0

Л ятото е любимият сезон за всеки, но все пак слънцето налага да се погрижим за кожата си. В противен случай може да ни навреди. Има някои лесни трикове, и то с натурални продукти, благодарение на които можем да избегнем сухотата, лющенето, появата на бръчки. В същото време пък ще ни помогнат за красив загар. Натуралните масла са страхотен помощник в това отношение.

Кокосово

Кокосовото масло е чудесна лятна грижа за кожата, тъй като се абсорбира лесно и е богато на витамин Е, който е един от най-полезните за здравето и красотата на кожата. Освен това има и противогъбични и антибактериални свойства. Студено пресованото кокосово масло е по-добрият избор за консумация или нанасяне върху кожата (и косата). То подхранва в дълбочина, като намалява сухотата и появата на бръчки.

Бадемово

То има по-лека текстура в сравнение с останалите масла. Богато е на витамини А, Е, цинк, протеини и калий. Въпреки това може да доведе до алергични реакции при някои хора с по-чувствителна кожа. Бадемовото масло попива бързо, хидратира напуканата кожа. Някои дами го използват за подобряване растежа на миглите и веждите. При добра поносимост може да го комбинирате и с други масла, да се добавя в домашни маски за лице, пилинги за тяло и лице.

Зехтин

Зехтинът обикновено не предизвиква алергични реакции върху кожата и е чудесен за масаж, направата на домашни разкрасяващи маски. За най-добри резултати е хубаво да избираме екстра върджин. Зехтинът съдържа витамини А, D, Е и К, подхранва сухата кожа в дълбочина и облекчава усещането за опъване, зачервяванията след слънчеви бани.

Какаово

Кой би отказал да има отличен тен по всяко време благодарение на напълно натурален и безвреден "солариум"? Звучи твърде хубаво, но е напълно постижимо, ако се доверите на: сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен.
Какаовото масло се използва широко в козметичната индустрия, а също и при редица спа процедури. Маслото от какао е съставна част на редица лосиони и кремове.
Какаовото масло има чудесни овлажняващи свойства и няма да сбъркате, ако го ползвате по-често.
Чистотата и естественият произход правят какаовото масло подходящо за използване дори по време на бременност. Лосионите и маслата, които имат в състава си какаово масло, се прилагат и в ароматерапевтични масажи, като помагат за пълното отпускане на тялото, успокоение и създаване на добро настроение.

Колко е полезно какаовото масло?

Научно доказано е, че втриването на какаово масло в кожата допринася за създаването на копринена мекота, намалява нивата на стрес, дори може да повиши имунната система.
Какаовото масло се препоръчва за третиране на кожни проблеми като стрии, екземи и дерматити.
Към богатия състав на какаовия прах прибавете и великолепното съдържание на мастни киселини - стеаринова киселина 34%, олеинова киселина 34%, палмитинова киселина 26%, линоленова киселина 2%, други наситени мастни киселини 4%.

Какъв трябва да е цветът на истинското какаово масло?

Цветът на какаовото масло варира от „слонова кост” до кафяво. То е едно от най-стабилните и твърди познати мазнини, с гладка консистенция и харесван от всички аромат. Съдържа естествени антиоксиданти, които забавят неговото гранясване и може да бъде съхранявано по-дълго – от 2 до 5 години, обикновено на лесно чупливи парчета.

Тропическа комбинация за тен

Тропическото масло е съставено от масла, които подхранват кожата в дълбочина. Спомагат за нейната хидратация, придават й приятен аромат, слънчевият загар се задържа по-дълго върху кожата.

Необходими съставки:

1/4 кокосово масло
2 супени лъжици орехово масло
2 чаени лъжички масло от авокадо
2 супени лъжици сусамово масло
5-10 капки етерично масло от ванилия

Сложете в купичка кокосово масло и го разтопете на бавен огън или водна баня. Сложете останалите масла към него и последно добавете това от ванилия. Пресипете сместа в стъклен буркан с капак и го съхранявайте на сухо, хладно и тъмно място.

Лавандулово

Лавандулата има редица ползи за кожата. Освен това уханието й ще ви помогне да релаксирате максимално.

Необходими съставки:

6 супени лъжици орехово масло
6 чаени лъжички масло от лешник
4 супени лъжици сусамово масло
5-10 капки етерично масло от лавандула

Комбинирайте всички съставки и ги съхранявайте в стъклен буркан или в шише с пулверизатор. Съветваме ви да приготвяте тези комбинации от масла непосредствено преди плаж и в по-малки количества. Така ще имат по-голям ефект върху кожата.

От семена на шипки

Едно от най-добрите антистареещи масла, с което също може да поглезите кожата си през летните месеци, но и през останалата част от годината. То е богато на мастни киселини и антиоксиданти, включително провитамин А, които намаляват възпаленията и окислителното увреждане на кожата. То не само намалява появата на бръчки, но и намалява риска от пигментни петна, намалява вредите от слънчевите лъчи.