0

Т ипичен политически сблъсък през седмицата - цветен, но със заглавие на френска черно-бяла комедия. Шоуменът и лидер на партия „Има такъв народ“ Станислав Трифонов изригна, както обичат да казват някои медии, че властта не го (ги) чува.

Малка (едноделна) музикална форма с кресчендо, както биха определили изпълнението колегите на виолиста. Всички социологически изследвания сочат чувствителен спад на подкрепата за ИТН.

Предвидима реакция е лидерът и неговият политически бенд да зачестят с опитите да се разграничават от управляващата коалиция, при все че са част от нея. Иначе някогашният виолист, свикнал да гъделичка тънката струна, звучи малко фалшиво, докато констатира: „Напоследък стават непонятни неща в управлението на страната“.

Прав е Слави. Да, наистина звучи странно лидерът на ИТН да заеме обидена поза и да констатира като страничен наблюдател странностите в управлението.

И в същото време не е чак толкова странно, защото Трифонов се държи и в политиката като човек, който влиза в студиото, пръска чар и изпълнява ролята си на водещ.

Много добро попадение на сценариста или сценаристите (колкото повече - толкова повече) е констатацията, че „разни хора говорят, без да има нужда, по теми, от които не разбират“.

Ако всеки правеше това, от което разбира, Слави Трифонов и Ку-ку бенда му щяха да пълнят стадиони с екзалтирана публика и да взривяват зали с „Едно Ферари с цвят червен“. Вместо това Трифонов мъти Фейсбук с политическите си изяви.

И все пак въпросите са резонни. Както и монологът на водещия: „Защото представителите на “Продължаваме промяната” в този кабинет нито се допитват до коалиционните си партньори, нито чуват какво им казват, нито си вземат бележка, а много често правят каквото си искат. И много често това изобщо не е добро за страната.“

Слави Трифонов се възмути, че вицепремиерът Асен Василев и началничката на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова говорят за проблема със спрените газови доставки и преговорите за нови енергоизточници. „И двамата са невероятни експерти по енергетика, особено Лена. По-лошото е, че говорят неверни неща, например за очакваната цена на газа. И не само. Създават неверни очаквания. И вредят на трудно провежданите преговори“, разкритикува ги Трифонов.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев отговори пред репортерските микрофони, че не е виждал очите на Трифонов: „Ако някой не идва на коалиционни съвети, това са най-често от „Има такъв народ“. Слави Трифонов съответно не е идвал“.

Критиката, че от ПП не се вслушват в коалиционните си партньори, според него е неоснователна: „Напротив, стараем се да има диалог, не мога да се съглася, че няма диалог, поне от наша страна“.

Минчев е съгласен, че в коалицията се поставят червени линии от партньорите. Но това според него не е фатално: „В крайна сметка успяваме да намираме баланс, не е лесен този процес, вярваме, че и така ще продължи“.

Трифонов и Минчев не пропуснаха и дежурната тема за ГЕРБ.

„Къде останаха обещанията, че всеки ден ще осветлява по една далавера на ГЕРБ? Къде са онези открити осем милиарда крадени пари? Къде е премахването на модела “ГЕРБ”, при положение че в кабинета има кадри на ГЕРБ като министри?“ - Слави Трифонов:

„Вот на недоверие от страна на ГЕРБ не ни притеснява, това е нормална процедура. Ако преценят да внесат вот на недоверие, ще го разгледаме, няма нищо притеснително в една законова процедура“ - Никола Минчев.

Във въздуха остана усещане за заплаха: „Защо казвам всичко това? Казвам го като предупреждение. Надявам се да са ме разбрали“ - Слави Трифонов. И убедеността на Никола Минчев, че доверието на хората към НС ще се върне веднага щом ускорят някои от обещаните ключови реформи. Трябва обаче да има обща воля за такива.