0

К акво по-хубаво от басейн под открито небе в горещите летни дни? Ако сте от късметлиите, които вече познават насладата от любимото средство за разхлаждане, то е време да запретнете ръкави и да го подготвите за топлите месеци. Разбира се, може да възложите задачата, отнемаща време, енергия и труд, на специалисти, но по-вълнуващо би било сами да се сблъскате с предизвикателството, пестейки пари.

План

Стъпка №1 е да подсигурите всичко необходимо – от препарати до инструменти. Популярна е универсална телескопична дръжка, за която се прикрепват повечето аксесоари, допринасящи за по-доброто почистване. За всеки случаи оставете наблизо повече кофи, метла, лопатка и мрежа. Осигурете си качествена четка, тя е основният помощник при чистенето на стените, стълбите и стъпалата на басейна. Преди употреба я почистете, защото е възможно да има полепвания от замърсявания и прах – както от миналогодишното почистване, така и от самото съхранение. 95% от хората изпразват напълно басейните си през студените месеци. Преди да се напълни отново, трябва да се обърне специално внимание на дъното – нашият съвет е първо да съберете по-обемните отпадъци, след което да изметете, ако има останала прах, да го измиете и чак тогава да стартирате пускането на системата. Не е грешно да го напълните от раз, без да обръщане внимание за вида, но не разчитайте само на пречистващите системи. Помпите често се запушват от листа или клонки, които след това водят до други проблеми и съответно – повече работа. На по-късен етап се погрижете са останалата част, задължителна от екстериора, когато става дума за басейн – чадъри, шезлонги, масички и пр. Ако тепърва ще изграждате басейн или сте си наумили да закупите вече готова система, то трябва да подсигурите не само място. Допитайте се до експерти, тъй като строежът или покупката не са бюджетни и следователно не бива да правите компромис с качеството. На мода се завръщат формите с обли ръбове.

Видове

От години насам виниловите басейни все повече се налагат в ежедневието. Много вградени съоръжения се правят от тях наред с другите възможности като басейн от стъклопласт и басейн от бетон. Разбира се, имат редица предимства като начална цена и това, че са неразливни, т.е. гладки за пипане. Средно един винилов полимер трае между 7 и 15 години. Трябва да се използва внимателно - кучета, деца, които лудуват неконтролирано и хвърлят разни предмети и играчки в него, могат да създадат проблеми. Много хора насочват вниманието си към басейните от стъклопласт – те са лесни за поддръжка, геловата им повърхност е без пори, почти не отчитат разходи по време на ползване и най-важното – лесни са за инсталиране. Често имат столчета или маси в дълбочината. За съжаление обаче имат и ограничен набор от форми и дизайни.

Лукс

Бетонните - толкова голям басейн можете да си сложите, колкото искате с размер, дълбочина, широчина и дизайн по ваш вкус. Повече гъвкавост с елементите на дизайна. Имат ефектни ръбове и настилки покрай тях, вкл. трамплини и др. Те могат да бъдат вградени в дизайна, буквално като произведение на изкуството. Характеризират се с висока цена, продължителност на експлоатация, тъй като трябва да се обновяват на всеки 10-20 години. Това включва промяна на повърхността и плочките на басейна, а разходите зависят от размерите му. Повече химикали са необходими за поддръжка на бетонните басейни, тъй като повърхността им е пореста. Така се спира растежът на различни водорасли. Монтира се от 4 до 6 месеца – но удоволствието си струва! За всеки от басейните важи правилото – много светлина и декор по ръбовете.