0

Е сента е периодът, през който трябва да подготвите градината за презимуване и да обърнете специално внимание на растенията, които са избрали този сезон да ни радват с цветните си багри и аромати.

Есента е периодът, през който трябва да подготвите градината за презимуване и да обърнете специално внимание на растенията, които са избрали този сезон да ни радват с цветните си багри и аромати.

Студените месеци са най – тежкия период за вашата градина. С настъпването на есенните дни количеството светлина, достигащо до растителните видове, постепенно намалява. Растежът се забавя. Това е знак, че е време да намалите поливането. При ниските температури обилното поливане може да простуди растенията и да доведе до изгиниване на корените им. Избягвайте да мокрите листата на цъфтящите растения.

Още през ранна есен е време за избиране и закупуване на луковиците на пролетните цветя, които искате да засадите. Есента също така е подходящо време за засаждане на вечнозелените растения. Така те ще имат време да се вкоренят и да укрепнат за зимата.

В средата на есента трябва да намалите височината на тревата до максимум 7 см. също така не забравяйте да отстраните всички окосени връхчета, защото в противен случай те ще започнат да гният в тревата и в тях може да се развият патогенни микроорганизми, които да нарущат здравето на тревния килим.

Подгответе почвата за следващия сезон като я прекопаете и наторите. Използвайте естествен компост от листа и дървесни кори.

Събирайте падналите листа и изсъхналите и счупени клонки. Храстите, които цъфтят до късна есен могат да бъдат подрязани. В средата на есента извадете летните луковици и ги оставете за съхранение в мазето.

През късната есен – ноември – декември – укрепете някои дървесни видове и храсти, които имат нужда от това като „приберете“ клоните им с помощта на мрежичка или канап. Така няма риск снеговете да ги прекършат. Някои дървета, като например смоките, имат нужда да бъдат „облечени“ през зимния сезон, особено докато са млади. Увийте ги с хартия и отгоре найлон.

Премахнете всички едногодишни растения от почвата. Ако в двора ви има водна площ, например езеро, почистете падналите в него листа с помощта на гребло, извадете чувствителните към студа растения от езерото и ги приберете на закрито. Почистете, водните филтри и помпи и ги приберете за съхранение. Покрийте езерото с предпазен материал.

Проверете състоянието на градинските инструменти, почистете ги внимателно от ръжда и пръст и ги дезинфекцирайте.

Приберете всички чувствителни към студа растения на закрито, като се уверите, че са здрави, без заболели части и не нападнати от вредители.

През октомври приберете мушкатата, карамфилите, фуксиите. Есента е моментът, през който може да засадите розови храсти, ако не сте го направили през пролетта. Най – подходящото време за това е през октомври.

Погрижете се за растенията, които цъфтят сега като астра, далия, хризантема, ранец и други. Поливайте ги умерено, премахвайте редовно прецъфтелите им цветове.

Въпреки че през есента градината е естетсвено красива, не пропускайте да я декорирате подобаващо и да са насладите на разнообразните багри, които предлага този пъстър сезон. Подходящи за декорация на градината са жълъди, лешници, орехи, кестени, шишарки, сухи клонки, различни аранжировки с есенни цветя, треви и плодове, фигурки на горски животни като таралеж, катеричка, птички. Подберете саксии в есенни нюанси или с характерни за сезона мотиви. Незамен акцент от есенния пезайж за ябълките и тиквите.