлян черен пипер
За панировката:
брашно
1 яйце
1 ч.л. соев сос
галета
Приготвяне:
Шницелите се измиват и се подсушават. Начукват се с широкото на ножа или с чукче за месо. Всеки шницел се поръсва с черен пипер. Шницелите първо се овалват в брашно и леко се изтупват, за да махне излишното брашно. Потапят се в разбитото яйце със соевия сос. Накрая се панират в галета. В тиган с дебело дъно се сгорещява мазнината. Шницелите се пържат около 3-4 минути от всяка страна (това зависи от дебелината на шницела).
Спагети карбонара
Продукти:
300 г спагети
100 г панчета, бекон или шунка
2 жълтъка
шепа настъргано сирене пармиджано
шепа настъргано сирене пекорино
сол и смлян черен пипер
1 с.л. зехтин
Приготвяне:
Спагетите се сваряват според указанията на опаковката. Отцеждат се, като се запазват 2 с.л. от водата. Панчетата се нарязва на кубчета. Запържа се до златист цвят в сгорещената мазнина. Към изпържената панчета се добавят отцедените спагети. Всичко се разбърква и се сваля от котлона. В купа се разбиват жълтъците със сирената, като се добавят 1-2 с.л. от запазената вода. Сосът се подправя със сол и смлян черен пипер на вкус. В купата се изсипват спагетите с панчета. Ястието се разбърква добре (от топлината на спагетите жълтъците ще се сгъстят и ще се получи нежен, кремообразен сос). Спагетите се разпределят по чинии и се поднасят веднага.
Печена бяла риба
Продукти:
4 дебели филета от бяла риба с кожата
1 с.л. зехтин
500 г коктейлни домати
50 г черни маслини без костилки
50 г кедрови ядки
шепа пресни листа босилек
сол
смлян черен пипер
зехтин
Приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. Рибата се подправя със сол и черен пипер. В голям тиган се загрява зехтинът. Добавят се парчетата риба с кожата надолу. Изпържват се 2-3 минути или докато кожата стане хрупкава. Рибата се прехвърля в огнеупорна тава, която е застлана с хартия за печене. Отгоре и отстрани се поставят доматите, маслините и орехите. Рибата се пече 12-15 минути. Изважда се от фурната и се разпределя по чинии. Всяка печена риба се поръсва с босилек и леко се полива със зехтин.