0

И мало едно време… Един голям футболен отбор в една малка държава. 
Годината е 2006 г. Датата е 16 март. Мястото е Националният стадион. Въздухът мирише на вестници. Ушите бучат. „Идваме от север, идваме от юг“. Левски срещу Удинезе – 2:1. Мечо, Топчо, Пелето, Боримиров, Бижутера. Това са част от героите в тази синя приказка. Авторът й също е там. Станимир Стоилов – Мъри. 

Точка

Точката в тази приказка бе поставена отдавна, но 16 години по-късно писателят се завърна на Герена и отново започна да пише. Новата приказка на Левски. Тя не зависи от резултата на вчерашния мач. Не зависи от класирането. Нито от участието в евротурнирите. Приказката зависи от разказвача. И от всички онези хора, които са част от нея и се молят тя да продължи. Но безкрайни приказки няма. Има само безкрайна любов. 

Завръщане

В началото на месец септември 2021 г. Мъри се завърна за четвърти път в синия отбор. Той облича фланелката на Левски още през 1990 г. Тогава обаче никой не е предполагал, че идващият от втородивизионния Канев Хасково футболист ще се превърне в най-успешния треньор на клуба. Първият път Стоилов остава на Герена две години. През 1994 г. се прибира „у дома“ за още една, а през 1998 г. за нови четири (виж карето). При третото му завръщане на „Георги Аспарухов“ обаче Мъри вече седи на треньорската скамейка и държи вълшебна писалка в ръцете си.

Първи

През лятото на 2004 г. Станимир Стоилов става старши треньор на Левски. Само година по-късно отборът печели Купата на България и Суперкупата на България. През сезон 2005/2006 достига до четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА. Мъри става първият български треньор, чийто отбор влиза в груповата фаза на Шампионска лига. Печели шампионската титла две поредни години и отново Купата на България през 2007 г. Същата година, след като записва името си със златни букви в историята на клуба, Стоилов става селекционер на националния отбор в двата мача срещу Беларус от квалификационните групи за европейското първенство през 2008 г. Печели и двата. През 2014 г. Мъри започва да пише чужда приказка – в Казахстан. Той поема ФК Астана и година по-късно вкарва тима за груповата фаза на ШЛ, с което става първият български треньор, класирал чуждестранен отбор. Астана участва два пъти в групите на Лига Европа. Очаквано постиженията на Стоилов го водят до националния отбор на Казахстан, където през 2018 г. става селекционер.

Пролет

До есента на миналата година, когато Мъри се завърна за четвърти път и донесе пролетта на Герена. Вълшебникът с писалката пое клуба в най-тежкия момент. По това време отбор на практика нямаше, а Левски и до момента се намира в най-жестоката финансова криза, която заплашва вековния тим. Стоилов обаче не пази мълчание дори по тази тема. Той говори открито за проблемите в клуба, както в отношенията с ръководството, така и във финансов аспект. Старши треньорът на сините работи без заплата, откакто се върна на Герена, като преди дни взе първите си пари, но само до декември. Още с идването си обаче Стоилов посочи, че не държи да получава редовно заплатата си, но настоява футболистите и асистентите му да получават своите възнаграждения.

Предава фланелката с номер 3
на Живко Миланов 

В края на сезон 2002/2003 Станимир Стоилов прекрати футболната си кариера. След последния си мач той връчи фланелката с номер 3 на Живко Миланов. С този жест Мъри го обяви за свой наследник, вероятно без да подозира, че това важи не само за терена, а и за треньорския пост в синия клуб. В края на миналата година, след като стана ясно, че хасковлията отново поема отбора, бившият капитан и треньор на Левски Живко Миланов заяви: „Мъри Стоилов може да върне Левски там, където вече го е извеждал. Ще му трябват време и условия, за да го направи“. 

Героят на феновете

Мъри Стоилов е герой на феновете и името му често е скандирано от трибуните. Поредното доказателство за обичта на синята общност дойде след наказанието на старши треньора. Той бе наказан заради избухването си след двубоя с Лудогорец. Освен че пропусна дербито с ЦСКА, Стоилов трябваше да плати и глоба от 2000 лева. Привърженици на Левски събраха необходимата сума вместо Мъри. Те занесоха парите на стадион „Георги Аспарухов“ и ги дариха на клуба. Самият Стоилов пък направи емоционално изказване след наказанието си, че е време да напусне българския футбол. На следващия ден той обясни думите си, като каза, че е имал предвид типичните разправии по терена и посочи, че не може да си позволи да остави феновете, които толкова време не са оставили Левски. За 71 дни от старта на кампанията „Левски е вечен“ синята общност събра сумата от близо 1,5 млн. лв. Следващата цел е да бъдат достигнати символичните 1 914 000 лева. 

Сложиха лика му на тениски и магнити

Заради любовта към Стоилов треньорът на сините вече е част и от артикулите във фен магазина на Левски. Ден преди реванша с Лудогорец бе пусната в продажба нова серия фланелки с надпис „Нека приказката продължи“ с името и лика на Мъри. Те са налични както онлайн, така и в официалния клубен магазин на стадион „Георги Аспарухов“. Цената на фланелката е 39 лв. Друго ново попълнение в продуктовата гама е дървен магнит, върху който лазерно е гравиран ликът на Стоилов. Той се продава на цена от 10 лв.