Л ора и Стоян от „Бон Апети“ винаги предлагат любопитни рецепти, които да си приготвим у дома. Ето няколко, които са лесни, но определено са доста вкусни.
Пилешки кюфтета с гъби
Необхидими продукти:
- 1 пиле (около 1,5 кг)
- 200 г печурки
- 100 г краве масло
- 3 яйца
- 1 връзка пресен лук
- 1/2 връзка магданоз
- 4 стръка мащерка
- 1 скилидка чесън
- 1 дафинов лист
- кората от 1 лимон
- 4 с.л. галета + още за овалване
- брашно за овалване
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Гъбите се обелват, нарязват се на кубчета и се запържват в 1 с.л. масло. Пилето се сварява във вода, заедно с дафиновия лист. Охлажда се и се почиства от костите и кожата, а бульонът се запазва, за да се използва за супа или се замразява. Месото се накълцва. Добавят се гъбите, нарязаният на ситно лук, накълцаният магданоз, 2 яйца, 4 с. л. галета, мащерката, настърганата лимонова кора, смачканият на паста чесън, сол и черен пипер на вкус. Оформят се кюфтета, които се овалват в брашно, след това в разбит белтък и накрая в галета. Пържат се в останалото масло, от всички страни, до златисто.
Картофи в ароматна кора
Необходими продукти:
- 600 г стари картофи
- 250 г бял хляб (4–5 филии)
- 50 г сирене пармезан
- 3 яйца
- 1 ч.л. сушен див лук
- 1 ч.л. сух чесън
- 1/4 ч.л. лют червен пипер (на люспи)
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин за поливане
- брашно за овалване
Начин на приготвяне:
Хлябът се смила на фини трохи и се запича в сгорещен тиган, без мазнина, до златисто. Охлажда се и се смесва със ситно настъргания пармезан, сухия чесън, дивия лук, лютия пипер, сол и черен пипер на вкус. Яйцата се разбиват. Картофите се режат на пръчици и се варят в подсолена вода (трябва да останат леко твърди в средата). Отцеждат се и се охлаждат в леденостудена вода. Отново се отцеждат добре. Посоляват се и се овалват в брашното. Изтупват се от излишното. Потапят се в яйцата и накрая се овалват в ароматните хлебни трохи. Подрежат се в тава, застлана с пергаментова хартия, поливат се със зехтин и се пекат около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Сервират се със сос по избор.
Яйца по португалски
Необходими продукти:
- 500 г замразен грах
- 200 г бекон
- 200 г домати
- 2 яйца
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1/4 връзка магданоз
- 1 с.л. оцет
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Беконът се нарязва на кубчета. Запържва се в сух тиган до златисто и се изважда. В отделилата се мазнина се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се размразеният грах и се готви 2–3 минути. Слагат се нарязаните на кубчета домати, готви се още 3–4 минути и се овкусява със сол и черен пипер. Накрая се прибавят наситненият магданоз и беконът. Яйцата се пошират за 4–5 минути във вода с оцет под точката на кипене. Поднасят се върху граха.
Салата с крутони от качамак
Необходими продукти:
За салатата:
- 200 г чери домати (червени и жълти)
- 200 г краве сирене
- 1 връзка рукола
- 50 г бейби спанак
За дресинга:
- 2 скилидки чесън
- 1/2 глава червен лук
- 4 с. л. зехтин
- 1/2 с. л. мед
- 1 с. л. светъл балсамов оцет
- сол и черен пипер на вкус
За крутоните:
- 100 г царевичен грис
- 150 мл прясно мляко
- 2 с.л. зехтин + още за пържене
- 1 ч.л. риган
- 1 щипка сухо чили
- 1 щипка сух чесън
- сол и черен пипер на вкус
- царевично нишесте за овалване
Начин на приготвяне:
Млякото се загрява заедно с ригана, сухия чесън, чилито, зехтина и около 150 мл вода, и се овкусява със сол и черен пипер. Сипва се грисът и се готви, докато абсорбира течността и се свари. След това се прехвърля в тава, разстила се и се оставя да се охлади и да стегне. Нарязва се на кубчета, които се овалват в нишесте и се пържат до златисто в малко зехтин. Дресингът се приготвя като зехтинът се разбива с оцета, стрития на паста чесън, меда, сол и черен пипер на вкус. Лукът се нарязва на тънки полумесеци и се смесва с разполовените чери домати, руколата и бейби спанака. Салатата се овкусява с дресинга и се разбърква. Сервира се с крутоните и нарязаното на кубчета сирене.
Тиганици с авокадо и чушки
Необходими продукти:
- 2 картофа
- 1 глава лук
- 3 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 ч.л. сух риган
- 1/2 ч.л. лют червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
За гарниране:
- 2 бр. авокадо
- 2 печени червени чушки
- 2 скилидки чесън
- 1/2 връзка кориандър
- сокът от 1/4 лимон
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 с.л. оцет
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде. Лукът се наситнява и се сипва при картофите. Добавят се 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус, червеният пипер и риганът. Загрява се 1 с.л. от зехтина и в него на умерен огън, от двете страни до златисто, се пържи първата тиганица. Слага се останалият зехтин и се пържи и втората тиганица. Чесънът се стрива на паста с малко сол. Чушките се нарязват на кубчета. Смесват се с наситнения кориандър, половината чесън, оцета, 1 с.л. зехтин и сол на вкус. Авокадото се разрязва на две и костилката се отстранява. Вътрешността на авокадото се изважда с лъжица, намачква се и се залива с лимоновия сок, за да не потъмнее. Прибавя се останалият чесън, 1 с.л. зехтин и сол на вкус. Тиганиците се сервират с авокадото и чушките. По желание се поръсват с пресен кориандър.
Още на bonapeti.bg.