0

Е динственият на Балканския полуостров Институт по царевицата в Кнежа навърши 99 г., а следващата година ще отбележи 100-годишен юбилей. Той е уникален и е част от Селскостопанската академия. За това припомниха от института по време на открит ден на тема „Селекционни постижения на Института по царевицата - Кнежа”. Учените показаха на фермерите най-новите си разработки в областта на царевицата и производствен демонстративен участък с хибриди царевица на ИЦ - Кнежа.

Патенти

За времето, откакто съществува, екипът е създал 113 хибрида царевица, като в момента се поддържат 38 от тях в Патентното ведомство. Те са защитени със сертификати, разказа доц. д-р Наталия Петровска, директор на института, съобщава Агрозона. Много от хибридите, които земеделците видяха в Кнежа, са разпространени в търговски обмен. В момента се изпитват 15 хибрида в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, след което ще могат да бъдат видени и на полето, стана ясно по време на събитието.

Цъфтеж и метлица

Стремежът на учените е да премахнат разминаването между цъфтежа на метлицата на кочана. „Това е изключително важно направление, към което сме насочили усилията си, тъй като разминаването води до недобро опрашване в долния или в горния край на кочана. Когато свилата излезе, но няма метличка, тогава се получава недобро опрашване в долната част на кочана, а когато прегори метлицата и все още има свежа свила, няма опрашване в горната част. В резултат на това се получава участък, който не е озърнен добре. Отделихме много усилия този период между цъфтеж на метлицата и кочана да бъде сведен до 3 дни. Целта е да се получи пълно опрашване“, обясни доц. Петровска.

Силаж

Силажната царевица трябва да има определени качества.

На полето показаха хибрид силажна царевица, при който работата на учените е съсредоточена в горния етаж на царевичните растения. Всички растения, които над кочана имат 6 до 8 листа, са подходящи за силаж, обясни на животновъдите Наталия Петровска. Изключително важно е, когато се прави отбор в селекционните полета, да се прави на генотипове, които са подходящи за силаж. Освен това е важно да бъде запазена зелената маса.

Чужд прашец

От института препоръчват и различни технологии на отглеждане на земеделските производители като засяване на два и повече хибрида, тъй като царевицата е типична кръстосано опрашваща се култура. Тя е много чувствителна към самоопрашване и предпочита чуждия прашец. Засяването в смесен посев на хибриди от една група на зрялост или близка група на зрялост води до ефект, при който се получава добавка в добива от 10%, за която не е необходима никаква инвестиция, освен да се засеят различни групи. „Стремежът ни е свързан с разширяване на генетичните основи, защото в световен мащаб се работи с много малко елитни линии и ако се разчита на подобрение, то е подобрение на същите тези линии, което е много опасно за селекцията и за изхранването на населението, както и от еволюционна гледна точка“, каза още тя.

Наша селекция

„Изключително важно е да запазим българската селекция. Това, че се работи с едни и същи линии с малък кръг, прави така, че настъпва генетична ерозия в основите на царевицата. Нашите хибриди не се нуждаят от допълнително стимулиране и пръскане за болести и неприятели, защото имат изключително висок фитосанитарен профил, устойчиви са на главня и фузариум. Устойчиви са също на полягане и стъблено гниене, както са и стрес толерантни“, каза още доц. Петровска.

Четири демополета за изпитване в Северна България

По време на открития ден бяха показани 45 хибрида царевица, които са разработени от българските учени. Те са от всички групи на зрялост ФАО 300-600+. Освен утвърдени и доказали своите качества бяха демонстрирани и нови хибриди, които допълват богатото портфолио на научното звено на Селскостопанската академия. Група 300 при хибридите царевица е най-силно търсената от земеделските производители, както и група 400. Те са характерни с това, че изключително бързо изпускат влага и освобождават площите рано.

В група 300 са включени родителски компоненти, които са с малък брой обвивни листа. През тази година в услуга на българските фермери и зърнопроизводители, които искат да се запознаят отблизо с българската селекция царевични хибриди на Института по царевицата - Кнежа са засети четири демонстративни участъка в производствения участък на ИЦ – Кнежа - 45 броя, ,,Център по внедряване ЕООД“ - Кнежа - 20 броя, в опитното поле на Института по земеделие и семезнание “Образцов чифлик“ - Русе - 10 броя, и в землището на ЕТ ,,Стефан Георгиев - НИМ‘‘ - Разград - 24 броя.