0

В одата на Крали Марко ни свързва с космоса и ни дава енергия свише, вярва народът, който посещава 8-метровата канара в Долно Ябълково, Странджа. Вярващите казват още: „Камъкът на Крали Марко изпълнява желания. Ако човек се качи отгоре и си пожелае нещо, то няма как да не се сбъдне. Но и не само. Бездетни двойки, които идват тука, скоро се сдобиват с рожба.“ Вярва се, че трябва да се извършат самодивски ритуали, за да има успех начинанието.

Местните заявяват, че хора чули за легендите и пристигали от цяла България и чужбина с коли и автобуси. Пришълците първо палили свещ в старата църква Рождество Богородично, строена през през 1892 г. и след лутане и разпитване хващали черния път към Марков камък. Така се нарича Паранормалната зона, където ставали необяснимите чудеса и изцеления. Тя се намира на 3 км от селото. До нея се стига, след като се мине първо мегдана, а след това и селския мост. Пътят се вие през чудна гора. Скоро се стига до осемметров камък, който според легендите крие неземната сила да помага. Той е закрепен върху две други скали, така че под него се образува процеп.

На скалата има вдлъбнатини с формата на стъпки, които се пълнят с лековитата Маркова вода. Бабите в селото разказват, че тази вода помага при безплодие и други здравословни проблеми. А мистиците вярват, че в нея се крие страхотна сила и ни свързва с космоса и отвъдното. Една от легендите разказва, че веднъж Крали Марко се ядосал и хвърлил камък. Той застанал върху други два и така си стои и до днес. Има поверие, че който мине три пъти през процепа на скалата, ще оздравее и ще му се изпълнят желанията. И под двете скали човек може да легне с лице към свода и по този начин да приеме излъчванията от Камъка, които идват от Космоса. Най-отгоре, върху Марковия камък са двете кладенчета - едната сферична, а другата - овална, разположени перпендикулярно, така, че образуват "Т".

Има изградена стълба, която води до стъпките на Крали Марко.

 Има изградена стълба, която води до стъпките на Крали Марко.

Затънтеното селце в Странджа се намира до турската граница. Преди години там се е стигало само с разрешение от властите, тъй като землището попада почти в браздата. Но дори опасността от граничари не е спирала бездетните, спомнят си местните. И днес много жени зачеват скоро след като са дошли тук и са извършили определени самодивски ритуали. За самодиви по тези места се говори още от незапомнени времена. И макар названието Марков камък да е ново, смята се, че мястото с космическата енергия е почитано от най-дълбока древност, още от времената на траките. Селото се намира сред гори, сгушено в падината на малка река. „В нашите пущинаци човешки крак не е стъпвал, а само самодиви“, нарежда тукашен старец. На вълшебното място дори мобилните телефони нямат обхват.

Наскоро булка от Русе изпробвала и друг магически ритуал. Взела камъчета от лапите на мегалита и ги стрила на прах. После ги пуснала в мълчана вода - налята от извор и донесена без да се приказва над нея. Оставила шишетата на открито място под звездите, а на заранта изпила „отварата“. Не минали и два месеца и яловата булка се сдобила с рожба, разказват местните. Тукашните знахарите съветват, че и мъжете могат да пият от водата срещу безплодие, защото тя помагала там, където тялото ни има проблем. „Нас Марков камък ни лекува. То и без друго до нас доктор не стига“, подмятат странджанци по адрес на мегалита. Мегалитният комплекс край Долно Ябълково всъщност е тракийско светилище от ранножелязната епоха - XII век преди Христа. Мястото не е проучвано, но откритите артефакти показват, че то е било свързано с култа към Слънцето, плодородието и Богинята майка.