0

О съденият на 20 години затвор за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина Николай Русинов - Чеци иска 28 800 лева от държавата, защото бил прекарал над 1200 денонощия в килия „самостоятелно“ и така се нарушила връзката му с външния свят.

Чеци

 Чеци
Телеграф/БГНЕС

Това е поредната прищявка, с която убиецът на младата Яна занимава родната Темида. Жалбите, с които той залива различните съдилища, са десетки всяка година и са за всевъзможни битовизми - от неполучено в кафеза свинско филе от мама до конфискуван телефон и слушалки, които по закон е забранено лишените от свобода да притежават. В същото време няма данни той да е платил и един лев от присъдената от съда кръвнина, която дължи на роднините на жертвата си.

Поредно

Поредното недоволство на Русинов е свързано с вече изминал период. В жалбата си той посочва времето, когато все още бил обвиняем и после подсъдим. Става въпрос за периода октомври 2014 г.- април 2018 г. Незнайно защо обаче Русинов се сеща да се жалва сега - 5 години след като чу окончателната си присъда „виновен“ от ВКС. През въпросния период Чеци твърди, че още не бил признат окончателно за виновен, но бил заключен сам в килия по над 20 часа и настоява, че даже осъдените на доживотен затвор имали повече привилегии от него. Килията му била тъмна и без достатъчно дневна светлина, влажна и имало дървеници и хлебарки. И тъй като не се движел много много, напълнял с 30 кг. Освен това му се развалили очите - лампата светела постоянно.

Зверството

Убийството на 28-годишната Яна Кръстева е извършено в малките часове на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина в столицата. Ден по-късно случаен минувач забелязва труп върху мръсно шалте и сред множество разхвърляни вещи.

Убитата Яна Кръстева

 Убитата Яна Кръстева
Телеграф/БГНЕС

Дошлите на място криминалисти откриват документите на жертвата и разбират нейната самоличност. Гледката е потресаваща. Личи си, че младата жена е била зверски бита преди сетния си дъх. Няколко часа по-рано в района има концерт. Борисовата градина гъмжи от хора. Разследващите разбират, че малко преди да умре, Яна се засякла с Русинов в „Маймунарника“ в Борисовата.

В заведението двамата пият, танцуват. Яна е на седмото небе от щастие, защото тъкмо я били приели да учи в Софийския университет. Всичко е прекрасно, докато Яна не решава да си ходи, а Чеци тръгва с нея, твърдо решен, че му е излязъл късметът. Пребива я жестоко, докато задоволява нагона си. Тя се опитва да се защити, той я удря по лицето. Накрая я удушава, притискайки носа и устата, както и шията й, твърдят разследващите. По време на процеса експерти доказаха, че смъртта на Яна не е настъпила бързо, а напротив - мъчила се е 20-ина минути, съзнавайки, че краят е близо.

Мястото в Борисовата градина, където е била убита младата жена

 Мястото в Борисовата градина, където е била убита младата жена
Телеграф/БГНЕС

След като я умъртвил, убиецът просто си тръгнал. Русинов бе арестуван почти година след смъртта на младата жена, като известно време прекарва в чужбина, но се връща. Причината е, че първоначално за зверството бе обвинен клошар на име Пламен, но впоследствие прокуратурата сне обвиненията от него и дори му се извини. Белезниците щракнаха на ръцете на Русинов, след като ДНК експертизи на косми, открити по трупа на Яна, показаха недвусмислено, че именно Чеци последно е видял момичето живо. Въпреки това през целия процес той отрича да е убивал Яна.

Доказателствата обаче сочат друго. В края на 2014 г. първата инстанция - Софийският градски съд, осъди Русинов на доживотен затвор. САС обаче отмени доживотната присъда, като я намали на 19 години затвор. Магистратите излязоха с мотива, че не било доказано Яна да е убита с особена жестокост. След решението почерненият баща на Яна – Явор, попита реторично чрез медията ни: „Че има ли нежно убийство бе, господа съдии“.

Третата, последна инстанция - Върховен касационен съд, наложи на Русинов 20 години затвор. Така през 2018 г. Чеци влезе в затвора, където и до днес излежава присъдата си. Малко след решението на ВКС бащата на Яна издъхна, без да дочака да види убиеца на детето си осъден на доживотен затвор.