0

В секи знае колко полезна е закуската и как според редица експерти тя трябва да е основното хранене за деня. Въпреки че всеки реагира различно, има продукти, които не се препоръчва да се ядат на празен стомах, защото са рискови и може да предизвикат проблеми. Ако не искате това да се случи, по-добре се въздържайте от тях.

1. Кисело мляко

Опа, изненада! Разбира се, че киселото мляко е последното, което бихте поставили в ограничителния списък. Но ако ядете кисело мляко на празен стомах, солната киселина, която е там, ще унищожи съдържащите се в продукта млечно-кисели бактерии. И в крайна сметка това просто няма да донесе никаква полза.

2. Круши

Крушите, дори и да са добре сдъвкани, съдържат много груби фибри, които могат да наранят стомашната лигавица, така че не се препоръчва да ги ядете на празен стомах. И между другото, след като сте изяли круша, е по-добре да не пиете вода.

3. Домати

Танините, на които са богати доматите, повишават киселинността на стомаха. Това може да доведе до развитие на гастрит, панкреатит или колит. По същата причина не се препоръчва да хапвате на гладно райска ябълка и сладки картофи, които също са с високо съдържание на танини.

4. Банани

Ако ядете банани на празен стомах, нивото на магнезий в кръвта ви се повишава рязко, което може да повлияе негативно на сърдечната ви функция. Освен това яденето на банан на празен стомах може да наруши баланса на калий и магнезий, оставяйки ви мудни през целия ден.

5. Цитруси

Портокалите, мандарините и грейпфрутите съдържат много плодова киселина. Ако ядете тези плодове на празен стомах, те могат да причинят обикновени киселини и също така да провокират развитието на гастрит.

6. Кафе

Независимо дали го пиете с кофеин или не, кафето стимулира производството на стомашна киселина и може да причини киселини и усещане за тежест в стомаха. А ако постоянно заменяте закуската само с кафе, се развива дефицит на серотонин, което в крайна сметка води до депресивно състояние през деня.

7. Алкохол

Ако се наливате с алкохол на празен стомах, ще ви „хване“ два пъти по-бързо от обикновено. А на сутринта ще имате тежък махмурлук, защото в този случай елиминирането на продуктите от разграждането на алкохола става по-бавно.

8. Студени газирани напитки

Този навик не само има лош ефект върху стомашната лигавица, но и забавя процеса на приток на кръв към нея, което в крайна сметка забавя и влошава процеса на храносмилане.

9. Дъвка

Дъвченето задейства работата на целия храносмилателен тракт и стомахът започва да отделя сок, необходим за смилането на храната, а когато в него няма храна, но има много киселина, лигавицата страда. В резултат на това се развиват хронични гастрити и колити.

10. Тортичка

Мнозина са убедени, че една вафла никога не вреди. Може и да е така. Някои биха казали същото и за цяла торта. Всъщност сладките закуски водят до бързо производство на инсулин. Ако мушнете набързо няколко пасти или закусите обилно със сладки неща, не се чудете, че през деня може да изпитвате умора и тежест.

*Автор: Цвета Дилова