0

Ч аст от учениците ще стартират втория учебен срок онлайн. Това става ясно от прогнозната карта на здравното министерство, според която на 7 февруари почти цялата страна ще бъде в етап III. Една от мерките, предвидени в този етап е 50% от паралелките да са на ротационен принцип. Това обаче важи само за децата от 5 до 12 клас, докато малчуганите от 1 до 4 със сигурност ще седнат на чиновете си. За тях обучение в електронна среда е предвидено само в краен случай, когато някоя област навлезе в последния IV етап от плака с над 80% заетост интензивни легла. Дори и тогава е оставена вратичка за училищата в отделни населени места, където хоспитализираните са по-малко. Останалите класове, които са с приоритет за присъствено обучение според плановете на просветното министерство са 7 и 12 клас.

Министерството на образованието пое ангажимент към родителите да обявяват промените в присъственото обучение поне два дни предварително. Така очакванията се, че в петък от МОН ще изпратят официална информация кои паралелки ще стартират втория срок в класните стаи и кои ще останат зад компютъра. Според разписаните правила, учениците ще се редуват през една седмица, като ще се запази и изследването с бързи тестове. Преди броени дни в страната пристигнаха нови 700 000 теста, като от ведомството отчетоха, че така се осигурява изследването на всички ученици при завръщането им в училище. Ако ръстът на заразени продължи, е възможно да се предприеме и изследване два пъти седмично на децата, които са присъствено в клас.

Както „Телеграф“ многократно алармира, от началото на годината се отчита бум на заразени деца. Ръстът е във всички възрастови групи, но най-много са заболелите от 10 до 14 г. За периода 1 януари – 1 февруари в тази категория са отчетени над 12 800 положителни проби. Други над 10 000 са регистрирани при тинейджъри между 15 и 19 г., а над 5 500 са заразените в групата 6-9 г. На този фон сред най-малките от 5 до 11 г., ваксинацията върви изключително бавно. Под 1000 са имунизираните в тази възраст деца. Със завършен ваксинационен курс са 7 669 хлапета от 12 до 14 г. и 8 072 на възраст 15-16 г. Най-много са защитените между 17 и 19 г. – 34 292.