0

М анастирските тайни и специално тези на магерниците (кухните на манастирите) винаги са предизвиквали любопитството на обикновения човек. Най-напред човек се сеща за постни гозби, но ето и няколко с месце, пригодени не за масов, а в семеен вариант. В манастирите сега могат да постят, но пък ние предлагаме точно обратните рецепти, забелязани на gotvach.bg.

Кюфтенца

Необходими продукти:

  • 500 г телешка + 200 г свинска кайма
  • 4 пасирани скилидки + още 3 скилидки чесън
  • 1 малка глава лук
  • 1 ч.л. чубрица
  • кимион - на вкус, млян
  • 1 дафинов лист
  • сол
  • черен пипер
  • 1 кг домати
  • 80 мл олио

Начин на приготвяне:

Омесете каймата с 4 скилидки пасиран чесън, наситнения лук, сол, черен пипер, кимион, малко червен пипер и 2 с.л. олио. Объркайте добре. Оформяйте малки кюфтенца и ги пускайте да се изпържат в сгорещена мазнина. Обелете доматите, като ги бланширате преди това за по 20-30 секунди в гореща вода. Накълцайте ги на ситно. Загрейте олиото в тенджера и запържете 3 скилидки чесън за кратко. Добавете доматите и оставете сосът да се свари, докато се редуцира, като добавите дафинов лист. Накрая овкусете със сол и черен пипер. Пуснете кюфтенцата в соса и оставете да врат заедно около 10 минути. Поднесете кюфтенцата по манастирски с малко скълцан магданоз. А ако ги правите в гювече, стават още по-вкусни.

Пилешки дробчета

gotvach.bg

Необходими продукти:

  • 500 г пилешки дробчета
  • 50 мл олио
  • 2 глави лук
  • 270 г мариновани гъби
  • 1 морков
  • 1 зелена чушка
  • 1 червена чушка
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1 ч.л. червен пипер
  • черен пипер на вкус
  • мащерка на вкус
  • сол на вкус
  • магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете дробчетата, запържете ги в нагрятото олио. Посолете и прибавете нарязаните на ивици лук, чушки, морковите, нарязани на кръгчета, нарязаните гъби, похлупете ястието с капак и оставете да поври на слаб огън, като периодично разбърквате. След като зеленчуците омекнат, налейте виното, добавете черния пипер, мащерка на вкус и накрая червения пипер. Оставете така без капак ястието да поври, докато сосът му изври наполовина, тогава прибавете доматеното пюре и разбъркайте. Оставете на котлона пилешките дробчета по манастирски за още 3 минути. Свалете ястието и поръсете със ситно нарязан магданоз.

Гювеч

gotvach.bg

Необходими продукти:

  • 600-700 г свинско, пилешко или телешко месо
  • 1-2 глави лук
  • 2 чушки
  • 2-3 домата
  • 150 г гъби
  • 150 г ориз
  • 100 г маслини
  • 50 мл бяло вино
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на кубчета и го запържете. Прибавете нарязаните лук и чушки. След няколко минути добавете гъбите, нарязани на филийки, ориза и доматите. Налейте около 600 мл вода, виното и добавете подправките. След десетина минути прибавете маслините и печете ястието на 200 градуса около 30-35 минути. Поръсете с нарязан магданоз.

Задушено агнешко

gotvach.bg

Необходими продукти:

  • 1 кг агнешко месо
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 с.л. брашно
  • 2 с.л. олио
  • 1 жълтък
  • сокът от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Нарязвате агнешкото месо на големи хапки, които поръсвате с черния пипер и със сол на вкус. Всяко парче овалвате в брашното и леко запържвате в загрятото олио (или същото количество краве масло). Парчетата нареждате в тенджера. Наливате толкова топла вода, колкото е необходимо, за да покрие месото, и на тих огън под похлупак варите, докато месото напълно омекне. Отделно разбивате жълтъка с лимоновия сок, смесвате го с 1-2 супени лъжици от соса и го сипвате в ястието, което разбърквате с дървена лъжица. Държите тенджерата на огъня, докато сосът се сгъсти.