И ван Звездев отдавна е доказал, че има всякакви рецепти подръка. Ето няколко от постните му ястия.
Целувки без яйца
Необходими продукти:
- 150 мл вода от сварен нахут (от 1 буркан)
- 125 г кристална захар
Начин на приготвяне:
За приготвянето на постни целувки се ползва течността от консервиран нахут. Тя трябва да е леденостудена, за да се разбие успешно. Температурата на нахутовата вода е до 3-4 градуса. Един буркан с варен нахут се отцежда. Течността се слага в суха купа и разбива с миксер на високи обороти, докато стане на пяна. Постепенно се добавя захар, като разбиването продължава на високи обороти. Целият процес е около 8-10 минути (според миксера, който се използва). Покрива се плитка тава с хартия за печене. След като сместа за целувки е твърда, се слага в пош и се оформят целувки. Слагат се да се изсушат в предварително загрята до 100 градуса фурна. След 80-90 минути са готови. Желателно е да се сложат в ниската част на фурната. Най-подходящият режим на печене е долен реотан с горещ въздух (конвекция). При липса на такава функция се ползва само долен реотан и или само горещ въздух.
Ореховки
Необходими продукти:
- 250 г брашно (2 ч.ч.)
- 125 г сурови орехови ядки
- 60 г маргарин (1/2 ч.ч.)
- 3 с.л. кристална захар
- пудра захар за овалване
- 1/2 капсула ванилия или 1 ванилия на прах
Начин на приготвяне:
Поставяме орехови ядки в блендер, смесваме с половината от предварително пресятото брашно. Мелим, докато се получи фино орехово брашно. Към останалата част от брашното прибавяме маргарин. Разбъркваме с вилица, размесваме с ореховото брашно, прибавяме ванилия, поръсваме със захар. Наливаме 80 мл вода и размесваме. От получилото се тесто оформяме топчета, които подреждаме на разстояние едно от друго в тава с хартия за печене на дъното. Поставяме в средата на предварително затоплена фурна и печем на 160 градуса за 20-25 минути. След като ореховките се изпекат, ги оставяме за 5 минути, за да спадне частично температурата. След това ги овалваме обилно в пудра захар и сервираме.
Пълнени гъби
Необходими продукти:
- 10-12 едри пресни печурки
- олио или зехтин
- сол и черен пипер на вкус
За плънката:
- 100-150 г пресен спанак
- 1 червена чушка
- 1 стрък пресен лук
- 1 стрък пресен чесън
- 6 сушени домати
- 50-60 г орехи
- 2 с.л. хранителна мая
- магданоз
- 2-3 с.л. олио или зехтин
Начин на приготвяне:
Махаме пънчетата на печурките, почистваме ги. Поставяме гъбите в намаслена тава, поръсваме със сол и черен пипер. Запичаме на 200 градуса за 8 минути. Приготвяме плънката. Нарязваме лука и чесъна на ситно, запържваме в сгорещена мазнина. Добавяме пънчетата на печурките и чушките, нарязани на едро. След кратко запържване прибавяме добре почистените орехови ядки. Оставяме продуктите да се задушат, поставяме спанака. Изчакваме сместа да омекне, посоляваме. В самия край прехвърляме и маринованите домати. Прехвърляме продуктите в блендер, пасираме, докато се получи пастет. Пълним изпечените гъби. Връщаме във фурната, запичаме за още 5 минути. След изпичане поръсваме с хранителна мая.
Супа от коприва
Необходими продукти:
- 2 шепи коприва
- 2-3 стръка праз лук
- 1 ч.ч. стерилизирани домати
- 1-2 снопчета фиде
- 4-5 с.л. олио
- 5-6 стръкчета магданоз
- 2-3 клонки джоджен
За запръжката:
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме праза на ситно, изсипваме го в 1,5 л студена вода. Прибавяме предварително попарената и нарязана коприва. Посоляваме, поливаме с олио, варим, докато празът омекне. В отделен съд размесваме продуктите за запръжката. Поливаме с малко вода, разбъркваме, изливаме в супата. Изчакваме сместа да заври, слагаме стерилизираните домати и фидето. В самия край поръсваме с нарязаните на ситно подправки.
Тюрлю гювеч
Необходими продукти:
- 2 патладжана - 400 г
- 2 глави кромид лук
- 1 к.ч. олио - 80 мл
- 250 г зелен фасул
- 2 червени чушки
- 1 зелена чушка
- 2-3 моркова - 200 г
- 250 г бамя (стерилизирана или замразена)
- 2 картофа
- 2-3 домата – 300 г
- 2 стръка целина
- 2-3 скилидки чесън
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се измиват и режат на филии с дебелина един пръст. Слагат се в наклонена тава и поръсват с лъжичка сол. Оставят се да се отцеди горчивият сок за 20-30 минути. Зеленият фасул се реже на едри парчета и се слага в кипяща посолена вода. Вари се 10-15 минути и се отцежда. Лукът се нарязва на едро. В глинен гювеч се налива половината олио и се слага лук. Чушките се режат на едри парчета и се слагат при лука. Поръсват се с няколко щипки сол. Морковите се нарязват на колелца и се слагат в гювеча. Добавя се бамя. Картофите се обелват и се режат на кубчета. Слагат се в гювеча. Посолените патладжани се изплакват с вода и се режат на едри кубчета и добавят при картофите заедно със сварения зелен фасул. Доматите се режат на дебели полумесеци. Редят се върху продуктите и поръсват с малко сол. Целината се реже на дребно. Слага се върху доматите. Добавят се обелени цели скилидки чесън. Посолява се и се полива с останалото олио. Загрява се до 150 градуса и се пече 2,30-3 часа. Поднася се топъл или студен.