0

В сички са чували за кораби призраци от типа на „Летящия холандец”. Но корабът далеч не е единственото транспортно средство, което може да се яви в призрачен вариант. Има и призрачни мотоциклети, които бродят на опасни пътища, където собствениците им са срещнали смъртта си. Има призрачни автомобили, автобуси, а също така и влакове призраци. За тях именно ще стане дума сега.

През 1988 г. писателят Н. Черкашин събира в Севастопол информация за гибелта на линейния крайцер „Новоросийск” и се среща с човек, който е видял влак призрак. „В тази нощ аз бях дежурен - разказва П. Г. Устименко.- Тогава видях как встрани откъм бившата кариера се задава влак. Това нямаше как да се случи, тъй като там нямаше релси. Въпреки това влакът се движеше - локомотив и три пътнически вагона. Ясно чух, как стрелките издрънчаха. Казах си - това не е на добре, наближава беда. И на сутринта разбрах за „Новоросийск”.

През 1992 г. във вестник „Слава Севастополя” е публикувана малка статийка, озаглавена „Влак призрак на пътищата на Украйна”. В нея се разказва, че на 14 юли 1911 г. от римска железопътна гара тръгва круиз с влак, организиран от фирмата „Санети” за богати италианци. 106 човека пасажери и екипът разглеждат пейзажа край новия участък от пътя. Влакът се доближава до тунел в Ломбардия, когато се случва нещо ужасно.

Мъгла

Двама пътници разказват, че изведнъж всичко потънало в бяла плътна мъгла. Локомотивът и три вагона влизат в тунела, но така и не се появяват от другата му страна. Лошата слава на този участък принуждава ръководството на железопътния път да заложи тонове камъни там, но по време на войната там пада бомба. В железопътния музей в Милано и до ден-днешен се съхранява макет на локомотив с три вагона, релси и миниатюрен тунел. Навремето с помощта на тази играчка инженери се опитвали да моделират обстоятелствата, при които е изчезнал влакът.

И отново влак с три вагона се появява недалече от село Заваличи, Полтавска област. Влакът без машинист се движел напълно безшумно. Да изследва този феномен се наел председателят на комисията по изучаване на аномални явления в Украйна В. Лещатий. В негови записки от септември 1991 г. се излага версията, че влакът по някакъв начин е преминал през времето. Лещатий цитира и записки на известния мексикански психиатър от 40-те години на XIX в. Хосе Саксино, който разказва как веднъж в Мексико се появили 104 италианци, които се озовали в психиатрична клиника с твърдението, че са дошли в Мексико от Рим с влак. Никой тогава не можел да свърже въпросните италиански туристи с изчезналите навремето пътници. Съдбата на В. Лещатий също е странна. На 25 септември 1991 г. той изчезва, след като се хвърля пред влак на жп прелез. Разказват, че трупът му така и не бил намерен и че влакът, преминал през него, също може би е бил призрак.

През 1999 г. мистичен влак се появява край Боярка. Този град в съветско време е известен на всички, които са чели романа на Николай Островски „Как се каляваше стоманата”. Жителите на Боярка винаги са се гордеели с това, че там са работили комсомолци начело с Павка Корчагин. Но слухът, че в града се е появил призракът на Павка (или по-точно на самия Островски), предизвиква страх. Виждалите призрачния влак твърдят, че в кабината на машиниста имало млад човек в червеноармейска униформа и будьоновка. В района се разпространява слухът, че душата на Островски е осъдена да остане во веки веков край железопътната линия.

Подобни истории може да се чуят по цял свят. В тях фигурират частният влак на Хитлер, друг, който попада в река при авария на железопътен мост в Румъния, санитарен влак, попаднал под бомбардировка в края на Втората световна война в Германия, тайнствен влак от Коломбо, Шри Ланка и др.

Илюзия

Някои изследователи смятат, че това е хрономираж, с други думи оптическа илюзия или тунел в миналото. Но никой не е чувал за мираж, който да се съпровожда от звукови и сеизмични ефекти. А още по-малко някой е успявал да замине нанякъде с влак призрак, както е направил Лещатий. След изчезването му никой не проявява желание да продължи изследването на феномена. И въпреки това учените се опитват все още да обяснят появата на влакове призраци в различни краища по света. Железопътните пътища, казват те, гъсто и причудливо са оплели света с паяжина от релси, която е достатъчно дълга и строго прикована към определено пространство, сякаш формира негов координатен скелет. И това, както всяко значително преобразуване на пространството, влече след себе си и временни аномалии.