0

А ктрисата, режисьор и основател на театър „Кредо“ Нина Димитрова никога не е била булка. Въпреки че 20 г. живя с един от най-обичаните актьори – Васил Василев-Зуека, и имат дъщеря Девина, двамата никога не са официализирали връзката си с подпис в институциите.

Вероятната причина за това може да е, че бившият кукувец е имал църковен брак с журналистката Румяна Узунова. След две десетилетия заедно на сцената и в живота изненадващо двамата обявиха на почитателите си, че се разделят всякак и изиграха последното си общо представление през 2012 г. Тогава стана ясно, че не са правили сватба.

„Не съм се развеждала, защото никога не съм се омъжвала“, заяви Нина и показа, че се дразни от темата. „С човек можеш да се разделиш и да срещнеш друг. И пак да си щастлив. Но раздялата с призванието е фатална", сподели тя.

Заради пандемията 8 месеца не беше виждала майка си.

 Заради пандемията 8 месеца не беше виждала майка си.

"Отдавам се безпощадно на призванието си и ще продължавам така, докато имам сили да правя театър. А що се отнася до бягството – нямам навика да бягам, да се крия и да мишкувам. Не заобикалям нещата, превземам ги и продължавам напред. Следвам думите на моя мъдър баща, светла му памет: „Няма назад, има кръгом и пак напред“, добави Нина, разкривайки, че Зуека е инициатор на раздялата им.

На 100-годишнината на дядо си Крум през 2012 г.

 На 100-годишнината на дядо си Крум през 2012 г.
 

Заради пандемията 8 месеца не беше виждала майка си.

 Заради пандемията 8 месеца не беше виждала майка си.

Оказа се, че без сватба са доживели до старини и бабата и дядото на актрисата по майчина линия в монтанското село Георги Дамяново. „Те не са успели да направят заради беднотията. Но през 2003 г. за 90-годишнината му им организирахме истинска сватба с венчавка, музика и всичко, което традицията повелява. Добре, че го сторихме, защото на следващата година баба почина“, разказва Нина.

Дядо й Крум Първанов има две дъщери, които имат три момичета, а две от внучките също са родили наследници от женски пол, като само една е дарила стареца с правнук. Животът на възрастния човек е преминал в село Гаврил Геново, където е роден на 4 септември в далечната 1911 г. Бил е пътен строител. Вдигнал е много мостове, не само в Монтанско, но и в съседните области. От 1936 до 1976 година бил на работа в пътното.

Каквото направи дядо

 Каквото направи дядо

Със Зуека в щастливите години

 Със Зуека в щастливите години

Взел за жена баба Надка, когато били много млади. Участвал е във Втората световна война през 1944 и 1945 г. Никога не е пил и не е пушил, бил е председател на дружеството на въздържателите в родното си село. През 2012 г. отпразнува 100-годишния си юбилей, а негови специални гости бяха Нина и Зуека, който занесе торта от София в селото за празника, а кметът го дари с 10 кубика дърва за зимата.

Творческата лаборатория, чрез която избра партньорите за новия си спектакъл.

 Творческата лаборатория, чрез която избра партньорите за новия си спектакъл.

С дъщеря си Девина

 С дъщеря си Девина

На 26 февруари своя 60-годишен юбилей отпразнува и самата Нина Димитрова. „На златната ми рибка пожелавам здраве и да продължаваш смело да мечтаеш, да се бориш, за това, което обичаш! Животът е такъв, какъвто ти си го направиш! Нека да продължава да бъде изпълнен с пътешествия и нови, интересни, луди хора, с които да намираш общ език и да можеш да твориш без граници и ограничения! Пожелавам ти много любов, здравословна, подкрепяща и вдъхновяваща! Обичам те“, пожела й дъщерята Девина Василева.

„Благодаря на всички, които направихте юбилея ми празничен с пожеланията, вниманието и подаръците си! Благодаря на моята прекрасна Девина за изненадващия начин, по който го отпразнувах, за огромната организация на този неочакван развой на празника ми по вечерна доба и на всички, които участваха в тайно и дълго организирана от дъщеря ми изненада. Благодаря ви“, написа във фейсбука си актрисата.

Играе и на японски

 Играе и на японски

2022 г. е специална за нея и в творчески план, тъй като основаният от нея театър „Кредо“ също празнува юбилей – 30 г. Толкова ще отбележи и първият й спектакъл „Шинел“, който преди десетилетие възкръсна за нов живот с двата млади актьори, сменили Зуека, Стелиан Радев и Димитър Несторов.

„Започнах юбилейната 2022 година с ателие „Клоунът Гогол“ по програма Творческо развитие на НФК. Продължавам я по едногодишния проект на театър „Кредо“ „кредО!шинел!“ по програма Едногодишен грант на НФК. До юбилея на театър „Кредо“ и „Шинел“ на 6 ноември 2022“, обяви Димитрова.

За този спектакъл тя направи първата си творческа лаборатория, чрез която избра партньорите си. Всички те са на възраст около 25 – на толкова са героите в историята, която „Кредо“ ще разкаже.

Тя е за приятелството и приключенията на група цветни млади хора, които забавно и изобретателно оцеляват в системата на собствеността и парите, без да губят умението да се радват на живота. И на виното. Ако героите на тази световноизвестна история не бяха скитници и ако знаеха латински, вероятно мотото им щеше да бъде In vino veritas – „Във виното е истината“.

Семейството се събра за абитуриентския бал на Девина през 2018 г.

 Семейството се събра за абитуриентския бал на Девина през 2018 г.

Обича да разбива клишета

„Дневникът на един луд“ е един от емблематичните спектакли на театър „Кредо“. „Все по-актуална е битката за лично достойнство. Във Фейсбук си общуваме в зависимост кой какви постижения има, в зависимост от новините. Всяко важно нещо, прескочило годините и вековете, явно ни казва нещо тревожно. Този спектакъл има за цел не да натоварва, а задачата - да накара зрителя да си каже: "Май трябва да сме луди".

В тези налудничави времена трябват и действия. Обичам да разбивам клишета. Спектакълът е изключителен тежък и физически човек над 40 г. няма как да го издържи“, споделя Нина. Тя е работила година и половина върху представлението. „Има уплах, но не мога да се оплача. Не се интересувам от популярността на актьора, но ако "Шинел" е оцелял 29 г., то не е, защото играят Нина и Зуека, а защото е "Шинел". Винаги ще има интелигентна публика", добави тя.

Боядисва косата в ярки цветове

Освен с ярко цветния си актьорски талант Нина е известна и със съответните колоритни прически. Оказа се, че причината за тях е в дъщеря й.

„Когато беше малка, тя ми избра цвета. Бях й обещала да изпълня нейно желание, ако тя удържи на думата си и изпълни своето. Тя го направи, оставаше да го направя и аз, за да дам пример, че каквото и да се случва, човек трябва да спазва обещанията си. Нейното желание беше случайна хрумка, дошла й на акъла, докато се мотаехме в един магазин. Този цвят е на главата ми с педагогическа цел и ще е така, докато тя ми разреши да го сменя. Аз държа на думата си и този ярък цвят е урок и за мен, и за нея. За нея – да спазва обещанията си. За мен – да мисля, преди да ги давам, защото при децата никога не знаеш какво ще поискат да извършиш“, разказва актрисата.

Дължината на косата й пък е по професионални причини.

„Подстригах я заради спектакъла „Каквото направи дядо“ по Андерсен, тъй като под няколкото пласта вата е доста горещо и не е естетично зрителят да вижда ефекта от това. Това е част от професионализма и всеки уважаващ себе си артист съобразява визията си с театъра, а не театърът с визията си“, допълва любимката.

Щерката снима с Лиъм Нийсън

Девина – дъщерята на Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, снима заедно с холивудския ас Лиъм Нийсън в „Memory“. Вече дипломираната в Англия режисьорка, чийто късометражен филм „Хлад“ бе селектиран за наградите Indie Shorts Awards в Кан, изпълнява поддържаща роля в екшъна, в който блести Моника Белучи. Въпреки че не издава детайли около образа си в американския филм, Василева се похвали, че е работила на терен със световните звезди миналата година.

Лиъм Нийсън е наемен убиец, но след като отказва да изпълни една от задачите, престъпници и ФБР тръгват по петите му. По пътя си той се среща с технологичния магнат, изигран от Моника Белучи. Негов най-голям враг обаче е паметта му, тъй като проявява ранни признаци на Алцхаймер. Режисьор е Мартин Кембъл, който вече познава България, след като снима тук „The Asset“.